Edina
-12 °C
-3 °C

Kalas Györgyi

újságíró Kult

Egy pazar hely a Balatonnál, egész télen nyitva Egy pazar hely a Balatonnál, egész télen nyitva

Balatonfüreden bukkantunk a kávézóra, ami helyi szendvicsekkel, sütikkel és persze kávéval vár.

tegnap, 16:51

Alig nőtt az Oscar-díjra jelölt nők száma Alig nőtt az Oscar-díjra jelölt nők száma

Először jelöltek nőt a legjobb operatőr díjára. Magyarország is javítja a statisztikát.

február 22. 06:14

Budapesten alakítja Marie Curie-t Rosamund Pike Budapesten alakítja Marie Curie-t Rosamund Pike

A rendező a Persepolist jegyző Marjane Satrapi.

február 21. 16:38

A Tokyo Metro vállalat hétfőn kezdett halk klasszikus zenét, egyebek mellett Debussy és Chopin zenéjét játszani a Hibiya metróvonalon futó szerelvények egy részén, délelőtt 10 óra és délután 2 óra között.

Az ötlet azután született, hogy tavaly júliusban a cég véletlenül az üzemkezdés előtti ellenőrzésekkor használt klasszikus zenét játszotta be egy utasokat szállító szerelvényen. Az apró malőr híre gyorsan terjedt a közösségi médiában és a visszajelzések alapján az utazóközönség nagyon élvezte a váratlan muzsikát.

Penélope Cruz Oscar-díjas színésznőt Cesar-életműdíjjal tünteti ki a francia filmakadémia. Alain Terzian, a francia filmakadémia elnöke "nagyszerű filmesek múzsájának, sugárzó latin szépségnek" nevezte a spanyol származású színésznőt. Cruz már a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját is elnyerte a Volver című film főszerepéért, Oscar-díját pedig a Vicky Cristina Barcelona című Woody Allen-filmért kapta.

Hamarosan Aszgar Farhadi Everybody Knows című filmjében lesz látható, a produkciót májusban kezdik forgalmazni, előtte valószínűleg Cannes-ban is bemutatják. A francia Oscarként emlegetett Cesar-díjakat március 2-án adják át Párizsban.

Az emberi jogok területén végzett munkája elismeréseként vehetett át díjat Cate Blanchett ausztrál színésznő, Elton John brit énekes-dalszerző és Sáhruh Khán bollywoodi szupersztár a kedden megkezdődött 48. davosi Világgazdasági Fórum (WEF) előestéjén, írja az MTI.

Blanchett a menekültek ügye iránti elkötelezettsége, Elton John az általa létrehozott AIDS alapítvánnyal végzett jótékonysági tevékenysége, Sáhruh Khán pedig az indiai nők és gyermekek jogaiért való kiállásának elismeréseként kapta meg a Crystal Award nevű díjat, amelyet olyan művészeknek ítél oda a WEF, akik pozitív változást próbálnak hozni a társadalomba.

A díjakat egy davosi ceremónia keretében adták át hétfőn, a Világgazdasági Fórum előestéjén. A kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchettet 2016 májusában nevezték ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jószolgálati nagykövetévé. "A tanulatlan, jogaiktól megfosztott és hazájukat elhagyni kényszerülő gyerekek odavesző nemzedékei nem csupán a bennük rejlő lehetőségek elvesztését jelentik, hanem a jövőbeli globális biztonságra és jólétre is fenyegetést jelentenek" - nyilatkozta Blanchett.