Kéfer Ádám

Legutóbb a 2008-as válság idején esett vissza ennyire a fizetések értéke Legutóbb a 2008-as válság idején esett vissza ennyire a fizetések értéke

Az MNB előrejelzése szerint lassul az infláció.

2 órája

Újra itt a tél, mínusz 10 fok is lehet Újra itt a tél, mínusz 10 fok is lehet

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

2 órája

Az elemzés rávilágít, hogy a Nyugat erőteljes válasza Oroszország Ukrajna elleni agressziójára éles ellentétben áll azzal, hogy egyes szövetségeseik, köztük Izrael, Szaúd-Arábia és Egyiptom, sajnálatos módon nem tesznek érdemi lépéseket a súlyos jogsértésekkel szemben.  

A nők jogai és a tiltakozás szabadsága veszélyben van, mivel az államok nem képesek megvédeni és tiszteletben tartani a jogokat otthon

– jelentette ki a szervezet.

Mivel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 75 éves, az Amnesty International „kitart amellett, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rendszernek az emberi jogokon kell alapulnia, és mindenkire, mindenhol és mindenkire alkalmazni kell”.

Oroszország 2022-es teljes körű ukrajnai inváziója számos háborús bűncselekményt szabadított el, globális energia- és élelmiszerválságot idézett elő, és arra törekedett, hogy tovább zavarja a gyenge multilaterális rendszert.

Egyúttal leleplezte a nyugati államok képmutatását, amelyek erőteljesen reagáltak a Kreml agressziójára, de elnézték a máshol elkövetett súlyos jogsértéseket, vagy cinkosai voltak azoknak

– közölte az Amnesty International, amikor elindította a világ emberi jogairól szóló éves értékelését.

Az Amnesty International 2022/23-as jelentése szerint: Az emberi jogok helyzete a világban megállapította, hogy a kettős mérce és az emberi jogok világszerte tapasztalható megsértésére adott nem megfelelő válaszok az instabilitást táplálják, beleértve a Szaúd-Arábia emberi jogi helyzetéről való süket csendet, az Egyiptommal szembeni tétlenséget és a palesztinok elleni izraeli apartheidrendszerrel való szembenézés elutasítását.

A jelentés kiemeli továbbá, hogy Kína erőskezű taktikát alkalmaz az általa elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel szembeni nemzetközi fellépés elfojtására, valamint azt, hogy a globális és regionális intézmények – tagjaik önös érdekei miatt – nem képesek megfelelően reagálni a több ezer emberéletet követelő konfliktusokra, többek között Etiópiában, Mianmarban és Jemenben. 

Oroszország ukrajnai inváziója dermesztő példája annak, hogy mi történhet, ha az államok úgy gondolják, hogy következmények nélkül semmibe vehetik a nemzetközi jogot és megsérthetik az emberi jogokat

– mondta Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára.

„Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 75 évvel ezelőtt, a második világháború hamvaiból hozták létre. Magja annak egyetemes elismerése, hogy minden embernek vannak jogai és alapvető szabadságai. Miközben a globális hatalmi dinamika káoszban van, az emberi jogok nem veszhetnek el a harcban. A jogoknak irányt kell mutatniuk a világnak, miközben az egyre ingatagabb és veszélyesebb környezetben navigál. Nem várhatjuk meg, hogy a világ újra leégjen” – írták.

Mihaljo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója azt írta a Twitter-oldalán, nem fognak belemenni olyan kompromisszumokba, amelyekben nem állítják vissza az 1991-es határokat.

Ukrajnát az a szándék vezérli, hogy a területeket visszaállítsák az 1991-es határokhoz.

Nem fogunk belemenni a kompromisszumba, ugyanis mi vagyunk otthon. Elszántak vagyunk és emlékszünk az árra, amit fizettünk

– írta.

Majd hozzátette: Biztosítanunk kell az elitváltás folyamatát az Orosz Föderációban és az agresszió büntetésének precedensét a nemzetközi jogban.

 

Ferenc pápa kész közvetíteni a Moszkva által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) és a skizmatikusnak tartott, Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU) közötti tárgyalásokon az UPC szerzeteseinek a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostorból való kiutasítása ügyében – közölte Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének elnöke kedden a TASZSZ-hírügynökséggel, a pápával folytatott személyes beszélgetésére hivatkozva.

Az Oroszországi Ortodox Egyház által történelminek tekintett UPC szerzeteseinek az ukrán kormány ultimátuma értelmében szerdai határidővel el kell hagyniuk a kolostort, vagy át kell pártolniuk a rivális egyházhoz.

Szevasztyjanov, aki levelezésben áll a katolikus egyházfővel, kijelentette, hogy a pápának a békére és a tárgyalásokra való felhíváson kívül nem áll rendelkezésére más jogi mechanizmus a segítségnyújtásra.

Korábban Kirill, Moszkva és Oroszországi pátriárkája „borzalmas cselekedetnek” minősítette, hogy az ukrán hatóságok a barlangkolostor elhagyására akarják rákényszeríteni az általuk oroszbarátnak nevezett, ezáltal megbélyegzett szerzeteseket.

Felszólította a helyi ortodox egyházak vezetőit, Ferenc pápát, António Guterres ENSZ-főtitkárt és más vallási vezetőket, valamint a nemzetközi szervezetek képviselőit, hogy „tegyenek meg minden lehetséges erőfeszítést” a szerzetesek kiutasításának és a kolostor kényszerű bezárásának megakadályozására.