Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Kiss Dániel

Meghalt az egykori sztálinista lengyel vérbíró Amerikában Meghalt az egykori sztálinista lengyel vérbíró Amerikában

Élete végéig büntetlen maradt, pedig a lengyelek életfogytiglant szántak neki.

14 perce

Már nem nyomoznak Orbán Viktor tanácsadójának ügyében Már nem nyomoznak Orbán Viktor tanácsadójának ügyében

Hegedűs Zsuzsa reprezentációs pénzből vett egyebek mellett luxusborokat.

5 órája

Bicikliút épül a Balatonig

Idén elkészül az első szakasz.

6 órája

Öt tartományra terjedt át a július 20-án a Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban észlelt vírus, azóta pedig csaknem kétszáz embernél azonosították a fertőzést. 

Az állami média szerint Vuhan óta nem volt ilyen rossz a járványhelyzet Kínában. 

A nankingi repülőjáratokat augusztus 11-ig felfüggesztették, a kormányzat pedig hozzálátott a tömeges teszteléshez. A Hszinhua állami hírügynökség szerint a 9,3 milliós város teljes lakosságát letesztelik. 

Beszámolók szerint hosszú sorok kígyóznak a tesztelőpontok előtt, a hatóságok pedig a maszkviselés és a távolságtartás mellett arra kérik az embereket, hogy ne is beszélgessenek. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a delta-variáns áll a fertőzések mögött, elterjedése más tartományokban pedig annak tudható be, hogy a vírus felütötte a fejét a  nankingi repülőtéren. 

Az új járvány kitöréséért takarítókat hibáztatnak, akik nem követték a szigorú higiéniai előírásokat, amikor egy Oroszországból érkező járatot fertőtlenítettek – írja a kínai állami hírügynökség. 

A Global Times pártszócső azzal nyugtat, hogy a járvány még kezdeti stádiumában van, így még nem csúszott ki az irányítás a hatóságok kezéből. 

A BBC megjegyzi:

az új esetek miatt többen kételkedésüknek adtak hangot afelől, hogy hatásosak-e a delta-variáns ellen a kínai vakcinák. 

 

Már 12 éves kortól is kaphatnak védőoltást Ukrajnában a  gyerekek megfelelő orvosi igazolás alapján, ami főként külföldi utazáskor válhat szükségessé. A serdülőket kizárólag Pfizer-vakcinával oltják – közölte Ihor Kuzin országos tiszti főorvos.

Az MTI jelentése szerint Kuzin beszélt arról is, hogy minden bizonnyal meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett, augusztus végével lejáró országos karantént. Kifejtette, hogy az egészségügyi tárcát a keleti régiók aggasztják, ahol egyes kistérségekben, járásokban a járvány fellángolását regisztrálták. Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyékről van szó, továbbá a nyugati országrészben Lviv megyéről.

Noha szinte folyamatosan Kijevben azonosítják napról napra a legtöbb új beteget, a fővárosban jobb a helyzet, mivel százezer lakosra vetítve kevesebb az új fertőzött – fűzte hozzá.

Etikailag és erkölcsileg is kifogásolható, hogy egyes egészségügyi dolgozók nem akarják beoltatni magukat a koronavírus ellen – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője.

A szakember szerint nincs rendben, hogy a nem beoltott egészségügyi dolgozók a betegeket veszélyeztetik, hiszen lehetséges hordozóként akár meg is fertőzhetik azokat, akiknek a gyógyítására felesküdtek.

Hozzátette: egyelőre nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát, de mindenkinek ajánlják, hogy oltassa be magát.