Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Nincs egyedül, ha egyedül van: az emberiség felének nem megy a csajozás/pasizás Nincs egyedül, ha egyedül van: az emberiség felének nem megy a csajozás/pasizás

Evolúciósan is béna, hogy bénák vagyunk, de legalább mások is azok. Hiánypótló kutatás a randiteljesítményről.

tegnap, 16:37

A Fidesz a Nemzeti Felejtés Rendszerében a múlttal is csak mutyizni akar A Fidesz a Nemzeti Felejtés Rendszerében a múlttal is csak mutyizni akar

Félnek a múlttól, mint ördög a szenteltvíztől, legfelső szinten kokettálnak volt ügynökökkel, és hazug politikai újbeszélt kényszerítenek az országra. Szembenézős interjú Ungváry Krisztiánnal, konkrét nevekkel.

december 11. 17:05

30 évvel azután, hogy Lakiteleken rendszerváltó programot hirdetett a magyar népi mozgalom, igazán autentikus szakértőkkel fogják megvilágítani az akkori történéseket Lezsák Sándor és elvbarátai: az államilag gründolt Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és az államilag szintén bőségesen kistafírozott Lakiteleki Népfőiskola „A rendszerváltás tudományos feldolgozása” címen szervez konferenciát Lakitelekre.

A meghívott vendégek köre önmagáért beszél: olyan közismert mintademokráciák, a szovjet múlttal rég leszámoló országok képviseltetik magukat diplomáciai szinten, mint:

  • Azerbajdzsán,
  • Belarusz,
  • Kazahsztán,
  • Oroszország,

valamint Ukrajna és Mongólia.

Biztosan izgalmas lesz, a beígért „nemzetközi összehasonlítás” talán azt jelenti, hogy velük hasonlítják össze azokat az országokat, ahol valóban történt rendszerváltás.

Lezsákék egyébként a turáni szellemiség jegyében a nemzeti ezoterikus keleti nyitás és a Kurultáj fő támogatói is. A vélelmezett közös lovás-nomád gyökerek mellett most a népi demokrácia építésének közös tapasztalatait is lesz végre alkalom rendesen átbeszélni, illetékes helyről útmutatást kapni.

 

Volt az a nagyon látványos és sokak agyába beleégő jelenet a BBC természetfilmes szuperprodukciója, a Planet Earth II epizódjából, amiben a kis iguána egy életem, egy halálom alapon menekül a mindenhonnan felé kúszó kígyók elől; akinek azzal telt a gyerekkora, hogy éjjelente a legváratlanabb helyekről másztak elő a kígyók, hogy körbefonják, el tudja képzelni, miről beszélek.

Bár a Galápagoson felvett jelenetekről azóta kiderült, hogy jelentős képi manipulációval éltek a vágás során, az adrenalinnövelő aláfestő zenével együtt olyan crossovert teremtettek a természetfilm és a horror között, ami mindenképpen műfajteremtő.

Az instant klasszikus rokondarabja az a mostani részlet, ami a Blue Planet 2-ből származik, most pedig a BBC Earth tette ki a Facebookjára. A vízi világ hétrészes rendkívül látványos feldolgozásához négy évig forgattak, a sorozatot október végén kezdték vetíteni.

Ebben a kétperces epizódban egy rák rohan az életéért, miközben murénák próbálják levadászni a víz alól, de akár a sziklák tetején is utána siklanak, és közben még egy polip is bekapcsolódik a halálos futamba. Mindehhez Attenborough megszokott drámai hangja, és a természetesen elképesztő felvételek.

Hajrá mindenki, de kicsiknek és érzékeny murénafóbiásoknak szerintem inkább úgy, hogy közben szoríthatja valakinek a kezét.

 

Előremutató megállapodást kötöttek az érintett hatalmak a Jeges-tengerre: a közvetlenül érdekelt országok halászati moratóriumot kötöttek a térségre.

Az egyezmény 2,8 millió négyzetkilométernyi vízfelületre (ez a Földközi-tengeréhez hasonló nagyságrend) és egyelőre 16 évre szól, vagyis 2033-ig vállalták, hogy nem terjesztik ki a halászatot a térségre. Az aláírók Kanada, Oroszország, az USA, az EU, Japán, Izland, Dánia és Dél-Korea.

Valójában preventív intézkedésről van szó, a térségben ugyanis egyáltalán nincs halászat most sem, a felek tehát arra tettek ígéretet, hogy ezen egyelőre nem is változtatnak.

A Jeges-tenger a globális felmelegedéssel egyre nagyobb jelentőséget kap a nemzetközi politikában, az ásványkincsek kitermelése és a megnyíló új útvonalak mellett a halászat a harmadik fő tét. Bár az érdekellentétek jelentősek, a világ akut válságrégióihoz képest ma még itt viszonylag kooperatív a légkör.