Rafael
17 °C
32 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

A nők hangja pár évtized alatt sokkal mélyebb lett, mint a szüleiké volt A nők hangja pár évtized alatt sokkal mélyebb lett, mint a szüleiké volt

Nincs több csipogás, karádykatalinosodik a világ: hogy lesz a frekvencia gender-mértékegység? És mi tetszik a férfiaknak?

június 18. 05:03

Karakán volt, nem mutatott jól a propagandafilmben Karakán volt, nem mutatott jól a propagandafilmben

Hatvan éve végezték ki Nagy Imrét. A pert végig rögzítette az állam, hogy filmet csináljanak belőle, de végül nem mutatták be. Az eredeti filmkockákról készült fotókat teszünk most közzé.

június 16. 13:59

Az MTA kiáll a függetlenségéért a kormánnyal szemben Az MTA kiáll a függetlenségéért a kormánnyal szemben

Nélkülük döntenének róluk, azt kérik, vonják vissza a javaslatot.

június 15. 15:51

Ha ez ilyen ütemben megy tovább, már csak mesélni tudunk majd a gyerekeinknek arról, hogy egykor Afrikában szamarak éltek

– mondja Jose wa Mapunda, avagy Szamaras Józsi Kenyából, aki éppen azért próbál mindent megtenni, hogy ez másképp legyen. A problémát az edzsiau (elnézést a feltehetően helytelen magyar átírásért) nevű kínai szer iránti kereslet jelenti. Az állítólag kiváló karcsúsítót és energetizálót a szamarak bőréből állítják elő, de olyan ütemben, hogy már Afrikából exportálják nagykereskedelmi szinten az állatokat.

Csak Kenyában napi ezer szamarat ölnek meg a vágóhidakon kínai megrendelésre, de mára olyan szamárhiány alakult ki, hogy a kínai fekete kereskedők egyszerűen ellopatják a szamarakat a helyiektől.

Afrikai elefántborjú született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. Valószínűleg kislány, anyukája komplikációmentesen hozta a világra.

Az édesanya Svédországból érkezett Níregyre tíz éve; Kwanza 19 éves, az újszülött elefántbébi a második borja. A bátyónak nincs könnyű időszaka, Kimó a napokban esett át egy agyarműtéten.

A kicsit most anyja terelgeti a kifutóban, már a csapat többi tagjával is megismertette. Egyelőre minden remek, de a következő 24 óra még kritikus lesz a kiselefánt számára. A gondozók remélik, hogy magához tudja venni a számára nélkülözhetetlen anyatejet, vagyis a tehén szoptatni fogja majd a kicsinyét.

Nem apás szülés volt; az apuka, a Jack nevű elefántbika éppen Baselben mulat, egy svájci tenyészprogram boldog résztvevője.

Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.

„Szabad életállapotú, fiatal katolikus férfi vagy? Érdekel a jezsuita élet? Komolyan foglalkoztat a papi vagy a szerzetesi hivatás, de még nem jutottál világos döntésre? Tedd próbára magad, és kövesd az Urat velünk!” – javasolják a magyarországi jezsuiták. A felhívás egy egyéves próbaévről szól, amikor az érdeklődők eldönthetik, hogy tényleg alkalmasak-e a szerzetesi vagy a papi életformára.

A „Montserrat hivatástisztázó és jelöltévhez” egy kétperces videóban is igyekeznek kedvet csinálni, ebben többek között  egy jóképű jezsuita beszéla lehetőségről. Láttak már bokszoló szerzetest? Nézzék meg a videót, Nagy Bálint SJ szabadidejében és itt is küzdősportol.

Nagy Bálint SJ
Nagy Bálint SJ
Fotó: jezsuita.hu