Klaudia
-4 °C
2 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Hunok vagyunk vagy avarok, ez a kérdés, válasszatok! Hunok vagyunk vagy avarok, ez a kérdés, válasszatok!

Dúl a DNS-háború, de a genetikai adatokat minden kutató másképp értelmezi, ezért lehetünk hol hunok unokái, hol finnugorok. A magyar őstörténet kutatása messze túlmutat a tudományon.

március 17. 07:53

Mit adott nekünk Bécs? Mit adott nekünk Bécs?

Migránsokat, koszt, hanyatló Nyugatot, de azért mást is: ezt kaptuk Bécstől, amikor kinyílt a világ, és mi még kíváncsiak voltunk rá. Fortepan, kvarcjáték, Gorenje, Bécs.

március 11. 08:41

Száz éve tört ki a járvány, amiben többen haltak meg, mint a XX. század háborúiban Száz éve tört ki a járvány, amiben többen haltak meg, mint a XX. század háborúiban

Hullámzó temetők, háborús bűnbakok, hisztérikus Budapest, halott, halott, halott: mi tudunk ma minden idők legnagyobb járványáról? 100 éve, egy kansasi laktanyából elindult a rettegett spanyolnátha.

március 10. 23:11

– lehet olvasni a köztéri hirdetésen a kelenföldi lakótelepen. A feladó egy önbevallása szerint szegény, ámde jóképű 33 éves férfi, aki szűz. A titkosított e-mailcímből már csak egy van, a többi fület leszakították.

A hirdetés szövege, ha a fotóról nehéz lenne leolvasni:

Gazdag lányt keresek

„Független, egyedülálló tehetős lányt keresek 18 éves kortól 48 éves korig. Olyan lányt keresek, akinek van autója és vállalkozása vagy eltartják a szülők esetleg örökölt sok pénzt. Nekem nincs, semmim szegény vagyok, viszont jóképű 33 éves fiú vagyok, és

még nem volt barátnőm sohasem szűz vagyok

és várom azt a vagyonos nőt, aki segítene nekem szerelmesen. Hozzád mennék férjül is, ha akarod, de nem tudom állni az esküvő költségeit.”

Miután egy videós kísérletben mi is megpróbáltuk visszanyomogatni a tubusba a fogkrémet, egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy honnan jöhetett Orbánnak a magyarul nem nagyon használt kifejezés.

Orbán a Kossuth Rádió szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjújában hasonlította a migránsokat a kinyomott fogkrémhez:

„Ha egyszer bejöttek, nem tudjuk őket kitenni. Van aki persze ezt ígéri, de én még egyetlen sikeres példát sem láttam erre. Én azt látom, hogy ha a fogkrém kijön a tubusból, nincs ember, aki visszategye.”

De honnan jön vajon a „kijön a fogkrém a tubusból”? A magyar miniszterelnök ezúttal nem egy újdonatúj dakota közmondást idézett. Mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, ez a formula a magyar politikai kommunikációban Pozsgay Imrétól származik, méghozzá a politikus talán legnagyobb hatású megszólalásából.

Pozsgayval 1989 januárjában a 168 Óra készített egy országrengetőnek bizonyuló interjút: az MSZMP elsőszámú reformere népfelkelésnek minősítette 1956-ot, és először beszélt a nyilvánosságban kvázi a hatalom képviselőjeként Nagy Imre szerepének átértékeléséről. A zárókérdésre, hogy vissza lehet-e még zárni a szellemet a palackba, Pozsgay így válaszolt:

„Ha netán egy ilyen abszurd ötelete támadna valakinek, az kb. ahhoz a játékhoz hasonlítana, mint amikor a fogkrémet a tubusba valaki vissza akarja gyömöszölni. (...) Ez a tudás már itt van, ezek az ismeretek itt vannak a kezünk ügyében, ezt nyilvánosságra fogjuk hozni és hatni fog a politikai életben.”

Pozsgay aztán idővel a Fidesz mellett találta magát, a rendszerváltó mondatokból pedig mára a migráció elleni kiáltvány lett.

Angolul egyébként, ha nem is tartozik a legagyonidézettebbek közé, létezik ugyanez a kifejezés. A putting toothpaste back in the tube a politikában a Watergate-botrányhoz kötődik: szenátusi meghallgatásán Nixon kabinetfőnöke, Bob Haldeman mondta, hogy ha a fokrémet egyszer kinyomták, nem lehet visszaszuszakolni, a botrányt nem lehet eltussolni.

A szlengszótárban kicsit más a jelentése: a gyenge erekció miatt meghiúsuló aktusra vonatkozik.

Csinos kis csicsás piros ridikül, csak hiányzik alóla egy váll meg egy valaki: a Dolce & Gabanna vasárnapi divatbemutatóján modellek helyett drónok billegtek végig a kifutón, illetve a kifutó fölött.

Nem mondom, elég jó rotorja van, de mi az a minden, ami egy drón retiküljében feltétlen ott kell, hogy legyen?