Diána
12 °C
21 °C

Kurkó Gyula

Rendelőjében fogták el a szabolcsi háziorvost, aki oltás nélkül osztogatta a védettségi igazolványokat

Védettségi igazolással való visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával hallgatták ki.

tegnap, 13:32

Jó üzletnek bizonyulnak a fizetős börtöncellák Ukrajnában

Az igényes „ügyfelek” 2021-ben már 60 millió forintnyi összeget fizettek be az államkasszába.

tegnap, 10:28

Összeverték a román tévéstáb tagjait, amikor az illegális fairtásról akartak forgatni

A támadók között volt az erdőtulajdonos és egy erdőmérnök is.

tegnap, 10:13

Október 15-én indul az influenza elleni oltakozás Szerbiában, ezt a vakcinát ugyanazokon az oltópontokon lehet majd felvenni, ahol a koronavírus ellenieket is – tájékoztat a Pannon RTV.

A vakcinára az e-Uprava portálon keresztül lehet jelentkezni, hangsúlyozta Mihailo Jovanović, az elektronikus ügyintézést felügyelő iroda igazgatója, aki elmondta, eddig mintegy 3500 szerb állampolgár jelezte, hogy felvenné az influenza elleni oltást.

A Batut Közegészségügyi Intézet felhívta rá a figyelmet, hogy ezt a vakcinát különösen a 60 évnél idősebbeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlják. Emellett nyomatékosították, hogy az influenza elleni oltást ugyanazokon az oltópontokon lehet majd felvenni, ahol a koronavírus elleni vakcinákat.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár szerda (szeptember 15.) este bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok és a katonák is abba a kategóriába tartoznak, ahol az alkalmazottaknak vagy fel kell venniük az oltást, vagy ha nem akarják, akkor hetente legalább egyszer koronavírustesztet kell végeztetniük – olvasható a Főtér oldalán. 

A román miniszterelnök, Florin Cîțu szeptember 16-án már arról nyilatkozott, hogy a bukaresti kormány azt a javaslatot tárgyalja, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozók kötelező módon rendszeresen teszteltessék magukat a saját költségükön.

Tudomásom szerint az egészségügyi dolgozók hetven százaléka be van oltva. Szándékunk szerint azt várjuk majd el tőlük, hogy teszteltessék magukat 

– mondta a kormányfő. 

A szakszervezetek közül a pedagógusok reagáltak elsőként a bejelentésekre. A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség csütörtökön hírül adta, hogy pert indít a kabinet ellen, ha beváltja az ígéretét. A szakszervezetek a munka törvénykönyvének azon cikkelyére hivatkoznak, amely szerint a munkaügyi biztonsági és egészségügyi intézkedések semmilyen esetben sem róhatnak anyagi terheket a munkavállalókra. Emellett kifejtik, hogy a kormány oltási kampányának kudarcát nem a pedagógusokon kéne leverni. Emlékeztetnek rá, hogy az oktatásban dolgozók körében több mint hatvanszázalékos az átoltottság.

Négyszázhoz közelít a fertőzött gyerekek száma Újvidéken, egy hét alatt rendkívül rosszra fordultak a dolgok, hiszen a város vezetése 7 nappal ezelőtt még azt közölte, hogy egy óvodai csoportnak vagy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra – adta hírül a Pannon RTV.  

Újvidéken 379 gyermeknél mutattak ki koronavírus-fertőzést, de több száz fiatal esetében rendeltek el karantént, tudta meg a 021.rs portál. A szerbiai város

egy héttel ezelőtt még azt közölte, hogy egy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra, és pusztán néhány fertőzöttet regisztráltak a diákok között,

ám azóta jelentősen megnőtt a betegek száma. A hivatalos kimutatások szerint a városban 

az óvodások közül hét aktív fertőzöttről lehet tudni, míg 31-en karanténban vannak.

Újvidéken összesen 432 új koronavírusos esetet regisztráltak, míg a Vajdaságban ez a szám 1450. A tartományban 14 066 aktív fertőzöttről tudnak. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet a Vajdaság 43 községében rendkívülinek, két községben pedig kedvezőtlennek minősítette a jelenlegi járványhelyzetet.