Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Marjanovic Mira

Komárom-Esztergom híres tavai: a Balaton és a Gyilkos-tó! Komárom-Esztergom híres tavai: a Balaton és a Gyilkos-tó!

A Mi Vidékünk februári állomása Komárom-Esztergom megye, ennek kapcsán ismét megkérdeztük a fővárosiakat, mit tudnak a megyéről. Kérdések és válaszok, egy kis összefoglaló után.

február 15. 11:43

Én imádkozok Orbán Viktorért, én imádkozok a Fideszért Én imádkozok Orbán Viktorért, én imádkozok a Fideszért

Könnyen lehet, hogy az ellenzék megint megnyeri a dunaújvárosi választást. Mondjuk a Fidesz legalább nem engedi be a migránsokat!

február 15. 08:24

Meglehetősen furcsa, zselés, teljesen átlátszó hallal találkozott szembe egy búvár a máltai Malsalforn öbölnél. Azt mondta, 40 éve búvárkodik, de soha nem látott még csak hasonló lényt sem. Ő egy miniatűr zselés bálnához vagy delfinhez hasonlította.

Azt mondta, az állat nagyjából 30 centi hosszú és 20 centi széles lehetett, a belsejében pedig bélrendszert, gerincvelőt és bordákat is felfedezett.

A különleges halat salma maggiorenak hívják, és az élőgerinchúrosok altörzsébe tartozik. Ezeknek a halaknak a testén lényegében átmegy a víz az izomszalagok segítségével. Általában nagyobb törzsekbe rendeződve lebegnek a vízben, az átlátszóságuk pedig a rejtőzködést szolgálja. Általában két hét és három hónap között van az élettartamuk, utána vagy tonhalak, vagy makrélák áldozataivá válnak.

Nem egyedi eset a mostani, 2014-ben Új-Zélandnál szintén találtak egy ilyen élőlényt.

(DailyMail)

Egy izlandi turista, aki nem tudta, pontosan kinek és hová kellene címeznie a levelét, de szerencsére jól memorizálta a helyet, rárajzolt egy térképet a borítékra és ezen jelölte meg pirossal a címet.

Fotó: Reddit

A borítékon pontosan az áll: 

  • Ország: Izland
  • Város: Búðardalur
  • Név: egy farm, ahol egy izlandi/dán házaspár él 3 gyermekével és sok birkával

A boríték alján az is szerepel, hogy a dán nő egy helyi szupermarketben dolgozik. A helyi lap azt írta, a levél sikeresen eljutott a címzetthez. 

A norvég Sunndalsøraban +16,9 fokot mértek január 20-án, ami új nemzetközi rekordot állított be. Ugyanitt január 2-án + 19 fok volt a hőmérséklet.

 

Az Európa felett elhaladó anticiklon hatására kúszott fel ennyire a hőmérséklet, emiatt ugyanis tegnap enyhe, sőt, bizonyos részeken száraz, meleg levegő érte el a Skandináv-félszigetet. Norvégia nyugati partvidékén 9 és 10 fok közötti hőmérsékleteket mértek, ami szintén ritka a térségben.

Csak összehasonlításképpen: január 20-án nálunk a legmagasabb maximum-hőmérséklet +7,7 fok volt, Mihálygergén, átlagosan pedig 2-3 fok körül mozgott.

(Szerdán amúgy 4-6 fok van Norvégiában.)

(met.hu, Severe Weather)

WVenesv6