Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Márton Balázs

Csingiling

Így megy ez

Nahát, nahát

Csipcsirip

Visszasírhatjuk a 2008-as válságot Visszasírhatjuk a 2008-as válságot

Már a 2008-as válság úgy-ahogy begyógyult sebeit tépi fel a vita arról, hogyan segítsék az uniós gazdaságot a koronavírus-járvány okozta sokk miatt. Példátlan lépéseket tesz az EU, de elég lesz?

tegnap, 14:33

A székelyek hoznák el a közvetlen uniós demokráciát A székelyek hoznák el a közvetlen uniós demokráciát

Másodszor próbálják az őshonos nemzetiségi jogokat egy uniós eszközzel megvédeni.

március 10. 19:25

Könnyebb lesz dönteni az EU-ban a britek nélkül Könnyebb lesz dönteni az EU-ban a britek nélkül

Két magyar kutató és az Európai Parlament is felmérte, várhatóan hogyan hat a brexit az uniós döntéshozatalra. Úgy néz ki, általában segíti, de néhány területen döcögősebb lehet.

február 20. 10:58

Mutatjuk:

 

Szlovákiában az Európai Parlament megrendeléséből készült becslés szerint a várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel nyer két friss párt koalíciója. A Progresszív Szlovákia és az Együtt összesen 20,1 százalékra számíthat. A kormányzó szocialista, visszafogottan euroszkeptikus Smer-SD (Irány) 15,7 százalékkal lehet második, mögötte 12 százalékkal Marian Kotleba szélsőjobboldali pártja futhat be. A kereszténydemokraták és a liberális-populista SaS 10 százalék közeli eredménnyel zárhat, a SaS-hoz hasonló OL'aNO 5,3 százalékkal csúszhat be az EP-be.

A Magyar Közösség Pártja bőven a statisztikai hibahatáron belül, 4,96 százalékkal szoríthat, hogy bejusson.

A szlovák–magyar vegyes Híd-Mostot úgy tűnik, elsodorta az alig burkoltan a magyar himnusz éneklése elleni törvény – szerintük „véletlen” – első körös megszavazása. Hiába próbáltak utólag szépíteni, 2,6 százalékkal szerepelt le az eddig az MKP-nál általában jobban teljesítő párt.

Dániában a Megafon exit pollja alapján a kemény euroszkeptikus Dán Néppárt elveszítheti képviselői felét, és csak két képviselője mehet Strasbourgba. A szocialisták és a liberális Baloldal 3-3 mandátumot kaphatnak, de utóbbiakkal egy pártcsalád tagja a Radikális Baloldal is, amelyik 2 képviselővel számolhat. A szélsőbalos Vörös-Zöld Szövetség és az euroszkeptikus Konzervatív Néppárt 1-1 helyre számíthat.