Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Matalin Dóra

mdor
Az illúziók dédelgetése pofára esést eredményezett Az illúziók dédelgetése pofára esést eredményezett

Nemsokára kiderül, hogy negyedszer is szurkolhatunk-e magyar filmnek az Oscaron. A Susotázs főszereplőjével, Osvárt Andreával és rendezőjével, Tóth Barnabással beszélgettünk az esélyekről.

január 18. 17:54

Tucathorrorból sosem elég Tucathorrorból sosem elég

Az Ómenre gyanúsan emlékeztető A csodagyerekben a kis Miles-t szállja meg az ördög.

január 18. 05:13

A köztévé műsort készített a melegek gyógyításáról A köztévé műsort készített a melegek gyógyításáról

Az M5 egyik műsorában beszámoltak egy Magyarországon tartott, nem nyilvános konferenciáról, ahol ez volt a téma.

január 17. 15:24

Hamarosan jön az Oscar-díjas olasz rendező, Paolo Sorrentino Az ifjú pápa című sorozatának második évada. A sorozat, ami egy finoman szólva is ellentmondásos, furcsa, fiatal pápa hétköznapjait követi a Vatikánban, nagyon megosztotta a közönséget. (Az Index egy podcastban járta körül a sorozatot, itt lehet meghallgatni.) A következő évadról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a főhős, Jude Law mellett egy másik főrangú egyházi vezető is fontos szerepet kap. Őt John Malkovich játssza majd, most kijött ez első közös kép róluk, íme:

Az első magyar Michelin-csillagos étterem, a Costes tavaly ünnepelte 10 éves fennállását, ebből az alkalomból az étterem egy különleges, kártyapakli alapú menüvel hívja játékba vendégeit. Az ötlet, egy kártya alapú menüsor Palágyi Esztertől, az étterem Michelin-csillagos séfjétől származik.

A bővíthető pakli 16 különböző, kétrétegű, rácsos felületű lapból áll, melyek a kártyajátékoknak megfelelő grafikai elrendezéseket követik. A kártyalapok frontján minden fogás fő alkotóeleme szerepel, ami sematikus vonalrajzokkal jelenít meg egy-egy hangsúlyos hozzávalót.

A hátoldalon pedig  egy leírás olvasható a fogásról. A pakli kártyái között egy joker is van, egy a hátoldalán üresen hagyott lap, melyen a séf számára üzenhetnek a vendégek. A képeket fiatal magyar grafikusok csinálták, itt talál még infót a kártyákról.

Aki próbált már szilveszterkor taxit fogni, az tudja, hogy ez nagyjából lehetetlen. A Taxify most közzétett adatai szerint ők egy évvel ezelőtt az év utolsó és első napján 8 ezer fuvart bonyolítottak. Az eddigi 2018-as forgalmi adatok, illetve a decemberi forgalomnövekedés alapján azzal számolnak, hogy idén szilveszter éjjelén és az új év első napján ennek a dupláját, 16 ezer utazást bonyolítanak majd.

Az okostelefon alapú utazásszervező adatai szerint az év végi csúcsforgalom szilveszter este 6 óra körül kezdődik, ekkor indulnak el az emberek a bulikba, és másnap reggel 6-ig folyamatosan tart. Újév napján pedig gyakorlatilag egész nap nagy a forgalom. Ilyenkor általában azért is nehéz autót rendelni, mert az átdolgozott éjszaka után sok taxis pihenőnapot tart.

A Taxify adatbázisa alapján a cég informatikusai elkészítették Budapest és az agglomeráció első szilveszteri taxi hőtérképét. A kép jól szemlélteti Budapest legforgalmasabb pontjait szilveszterkor és újév napján. Mondjuk sokat nem segít rajtunk, hogy tudjuk (és most már látjuk is), hogy azért nem tudunk taxit fogni a Belvárosban, mert még több ezren akarják ezt velünk egy időben, de legalább jól néz ki.