György
16 °C
24 °C

Matalin Dóra

mdor

újságíró Kult

Javier Bardem nem akarja megfeszíteni Woody Allent Javier Bardem nem akarja megfeszíteni Woody Allent

A Vicky Christina Barcelona főszereplőjének kétségei vannak a rendezőt ért gyermekmolesztálási vádakat illetően.

április 20. 15:30

Végre készült egy film a kirakósozásról is Végre készült egy film a kirakósozásról is

A Puzzle szereplői villámgyorsan összedobnak akár több ezer darabos képeket is. A kritikusok imádják.

április 19. 16:10

Vezérigazgató-helyettes és hírolvasó is távozik a Hír TV-től Vezérigazgató-helyettes és hírolvasó is távozik a Hír TV-től

Pauwlik László, a HírTV Zrt. egyik vezérigazgató-helyettese és Gulyás Ákos hírolvasó is megy.

április 19. 14:46

Ez a kislány csak egy korongot szeretett volna kapni, amit a jófej hokijátékos oda is akart adni neki, mégsem nem volt egyszerű az útjuk a sikerig. Ha rossz kedvük van, nézzék meg ezt, visszaadja a hitet abban, hogy az élet mégis igazságos és szép:

A Katona József Színház elmúlt 20 évének egyik emblematikus előadása június 25-én látható utoljára. A Top Dogsot Bagossy László rendezésében 2002. április 20-án mutatták be, azóta a 415-ször játszották a Kamrában. Az előadásban Tóth Ildikó, Fekete Ernő, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szabó Győző, Vajdai Vilmos és Takátsy Péter szerepel.

A  júniusi előadásokra (16., 17., 25.) kiemelt, 15 ezer forintos helyár érvényes, a három előadás bevételéből ugyanis az Ódry Árpád Művészotthon működését támogatják. Az otthon célja, hogy az idős színházi, operai és művészeti dolgozók (üres férőhely esetén egyéb területről nyugdíjba vonulók) számára békés, nyugodt otthont, fizikai és egészségügyi ellátást, pszichés gondozást, kikapcsolódást, foglalkozást biztosítsanak. 

A júniusi előadásokra április 16-tól vásárolhatók meg a jegyek.

Történelmi léptékű adománnyal, Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően, írja az MTI. Ez a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadomány; ha a szabadpiacra kerülne, több milliárd forintot érne.

Ifj. Botár Olivér, a Salgo Trust for Education kurátora elmondta, hogy a képet olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, az alapítvány azonban az MNG-t tartotta a legmegfelelőbb kiállítási helyének. Egyrészt amiatt, mert Moholy-Nagy 1920 utáni korszakából nem volt fellelhető Magyarországon egyetlen festmény sem, másrészt ennek a munkának a rendkívüli művészettörténeti jelentősége indokolta a magyarországi adományozást.

A konstruktivista kép hátoldalán ugyanis néhány éve felfedeztek egy lemeszelt dadaista alkotást, a Vasútkép szántófölddel és a 3-as számmal elnevezésű kompozíciót. Ez, valamint a képhez használt festék elemzése arra utal, hogy Moholy-Nagy 1921 végén készítette az Architektúra I-et, valószínűleg első konstruktivista festményeként.

A festményt péntektől nézhetik meg a Nemzeti Galéria látogatói.