Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Mészáros Tamás

Ha Európa nem is, Franciaország és Németország tovább egyesülne Ha Európa nem is, Franciaország és Németország tovább egyesülne

Merkel és Macron mélyítené országuk összefonódását, és ezzel újraformálná az Európai Uniót is. A tervet többen támadják, mint támogatják, mégis az európai hatalmi harcok fontos viszonyítási pontja.

12 perce

Egymásnak ugrott Orbán két legjobb barátja Egymásnak ugrott Orbán két legjobb barátja

A magyar gazdaság egy jelentős részét eltartó német ipar azt követeli Berlintől és az EU-tól, hogy keményebben tartson ellen a magyar kormány másik kedvenc külföldi befektetőjének, Kínának. Egykor szinte szimbiózisban éltek, aztán valami elromlott. De miért?

január 16. 14:22

Trump vs. Kína: bölcs vezérünk győzni fog? Trump vs. Kína: bölcs vezérünk győzni fog?

A közgazdászok kivannak, a középosztály morgolódik, az elit szerint a nemzet jövője a tét. Kínának nagyon rosszkor jött Trump kereskedelmi háborúja, de vannak, akik szerint jól jöhetnek ki belőle.

január 14. 13:08

A nemzetközi helyzet fokozódik, és ez gyakran elég jelentős kihívásokat jelent a propaganda számára, például Magyarországon is láthattuk, hogy lett a kormánysajtóban egyik napról a másikra haverból utolsó szemét Soros-bérenc Sebastian Kurz osztrák kancellár. Hasonló problémákkal küzd a kínai állami média is, amelynek leghangosabb ölebe, a leginkább puskaporos publicisztikákban és Nógrádi György-szintű világpolitikai bulvárban utazó Global Times a Lengyelországban kémkedés gyanújával letartóztatott Huawei-dolgozó ügye kapcsán látszólag nem tud dönteni, hogy mi legyen a narratíva. A címlap tetején szereplő anyag szerint Lengyelország Amerika láncos kutyájává válik, alul viszont már arról számol be a varsói nagykövet, hogy milyen szépen fejlődnek a kínai-lengyel kapcsolatok. Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni ebből, hogy most akkor haverok vagy szemetek a lengyelek.

mondta a napokban a rengeteg japán "idol" (= médiavállalkozások által, egy rossz szépségversenyre hajazó soklépcsős toborzáson kiválasztott lányokból verbuvált, jellemzően a fiatal férfiak kielégítetlen vágyainak virtuális kielégítéséből élő fröccsöntött popcsapatok tagja) egyike a színpadon, miután elkövette a legnagyobb bűnt: nyilvánosan beszélt arról, hogy két "rajongója" bántalmazta.

A 23 éves Jamagucsi Miho egy online videóban sírva számolt be róla, hogy még kb. egy hónapja két férfi várta a lakása előtt, amikor hazaért, akik lefogták és bántalmazták, mígnem az érkező lift hangja megzavarta őket, így el tudott menekülni. A lány azonnal szólt a niigatai, ebből fakadóan NGT48 névre hallgató csoport menedzsmentjének, akik egy hónapig nem csináltak semmit, a rendőrség pedig elengedte a két bántalmazót, akik állításuk szerint csak beszélni akartak a lánnyal, és nem gondolták, hogy nagy ügy ez az egész, hiszen miért is lenne nagy ügy a lakása előtt várni és arcánál fogva lefogni egy tök ismeretlen nőt.

maho-yamaguchi-header
Fotó: kotaku.com

Úgyhogy Jamagucsi végül még kénytelen volt elnézést is kérni, amiért zavart okozott azzal, hogy erről a nem nagy ügyről posztolt a közösségi médiában. Vélhetően attól jutott erre a belátásra, hogy menedzsmentje emlékeztette rá, az iparági sztenderdek szerint neki az a feladata, hogy mások vágyainak kielégítése által sok pénz termeljen, nem pedig az, hogy emberi lényként viselkedjen.

Amikor először kaptam egy HUF feliratú zoknit a nem magyar állampolgárságú és etnikumú, mondjuk úgy, ismerőseimtől, még pusztán arra gondoltam, hogy ebben a távoli országban, ahol akkor előfordultam, lehet az interneten rendelni mindenféle feliratos dolgokat, és nekik ez az egyetlen, ami eszükbe jutott Magyarorszárgról. (És remélhetőleg ehhez semmi köze Matolcsy Györgynek.)

Nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat, amennyiben a HUF nevű deszkásruha-céget Keith Hufnagel alapította a korai 1990-es évek San Franciscó-jában, és ma Los Angelesben, New Yorkban, Tokióban (2), Oszakában, Nagojában és Szendaiban vannak prémium deszkás ruházatot kínáló boltjaik. 

Így jöhetett létre, hogy Oszakában HUF-cuccokat kaptam a magyarok kultúráját kevésbé, a nemzetközi pénzügyi folyamatokat annál jobban ismerő ismerősöktől. Miközben Magyarországon vélhetően elég kevesen tudják, hogy a népi valuta ekkora karriert futott be a japán deszkás világban. (És hála a teremtőnek, ehhez semmi köze Matolcsy Györgynek.)