Klaudia
-4 °C
2 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Ezek a mai fiatalok tönkretesznek mindent Ezek a mai fiatalok tönkretesznek mindent

Harangoztak a sörnek, az olimpiának, a szappannak és a mozinak, cserébe jönnek a gyümölcsdzsúsz-kaszinók.

március 12. 12:17

Trump megcsinálja saját Vietnamját Trump megcsinálja saját Vietnamját

Az amerikai elnök eldöntötte, hogy megbünteti az egész világot, mert tönkretették az amerikai acélipart. Ezzel viszont leginkább saját országának árthat. Na meg a fél világnak.

március 6. 09:56

Ódivatú diktátor tör világhatalomra Ódivatú diktátor tör világhatalomra

Hszi Csin-ping kínai elnök teljhatalmat épít. Célja, hogy Peking az USA gyengülésével vezető szerepet szerezzen a világban, ám az eszközei elég kérdésesek. Miközben Magyarország éppen hozzá próbál dörgölőzni.

március 3. 07:44

A csoport tagjai egyelőre nem nuncsakus hatalomátvételre készülnek, csupán a japán turisztikai kamunindzsa-biznisz iránti támogatásuk jeléül vitték be az ősi mesterséget a parlament falai közé.

Korábban részletesen is írtunk róla, hogy Japánban bár elfogytak a nindzsák, a legendát mégis sikerült fenntartani, és manapság elég népszerű turisztikai látványossággá vált a nindzsáskodás. A szórakoztatóipar pedig olyannyira beindult, hogy van már országos nindzsaszövetség, nindzsakutató-központ, egyetemi nindzsaoktatás, nindzsafalu, nindzsás éttermek, nindzsabemutatók, nindzsamúzeum, de terveznek nindzsanagykövet-képzőt és nindzsa-körutazásokat is. 

oossssz

A kormányzó Liberális Demokrata Párt húsz képviselője pedig úgy gondolta, hogy a 2020-as tokiói olimpia közeledtével politikailag is meg kell támogatni a dolgot, hiszen ahogy elmondták, a külföldi turisták elsősorban a mangát és a nindzsákat kapcsolják össze Japánnal, ezért a nindzsabiznisz fejlesztése fontos nemzetgazdasági érdek. Mondjuk a politikai támogatás részleteiről még nem tudni, eddig a dolog kimerült annyiban, hogy néhány öltönyös képviselő feszeng egy fényképhez pár nindzsának öltözött figura gyűrűjében.

Szerencsére mostanában már nem vagyok benne az iskolai egyenruhákat övező vitákban, nem is tudom, hogy vannak-e még, mindenesetre annak idején, amikor ez még nem így volt, emlékeim szerint általában azzal érveltek az egyenruhapártiak, hogy a fehér köntös vagy más hülye formaruha legalább egyenlőbbé teszi a gyerekeket, nincs ruha miatti lenézés, cikizés, eltűnnek a vagyoni különbségek, stb. 

clk

Na, hát a jelek szerint azért nem mindenhol gondolják így, legalábbis nehéz lenne az egyenlősdi győzelmeként értékelni azt a hírt, hogy egy állami általános iskolában valamivel több mint 200 ezer forintos Armani formaruhát vezettek be. És a hír ráadásul nem is Dubajból származik, de még nem is a 12. kerületből, hanem abból a Japánból, amellyel kapcsolatban valamiért rendkívül perzisztensen tartja magát az a téveszme mind helyben, mind Nyugaton, hogy egy meglehetősen egalitárius társadalom. 

Persze a felszínen azért próbálják valóban ezt a látszatot kelteni, és a szülők (vagy legalábbis egy részük) rendesen fel is háborodtak a dolgon, nem is elsősorban azért, mert ne tudnák kifizetni, hanem az egész üzenete miatt, írta a Huffington Post japán kiadása.

Az iskolavezetés egyébként azzal indokolta a dolgot, hogy a szóban forgó iskola Tokió  bevásárlónegyedének, Ginzának a nevezetes elitintézménye, és az Armani-egyenruhákkal akarják biztosítani, hogy megfelelő hangulat uralkodjon a nagy presztízsű helyen. Az Armani japán központja egyébként 200 méterre van az iskolától. 

Mindenesetre miután a sajtó elkezdett cikkezni a dologról, az igazgató elismerte, hogy nem tájékoztatták megfelelően a szülőket, bár azt nem ígérte, hogy a szegények ajvékolása miatt inkább valami sztuyok proli márkára váltanának.

Nemrég elég nagy leolvadást okozott a magyar olvasóközönség köreiben, amikor arról írtam, hogy a rántott húst máshogy is lehet csinálni, mint a megszokott agyonklopfolt bécsi, voltak például, akik attól féltek, hogy ha nincs agyonverve és szétsütve a hús, esetleg elszalad a tányérról.

Különösen az ő figyelmükbe ajánlanám a japán marhatenyésztés fellegvárából, Kobéből származó specialitást, a véresen hagyott, esetleg mediumra sütött, kirántott marhasteaket, jó nagy adag demi glace szósszal, kis reszelt káposztával, vadabb helyeken egy kis adag tésztával tálalva (bifukatsu).

Egy igazi jó rántott marha
Egy igazi jó rántott marha
Fotó: Twitter / @MICO2617

A műfaj egyik top kritikusa, az amúgy amatőr műkedvelő Tomomacu Keigó a napokban a Huffington Post japán kiadásának mesélte el, hogy az általa meglátogatott ötven-egynehány kóbei bifukatsu étteremből melyek a legjobbak, és fotókat is csatolt a nemes osztrák-olasz-magyar hagyományok szörnyű megbecstelenítéséról.  Miközben végig arról beszél, hogy ez nyugati kaja. 

Mit érdemel?

 • 2243
  Enném
 • 1092
  Soros
 • 390
  A feleségem/anyám/lányom/nagyanyám/férjem/apám/stb. úgyis jobbat csinál
 • 273
  Fúj
 • 225
  Undorító
 • 108
  Magyargyűlölő

Remélhetőleg a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság hamarosan eljárást indít emberiesség elleni bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Viszont ha ez a poszt kap mondjuk 25 ezer kattintást, akkor megírom egy 15 ezer karakteres, dagályos magyargyűlölettel átitatott cikkben, hogy miért ez a gasztronómia csúcsa, és miért szégyellje magát mindenki.