Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Mészáros Tamás

Begyújtották a brexitrakétákat, megrettent a brit gazdaság Begyújtották a brexitrakétákat, megrettent a brit gazdaság

Boris Johnson belengette a megállapodás nélküli kilépést, recesszió küszöbére került a brit gazdaság. Elemzők szerint ha nem blöfföl, annak súlyos következményei lesznek, bár a konzervatívok még bíznak a Kánaánban

augusztus 17. 10:23

Nyakunkon a válság, ha hihetünk a mágikus hozamgörbének Nyakunkon a válság, ha hihetünk a mágikus hozamgörbének

Sokan sokszor megjósolták a következő gazdasági válságot, most azonban egy megbízható mutató is visszaesést jelez. Kérdés, hogy a mostani, nemnormális időkben lehet-e hinni a hozamgörbéknek.

augusztus 16. 10:50

Az európai síelés napjai meg vannak számlálva Az európai síelés napjai meg vannak számlálva

Az Alpokban 1960 óta 38 nappal lett rövidebb a síszezon, az alacsony helyeken lassan eltűnhet a természetes hó. A síterepek hótermeléssel és konferenciaközpontokkal mentik magukat, Amerika és Japán még tartja magát.

augusztus 12. 18:23

Japán nemrég a nyugati világgal dacolva újraindította a kereskedelmi bálnavadászatot, ami, ahogy korábban részletesen is bemutattuk, elsősorban absztrakt nemzetközi jogi elvekről és a halászati lobbi politikai erejéről szól, gazdaságilag viszont veszteséges. 

Ahogy a Japan Times minapi cikkéből kiderül, Japán gazdaságilag jobban járna, ha nem lőné, inkább védené az állatokat: miközben a bálnavadászati ipar egésze olyan 300 embernek ad munkát és az ország húsfogyasztásának 0,1 százalékát adja, addig manapság Japán legészakibb és legdélibb részén, Hokkaidón és Okinaván ennél sokkal nagyobb tömegeket és jelentősebb pénzt mozgat meg a bálnanézés. Tavaly csak Hokkaidó egy kikötőjében 33 ezren fizettek be a bálnaszpottingra alapozó hajótúrákra, Okinaván egyetlen cég az év első három hónapjában 18 ezer turistát vitt bálnanézőbe. 

Ahogy a cikk egyik interjúalanya mondja, a bálnavadászat elég sok európai turistát elriaszt, úgyhogy nem tűnik túl értelmesnek a japán kormány részéről, hogy kitart mellette, miközben egyszerre próbálja javítani az ország nemzetközi imázsát és felpörgetni a turizmust.

A választásra buzdítás egyedi formáját választotta egy japán parlamenti képviselő: Hodaka Marujama fizetési papírjait ábrázoló Twitter-üzenetekkel próbálja meggyőzni az embereket arról, hogy érdemes élni választójogukkal, hiszen a nép képviselőinek fáradozásait elég jelentős mennyiségű adójenekkel támogatja az állam. 

Az egyébként tény, hogy a japán képviselők fizetése kiemelkedő, Hodaka például nettó havi 2,2 millió jent, mai árfolyamon olyan 6 millió forintot keres, és év végén még nagyjából féléves fizetésének megfelelő bónuszt is kap. Tehát a mezei japán képviselő javadalmazása nagyságrendileg egy magyar állami cég NER-potentát vezetőjének felel meg. 

Hodaka fizetése
Hodaka fizetése
Kép: @maruyamahodaka

Ezen fizetés fejében egyébként Hodoka eddigi legnagyobb politikai teljesítménye az volt, hogy tavasszal kidobták jobbos-populista pártjából, miután tíz pohár konyak után felvetette, Japánnak nincs más választása, mint hogy megtámadja Oroszországot, hogy visszaszerezzen pár vitatott hovatartozású szigetet.

A jelek szerint a fejlett világnak is vannak még részei, ahol nem sok foganatja lett a #metoo kampánynak. Legalábbis erre enged következtetni a nagojai körzeti bíróság közelmúltbeli ítélete, amelyből elég nagy botrány lett Japánban.

Az ügyben a bíróság első fokon megállapította, hogy egy aicsi prefektúrabeli férfi többször közösült 19 éves lányával, és kimondta azt is, hogy mindez a lány beleegyezése nélkül történt. Az is kiderült az eljárás során, hogy a lány szexuális zaklatása legalább 14 éves kora óta tartott, ez idő alatt apja verte és fenyegette, és a lány emiatt az apja "lelki befolyása alatt állt". Majd ennek megállapítása után a bíró felmentette a vádlottat.

Ezt azzal indokolta, hogy a lány nem ellenkezett, és nem volt olyan helyzetben, hogy ne tudott volna ellenkezni a nemi erőszakkal szemben. A japán törvények szerint az számít nemi erőszaknak, ha az áldozat ellenkezik, "kvázi-nemi erőszaknak" pedig az, ha olyan helyzetben van, amikor nem képes ellenkezni (bedrogozták, megverték, stb.). A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a bántalmazott és fenyegetett 19 éves lány ne tudott volna ellenkezni, mert bár apja befolyása alatt állt, a befolyás nem volt teljes. A lány megrontása pedig önmagában nem számít bűncselekménynek.

Jogvédők és ügyvédek azzal vádolták a bírót, hogy fogalma sincs, min mennek keresztül a nemi erőszak áldozatai, kiváltképp azok, akik sok éven keresztül ki vannak szolgáltatva egy erőszaktevőnek. Az ítélet miatt kisebb tüntetések is voltak Tokióban, és az ügy kapcsán sokan felhozták: Japánban még mindig csak a nők töredéke (egy kormányzati felmérés szerint 4 százalékuk) meri bejelenteni a szexuális zaklatást, akik pedig megteszik, azok sokszor megbánják.

Márciusban is volt egy hasonló ítélet, amikor Fukuokában azt hozta ki egy bíróság, hogy a vádlott hiába közösült egy eszméletlen, részeg nővel, nem tekinthető bűnösnek, mert a bíró szerint a nő ellenkezhetett volna.