Emília
18 °C
26 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Trump visszatolja Európát Ázsiába Trump visszatolja Európát Ázsiába

Egy olyan gazdaságdiplomáciai kényszerszövetséget kezdett el kovácsolni, ami teljesen ellentétes az USA nemzeti érdekével.

tegnap, 15:07

Politikus ennyit még nem lopott Politikus ennyit még nem lopott

Többmilliárdnyi készpénz luxustáskákban, 76 milliárdnyi ékszer, 190 milliárd a miniszterelnök bankszámláin: még kelet-európai szemmel is lenyűgöző, mekkorát ment a politikai elit Malajziában.

július 16. 10:02

Trump elküldte Európát a búsba, (majdnem) teljesen jogosan Trump elküldte Európát a búsba, (majdnem) teljesen jogosan

Az amerikai elnök jogosan támadta be Németországot és Európát védelmi és gázügyi kérdésekben. Ám a valódi problémákat ő sem látja át, ami veszélyessé teszi kirohanásait.

július 12. 17:57

Miközben a világ számos nemzete képes kiakadni azon, ha vélt vagy valós nemzeti ételeiket külföldön a hazai doktrínától eltérő módon készítik (ld. az olaszok és a hawaii pizza), míg más nemzetek saját nemzettestük belső köreiben is képesek ölre menő viszályokba keveredni annak kapcsán, hogy kié az igazi nemzeti (ld. bajai vagy szegedi halászlé), addig a japánok olyannyira nem szívbajosak, hogy még a saját kulináris hagyományaik leghíresebbikét is hajlandóak brutálisan meggyalázni. 

Ennek legszebb bizonyítéka a mellékelt képen látható sajtburgerszusi. Amiben az igazán megrendítő nem is az, hogy ilyen létezik, hanem hogy a felvétel Tokióban készült, és a produktum egy japán szusilánc, a Hamazushi terméke. Az ízét tekintve amúgy nagyjából azt nyújtja, amit az ember elvár: száraz és relatíve ízelten, cserébe a szárazságot és ízetlenséget indokolatlan borshasználattal kompenzálni próbáló húspogácsa, műanyagszerű ömlesztett sajt, szusirizs.

De nem ez az egyetlen ajánlott fogás az olcsó futószalagos szusiban utazó helyen, lehet kapni sonkás-hagymás szusit, majonézes marhás szusit is és kukoricasalátás szusit is. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek még mindig finomabbak, mint az olyan tradicionális darabok, mint a tengerisünszusi.

És még csak nem is valamiféle űrtechnológiás, esetleg arannyal kifújt és gyémánttal kirakott golfautóról van szó, hanem egy teljesen sima, átlagos kis fehér, vászonfedős, totyogós villanyketrecről. Ami ráadásul a nevetségesen magas, 250 ezer amerikai dolláros (62 millió forintos) ár ellenére jobb befektetés, mint bármilyen bankbetét, alapkezelő vagy részvény.

A fenti információhalmaz feloldása, hogy amint a Bloomberg riportáról kiderül, Hongkongban a gazdagnegyedben, Discovery Bayben nem lehet kocsival közlekedni, ezért a golfautó a helyi elit kedvenc járgánya. Ez persze önmagában még nem magyarázza meg az árat, az viszont már igen, hogy a helyi hatóságok 500-ban maximálták a golfautó-engedélyek számát. Ahogy pedig hasonló esetekben lenni szokott, a magas kereslet és a nevetségesen alacsony kínálat brutális árakat szült.

Vannak, akik eleve befektetési céllal veszik és kínálják bérlésre a golfautókat, a megtérülés pedig biztos és magas. A golfautó-befektetési piac pedig sokaknak azért is jó terep, mert 250 ezer amerikai dollárért nem nagyon lehet mást venni Hongkongban, a befektetésre megfelelő ingatlanok ennél jóval magasabb áron kezdődnek. Emiatt aztán még több pénz ömlik a golfautópiacra, ami tovább növeli az árakat. Emiatt pedig drágább golfautót bérelni, mint studiólakást.

Így lett a golfautóból státusszimbólum Discovery Bayben, ahol hiába ismerik el a helyiek, hogy olyan vezetni, mint egy fűnyírót, látszólag minden pénzt megér. Persze vannak, akik kárognak, hogy lufi a piac, de mások csak annyit mondanak, hogy "ez Hongkong".

Bár az amúgy kőkonzervatív japán kormány a népességfogyás miatt mostanában megpróbálja munkára fogni a nőket, és ennek érdekében bizonyos szinten hajlandóak egyenlő emberi lényként bánni velük, azért az élet nem minden területén sikerül felülkerekedni a nem igazán a nemek közti egyenlőség eszméjével átitatott hagyományokon és beidegződéseken.

Ennek ékes példája az a csütörtöki hír, miszerint a versenyzők köszöntésére érkező polgármester összeesett egy Kiotó-közeli városka szumóringjében; majd amikor két (majd még kettő) nő odasietett, és elkezdték újraéleszteni, a bíró rájuk szólt, hogy húzzanak ki a ringből, mert nőknek tilos ott tartózkodni.

 

A dologban külön szép, hogy a felvételek szerint a ringben tartózkodó férfiak amúgy jó ideig nem csináltak semmit, csak álltak és néztek, mígnem a nő odaszaladt és elkezdte az újraélesztést. Aztán gyorsan három további nő érkezett segíteni a nézelődő férfiak körében. Akiket aztán gyorsan kiparancsoltak.

A dolog oka, hogy a szumóring, azaz a dódzsó szent hely, ahová tisztátalan nők nem tehetik be a lábukat. Emiatt a dódzsót az eset után jól fel is sózták, ami a hagyományok szerint segít megtisztítani a tisztátalanságtól a ringet.

Az eset elég nagy felháborodást okozott a különböző közösségi platformokon és a helyi médiában. A japán szumószövetség bocsánatot is kért, bár arról nem beszéltek, hogy akkor ezek után beengedik-e a nőket. Mindenesetre nem ez az első ilyen eset, 2000-ben Oszaka kormányzója, aki akkor történetesen egy nő volt, engedélyt kért, hogy belépjen a dódzsóra, hogy átadhassa a serleget a győztesnek egy tornán, de nem kapta meg a szumószövetségtől.

A polgármester amúgy életben van, kórházban kezelik.