Viola
-6 °C
0 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Beteszel 250 forintot, hat év múlva kidob 5 milliót, mi az? Beteszel 250 forintot, hat év múlva kidob 5 milliót, mi az?

Az évezred befektetése, a 20. századi pénzrendszer lebontása, vagy a történelem legnagyobb pilótajátéka? Ezer embert milliárdossá tettek a kriptovaluták, de sokan összeomlással riogatnak.

tegnap, 07:25

Trump a felelős, mi? Dehogy! Kína és a németek Trump a felelős, mi? Dehogy! Kína és a németek

Az amerikai elnökre mutogatva azt állítják magukról, hogy ők a klímavédelem globális élharcosai. Közben úgy habzsolják a szenet, hogy ha így megy tovább, tényleg nem lesz holnap.

december 11. 13:53

Lemondott a császár, éljen a császár Lemondott a császár, éljen a császár

Túl öreg az uralkodáshoz, visszavonul a japán császár. Egyesek szerint politikai célja van ezzel, mások azért aggódnak, mert hamarosan kihalhat a másfél évezrede uralkodó dinasztia.

december 4. 00:03

Japánban a társadalom elöregedése egészen furcsa piaci igényeket szül, és olykor igen meglepő megoldásokhoz vezet. Ilyen például a nemrég a Nagano prefektúrabeli Uedában megnyílt autós, drive-thru temető, ahol akárcsak a gyorséttermi autós rendelésnél szokás, a kocsiban ülve, az ablakon keresztül lehet intézni a temetésen való részvételt.

jap
Fotó: KYODO NEWS

A temető termékfejlesztői alapvetően két fogyasztói réteg igényeinek kielégítésére törekednek: elsősorban az idősek és a testi fogyatékkal élők számára akarják megkönnyíteni a temetésen való részvételt, akiknek gondot jelentene kiszállni az autóból. De természetesen azoknak is megoldást jelenthet az új szolgáltatás, akiknek nincs idejük végigvárni a szertartást, de azért gyorsan le akarják róni kegyeletüket, írja a japán Kyodo hírügynökség.

A drive-thru szertartás a gyakorlatban úgy működik, hogy az ember beáll a kocsival az ablakhoz, ahol be kell ütnie a nevét és címét egy tableten, majd a buddhista szokásoknak megfelelően átadja a gyászpénzt és meggyújtja a gyászfüstölőt. Miközben a szertartáson a drive-thru gyászolókat monitorra kivetített arcképük helyettesíti.

A világ második legnagyobb hatalmú óvodása, Kim Dzsongun mostanában rakétakilövésekkel próbál felülkerekedni az Egyesült Államokkal és általában véve a külvilággal szembeni kisebbségi komplexusán, és gyengébb pillanataiban valamiért (vélhetően azért, mert közel van, plusz útba esik Amerika felé) pont a szomszédos Japán északi szigete, Hokkaidó felett szereti elfüstölni a puskaport.

Emiatt Hokkaidón a helyiek az utóbbi időben többször is kaptak értesítést a reggeli órákban a mobiljukra, plusz a tévén/rádión/stb., hogy FIGYELEM, ÉSZAK-KOREAI RAKÉTA KÖZELÍT. A baj csak az, hogy egyáltalán nem tudták, ilyenkor mégis mit kellene csinálni.

Úgyhogy most a helyi kormányzat rajzoltatott egy mangát (pdf), ami elmagyarázza, hogy mi a teendő, ha éppen traktort vezetünk, a reggeli kocogás közepette vagyunk, esetleg iskolában vagy a munkába menet, a tengeren egy hajón, netalántán otthon ér minket az atomcsapás. (Vagy csak konvencionálisrobbanószer-csapás, arról ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy Phejannak vannak-e rakétára rakható atomtöltetei.) 

A mangából pedig kiderül, hogy a traktort elhagyva a földön fekve kell várni a rakétát, esetleg az asztal/konyhapult alá bújva, a nyilvános vécébe (igen, a világ fejlettebb részén ilyen is létezik) menekülve, mentőmellényben a fejünket fogva, illetve egy út menti bolt mögött, miután szabályosan leparkoltunk. 

Mondjuk én látatlanban megkérdőjelezem a javasolt óvintézkedések hatékonyságát, tekintve hogy állítólag az északi atomprogram egész nagy rombolópotenciállal bír.

De persze Hokkaidón nem elsősorban attól félnek, hogy telibe lövi őket Kim Dzsongun, inkább attól, hogy lepottyan az égből a híresen megbízható észak-koreai ipar terméke, vagy ha nem is az egész rakéta hullik alá, de legalábbis pár alkatrészt elhagy út közben. A leeső darabok miatt meg további dolgok esnek le épületekről, polcokról, stb. Olyankor meg nagyobb az esély a túlélésre, ha valami alá bebújik az ember. 

Mondjuk azt továbbra sem tudom, hogy rakétahullás esetén a traktornál miért jobb búvóhely a szántóföld, de mondjuk nem is jártam még a nagykörúton kívül.

Kivételesen nem úgynevezett régészeti genetikusok és nem is Matolcsy György, a kisgyermekseggeken lévő piros pöttyök doktora talált összefüggést a két nép között, hanem a nagybetűs élet nagybetűs politikája. 

Az ugyanis egészen elképesztő transz-eurázsiai szinergiákról tanúskodik, hogy gyakorlatilag egy időben nyírták ki magukat a magyar és a japán szocik. Miközben ugyanis Botka László bedobta a törölközőt, Japánban éppen szétszakadt a Demokrata Párt, ami az ottani fő balközép ellenzéki erő volt. A két esemény között pedig alig volt néhány óra eltérés.

A szinergiák oka abban keresendő, hogy

  1. Sindzó Abe kormányfő (Orbán Viktor) előrehozott választást írt ki, mert elég rosszul áll a népszerűsége, miután nem sikerült felélesztenie a gazdaságot (elfogytak az uniós pénzek) és néhány botrányba is belekeveredett (kiderült, hogy van az országban korrupció!!!!).
  2. Amitől a megosztott ellenzék úgy összezavarodott, hogy a kis pártok elkezdtek jobbra-balra egymásra borulni, ahol csak érik egymást.
  3. Ennek a keretében a Demokrata Párt (MSZP) új, fiatal, ambiciózus vezére, Maehara Szeidzsi (Botka László) a konzervatív kormánypárt (Fidesz)  megszorongatása érdekében le akart paktálni egy új, korábban a kormánypárt akoljába tartozó emberekből álló, jobbos-kritikus párttal (Jobbik).
  4. Eközben a párt másik szárnya baloldali összefogást sürgetett a kommunisták részvételével (fogjuk rá, hogy a DK-val, LMP-vel, stb.-vel való lepaktálás).
  5. Egy harmadik csoport pedig hagyta volna az egész összefogást a fenébe, és egyedül indulna.
  6. Úgyhogy a végén a párt fogta magát, és szétszakadt. Edano Jukió (Szanyi Tibor) ugyanis hétfőn közölte, hogy új pártot alapít a Demokrata Párt (MSZP) balosabb embereivel.

Ennél szebb bizonyítéka nem is volt, és vélhetően nem is lesz a két nép közti trasznkontinentális mentális kapcsolatnak.