Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Mészáros Tamás

Orbán beleszeretett a jüanba Orbán beleszeretett a jüanba

A miniszterelnök szerint Magyarország ezután csak "keleti irányban" bocsát ki devizakörvényt, és több kínai jüant tervez használni. Kérdés, hogy ennek mi értelme lenne.

november 13. 10:57

A Honda Kínába menekült Trump háborúja miatt A Honda Kínába menekült Trump háborúja miatt

A japán gyártó eddig Amerikából exportálta Kínába a luxusautóit, a kereskedelmi háború miatt ez már nem éri meg.

november 12. 20:41

Trumpból Obama lett Trumpból Obama lett

Hiába végletekig megosztó, az elnök nem bukott nagyobbat első félidős választásán, mint elődje. Az idő ugyan a demokratáknak dolgozik, de nagyon lassan.

november 7. 12:01

A japán Kyodo hírügynökség kormányzati forrásai szerint Japán 2020-tól megduplázná a befogadott ázsiai menekültek számát, hogy ezzel növeljék az ország szerepét a térségbeli humanitárius helyzet kezelésében.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi 30-ról 60 főre emelnék az évente befogadható menekültek számát.

Japán lakossága egyébként nagyjából 127 millió fő, ebből olyan kétmillió külföldi, a szigetország a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdasága és az egyik legnagyobb segélydonorja. 2017-ben 20 embert fogadott be Japán 19 ezer menedékkérő közül, szövevényes procedurális, jogi és természetesen politikai okok miatt. 

Amikor találtam egy bezárt lángosost a Csendes-óceán partján Japánban, azt hittem, egyedi felfedezéssel van dolgom, de persze ahogy ilyenkor lenni szokott, kiderült, hogy nagyon nem. Azóta kiderült, hogy az arizonai indiánok is készítenek magyar lángost

Egy másik olvasónk, Bálint pedig arra hívta fel a figyelmem, hogy a Csendes-óceán amerikai partján is lehet kapni a rántott kenyérből, egész pontosan a kanadai Victoria szigetének partján székelő, Eat Machine nevű food truckban elérhető nemzeti büszkeségünk, feltehetően egy honfitársunk nyomán.

Fotó: Yelp

Mondjuk egyes online jelek alapján már ez a hely sem üzemel, gondolom a tulaj Toldi néven nyitott új helyet Vancouver központjában, vagy nem.

A minap a keleti nyitás kudarcainak fáradhatatlan krónikásaként beszámoltam arról a méltán szomorú hírről, hogy nem lehet már lángost kapni a Csendes-óceán partján, mert lehúzta a rolót a japán Izu-félsziget tengerpartján lévő Balaton Bistro, majd hosszasan úgy tettem, mintha találgatnám az okokat, például hogy a bódé szar helyen volt (ami ugye az Üvegtigris című, nem teljesen jogtalanul feledésbe merült filmopusz megidézésére tett kísérlet volt), vagy hogy a balatoni gasztroforradalom felfalja a keleti nyitást (szintén plauzabilis eshetőség).

Időközben viszont tudomásomra jutott, hogy (bár a bódé amúgy tényleg szar helyen van, és valamiért tényleg hiába próbálja eladni a tulajdonos) nem sikerült eltalálnom az igazságot, és valójában nem csődbe ment a hely. Ehelyett az történt, hogy a büfét egy honfitársunk üzemeltette tavalyig, viszont idén továbblépett az izui tengerparti lángossütésből, és magyaros helyet nyitott Döbrögi (!) néven Akaszakában, ami kb. a tokiói ötödik kerület, már amennyire ilyeneket össze lehet hasonlítani. Mondjuk lángos a jelek szerint nincs, szóval ha valaki tud másik lángosozót a Csendes-óceán partján, akkor szóljon!