Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mészáros Tamás

Évek óta üldözték, most meglepő csapást mértek a Huaweire Évek óta üldözték, most meglepő csapást mértek a Huaweire

A mobilcég lehet a gazdasági háború újabb áldozata: Washington szerint biztonsági kockázatot jelent, szanckiók megsértésével gyanúsítják. A kínaiak szerint csak savanyú a szőlő, de a sztorinak messze nincs vége.

december 6. 21:00

Putyin háborúzik, közben gazdasága elsorvad Putyin háborúzik, közben gazdasága elsorvad

Míg az orosz elnök szeret erős világhatalom vezetőjeként tetszelegni, a szankciók, a világiac és a rendszer tehetetlensége miatt az olajfüggő orosz gazdaság lassan, de biztosan rohad szét alatta.

december 3. 10:17

Az autóipar császára volt, aztán elcsalt pár milliárdot Az autóipar császára volt, aztán elcsalt pár milliárdot

Milliárdos csalással gyanúsítják az egyik legnagyobb autóipari gurut, aki a csőd széléről a legnagyobb autógyártóvá tette a Nissant és a Renault-t. Az ügyben sok a furcsaság, kimenetele az egész iparágra hatással lesz.

november 24. 14:16

A társadalom elöregedése Japánban manapság számos olyan területet érint, amelyre nem is gondolna az ember, a vasúti közlekedés pontosságától kezdve egészen a rendőrségi fogdák kialakításáig.

Utóbbiról a Japan Times angol nyelvű revizionista kiadvány közölt cikket, amelyből kiderült, hogy egyre több az idős bűnelkövető, a 65 év fölötti fogva tartottak aránya tíz év alatt megkétszereződött, és 7 százalékra nőtt. Emiatt kénytelenek voltak kissé kevésbé szigorú, az öregek életkörülményeinek jobban megfelelő körülményeket kialakítani, például privát vécéfülkét alakítottak ki a cellában, függönyt tettek az ablakokra, odafigyelnek rá, hogy az idős rabok bevegyék a gyógyszereiket, szükség esetén pedig a pelenkájukat is kicserélik. Ahogy az egyik rendőr fogalmazott, gyakran betegápolói feladatokat is el kell látniuk.

Japán, ahogy azt nemrég Carlos Ghosn, a Nissan exvezérigazgatója is megtapasztalta, 23 napig tarthatják a gyanúsítottakat vádemelés nélkül vizsgálati fogságban, elvben azért, hogy ne szökhessenek meg vagy ne tüntethessenek el bizonyítékokat, bár jogvédők szerint túl drákói a rendszer, és leginkább arra irányul, hogy beismerő vallomást szedjenek ki a gyanúsítottakból.

Van egyébként egy másik csoport is, amely változtatásokra kényszerítette a japán fogdákat: a magyar közmédia fogyasztói számára nem lehet meglepetés, hogy a külföldi bűnelkövetőkről van szó. Esetükben például oda kell figyelni a vallási megfontolásból követett étrendjükre, a muszlimok esetén a Ramadánra, a szexuális kisebbségek pedig valamiért külön cellát kapnak.

A japán Kyodo hírügynökség kormányzati forrásai szerint Japán 2020-tól megduplázná a befogadott ázsiai menekültek számát, hogy ezzel növeljék az ország szerepét a térségbeli humanitárius helyzet kezelésében.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi 30-ról 60 főre emelnék az évente befogadható menekültek számát.

Japán lakossága egyébként nagyjából 127 millió fő, ebből olyan kétmillió külföldi, a szigetország a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdasága és az egyik legnagyobb segélydonorja. 2017-ben 20 embert fogadott be Japán 19 ezer menedékkérő közül, szövevényes procedurális, jogi és természetesen politikai okok miatt. 

Amikor találtam egy bezárt lángosost a Csendes-óceán partján Japánban, azt hittem, egyedi felfedezéssel van dolgom, de persze ahogy ilyenkor lenni szokott, kiderült, hogy nagyon nem. Azóta kiderült, hogy az arizonai indiánok is készítenek magyar lángost

Egy másik olvasónk, Bálint pedig arra hívta fel a figyelmem, hogy a Csendes-óceán amerikai partján is lehet kapni a rántott kenyérből, egész pontosan a kanadai Victoria szigetének partján székelő, Eat Machine nevű food truckban elérhető nemzeti büszkeségünk, feltehetően egy honfitársunk nyomán.

Fotó: Yelp

Mondjuk egyes online jelek alapján már ez a hely sem üzemel, gondolom a tulaj Toldi néven nyitott új helyet Vancouver központjában, vagy nem.