Arnold, Levente
17 °C
28 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Véget ér az ingyenpénz korszaka Európában Véget ér az ingyenpénz korszaka Európában

Az Európai Központi Bank az utóbbi három évben 800 ezer milliárd forintnyi pénzt öntött a piacokra, hogy kirángassa az eurózónát válságból. Most úgy döntött, elzárja a pénzpumpát, aminek itthon is komoly hatásai lesznek.

június 14. 14:08

Amerika felemelte Kimet, csak semmit nem kapott cserébe Amerika felemelte Kimet, csak semmit nem kapott cserébe

Trump kielégítette Kim Dzsongun minden vágyát a luxushotelben, egyesek szerint ezzel békét hozhat, mások szerint jól átverték. A megoldáshoz nem kerültünk közelebb.

június 12. 12:39

Hőbörgött az interneten, Európa egyik legbefolyásosabb embere lett Hőbörgött az interneten, Európa egyik legbefolyásosabb embere lett

Beppe Grillo, a káromkodós humorista lófasznappal kezdte politikai karrierjét, majd polgári köröket csinált, ma már Olaszország legbefolyásosabb embere. Minden, amit az Európát felforgatni készülő radikálisokról tudni érdemes.

június 11. 13:57

És még csak nem is valamiféle űrtechnológiás, esetleg arannyal kifújt és gyémánttal kirakott golfautóról van szó, hanem egy teljesen sima, átlagos kis fehér, vászonfedős, totyogós villanyketrecről. Ami ráadásul a nevetségesen magas, 250 ezer amerikai dolláros (62 millió forintos) ár ellenére jobb befektetés, mint bármilyen bankbetét, alapkezelő vagy részvény.

A fenti információhalmaz feloldása, hogy amint a Bloomberg riportáról kiderül, Hongkongban a gazdagnegyedben, Discovery Bayben nem lehet kocsival közlekedni, ezért a golfautó a helyi elit kedvenc járgánya. Ez persze önmagában még nem magyarázza meg az árat, az viszont már igen, hogy a helyi hatóságok 500-ban maximálták a golfautó-engedélyek számát. Ahogy pedig hasonló esetekben lenni szokott, a magas kereslet és a nevetségesen alacsony kínálat brutális árakat szült.

Vannak, akik eleve befektetési céllal veszik és kínálják bérlésre a golfautókat, a megtérülés pedig biztos és magas. A golfautó-befektetési piac pedig sokaknak azért is jó terep, mert 250 ezer amerikai dollárért nem nagyon lehet mást venni Hongkongban, a befektetésre megfelelő ingatlanok ennél jóval magasabb áron kezdődnek. Emiatt aztán még több pénz ömlik a golfautópiacra, ami tovább növeli az árakat. Emiatt pedig drágább golfautót bérelni, mint studiólakást.

Így lett a golfautóból státusszimbólum Discovery Bayben, ahol hiába ismerik el a helyiek, hogy olyan vezetni, mint egy fűnyírót, látszólag minden pénzt megér. Persze vannak, akik kárognak, hogy lufi a piac, de mások csak annyit mondanak, hogy "ez Hongkong".

Bár az amúgy kőkonzervatív japán kormány a népességfogyás miatt mostanában megpróbálja munkára fogni a nőket, és ennek érdekében bizonyos szinten hajlandóak egyenlő emberi lényként bánni velük, azért az élet nem minden területén sikerül felülkerekedni a nem igazán a nemek közti egyenlőség eszméjével átitatott hagyományokon és beidegződéseken.

Ennek ékes példája az a csütörtöki hír, miszerint a versenyzők köszöntésére érkező polgármester összeesett egy Kiotó-közeli városka szumóringjében; majd amikor két (majd még kettő) nő odasietett, és elkezdték újraéleszteni, a bíró rájuk szólt, hogy húzzanak ki a ringből, mert nőknek tilos ott tartózkodni.

 

A dologban külön szép, hogy a felvételek szerint a ringben tartózkodó férfiak amúgy jó ideig nem csináltak semmit, csak álltak és néztek, mígnem a nő odaszaladt és elkezdte az újraélesztést. Aztán gyorsan három további nő érkezett segíteni a nézelődő férfiak körében. Akiket aztán gyorsan kiparancsoltak.

A dolog oka, hogy a szumóring, azaz a dódzsó szent hely, ahová tisztátalan nők nem tehetik be a lábukat. Emiatt a dódzsót az eset után jól fel is sózták, ami a hagyományok szerint segít megtisztítani a tisztátalanságtól a ringet.

Az eset elég nagy felháborodást okozott a különböző közösségi platformokon és a helyi médiában. A japán szumószövetség bocsánatot is kért, bár arról nem beszéltek, hogy akkor ezek után beengedik-e a nőket. Mindenesetre nem ez az első ilyen eset, 2000-ben Oszaka kormányzója, aki akkor történetesen egy nő volt, engedélyt kért, hogy belépjen a dódzsóra, hogy átadhassa a serleget a győztesnek egy tornán, de nem kapta meg a szumószövetségtől.

A polgármester amúgy életben van, kórházban kezelik.

A csoport tagjai egyelőre nem nuncsakus hatalomátvételre készülnek, csupán a japán turisztikai kamunindzsa-biznisz iránti támogatásuk jeléül vitték be az ősi mesterséget a parlament falai közé.

Korábban részletesen is írtunk róla, hogy Japánban bár elfogytak a nindzsák, a legendát mégis sikerült fenntartani, és manapság elég népszerű turisztikai látványossággá vált a nindzsáskodás. A szórakoztatóipar pedig olyannyira beindult, hogy van már országos nindzsaszövetség, nindzsakutató-központ, egyetemi nindzsaoktatás, nindzsafalu, nindzsás éttermek, nindzsabemutatók, nindzsamúzeum, de terveznek nindzsanagykövet-képzőt és nindzsa-körutazásokat is. 

oossssz

A kormányzó Liberális Demokrata Párt húsz képviselője pedig úgy gondolta, hogy a 2020-as tokiói olimpia közeledtével politikailag is meg kell támogatni a dolgot, hiszen ahogy elmondták, a külföldi turisták elsősorban a mangát és a nindzsákat kapcsolják össze Japánnal, ezért a nindzsabiznisz fejlesztése fontos nemzetgazdasági érdek. Mondjuk a politikai támogatás részleteiről még nem tudni, eddig a dolog kimerült annyiban, hogy néhány öltönyös képviselő feszeng egy fényképhez pár nindzsának öltözött figura gyűrűjében.