Alfréd
-2 °C
2 °C

Miklósi Gábor

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

szerkesztő/újságíró Politika

A Tenczer kolléga fölött aratott fölényes pingpongdiadalok és a tőle elszenvedett, egyértelműen peches vereségek száma:22/57

A Delhi-Józsefváros és a New York-Tel Aviv-tengely zsoldjában töltött évek száma:7/12

A Szőcs Imrétől, Hódi Lászlótól és Csűrös Lászlótól kapott olvasói levelek száma:15/8/22

A milleniumi matematikai problémák közül általam megoldottak száma:0, bár P=NP-ügyben van egy frappáns megoldásom, csak nem fér el itt, de majd leírom valahol

BESZTOF
Ha veszít a Fidesz, grillezett skorpiót eszik a magyar Ha veszít a Fidesz, grillezett skorpiót eszik a magyar

A háttérben természetesen Soros György áll. És a világ arra halad, hogy Einstein agyát is meg lehet majd enni. Einstein. Agyát. Megenni. Az agarárminiszter csepeli fórumán jártunk.

február 21. 07:16

Kormányablak nyílt a Nyugatinál

Épül az ország: még a választás előtt átadják a párját a Keletinél.

február 20. 14:36

Kalandparkban lehet kipróbálni az illegális határátlépést

Mexikóban megvalósult Orbán Viktor legmerészebb álma.

február 20. 13:57

Család. Munkahelyi problémák. Ugató kutya a szomszédban. Dugó. Minden egyes áldott nap. És egy idő után már semmi sem csökkenti a stresszt.

Ez a kiindulóhelyzete annak az ötperces, igencsak provokatív új magyar animációs filmnek, ami egy szélsőséges példán keresztül a rabszolgaság és a kiszolgáltatott gyerekek ügyével foglalkozik. A felmérések 40 millióra becsülik a rabszolgaként dolgoztatott emberek számát, és 152 millióra a gyerekmunkásokét. Sokkoló, ahogy a film befejezése is.

Az animációt Ligeti György készítette mintegy ezer dollárból, saját ötletből és saját kivitelezésben. Januárban lett kész, most fesztiválokra jár vele.

Németh Szilárd akkor is a kedvenc fideszes politikusom lenne, ha sosem szólalna meg: alapvetően hiányzik belőle minden dörzsöltség, viszont van valami olyan keresetlenül őszinte és elementárisan plebejus az alkatában, amit Orbán Viktor stylistjai, ha a főnök ezer évig él se fognak tudni soha reprodukálni.

Hab a tortán, hogy Németh néha meg is szólal, ahogy ma is tette – és milyen jól járt vele újfent a haza! Megint kiderült, hogy még akkor is képtelen hazudni, ha nem hirtelen jött újságírói kérdésre kell válaszolnia, hanem csak egy közlemény kiadása a feladat. A nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként a ma reggel meghiúsult ülés miatt magyarázkodott, és az MTI szerint közleménye ezt a mondatot is tartalmazta:

A magyar emberek a népszavazáson és a nemzeti konzultáción is nyilvánvalóvá tették, hogy ne a migránsokkal, hanem a magyar emberek jövőjével foglalkozzon a kormány.

kep 03
Fotó: Index

Ha a magyar emberek ezt mondták ki, akkor a kormány finoman szólva szembe megy a magyar emberek akaratával, hiszen nagyjából mással se foglalkozik, mint a migránsokkal.

Felmerül persze, hogy Németh valójában azt akarta mondani, hogy

A magyar emberek a népszavazáson és a nemzeti konzultáción is nyilvánvalóvá tették, hogy ne a magyar emberek jövőjével, hanem a migránsokkal foglalkozzon a kormány

és csak rosszul idézték vagy botlott a nyelve.

Ebben az értelmezésben a kormány pont azt teszi, amit a kvótanépszavazáson és a konzultáción résztvevők várnak tőle: a fontos ügyek helyett a migránsokkal foglalkozik (ami azért nem egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott narratíva). Ez esetben az MTI majd hamarosan kiad egy helyesbítést.

Az is lehetséges, hogy Németh Szilárdnak fogalma sem volt, hogy mit akar mondani, de ez annyira rosszindulatú és lekicsinylő feltételezés, hogy nem vagyok hajlandó komolyan venni.

Mi a különbség a hódmezővásárhelyi közmunkások és politikusok között?

Megfejtés a kép után.

A közmunkásoknak a munkaidő végén nem sok kedvük van  elmenni lopni.