Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Miklósi Gábor

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

szerkesztő/újságíró Politika

A Tenczer kolléga fölött aratott fölényes pingpongdiadalok és a tőle elszenvedett, egyértelműen peches vereségek száma:22/57

A Delhi-Józsefváros és a New York-Tel Aviv-tengely zsoldjában töltött évek száma:7/12

A Szőcs Imrétől, Hódi Lászlótól és Csűrös Lászlótól kapott olvasói levelek száma:15/8/22

A milleniumi matematikai problémák közül általam megoldottak száma:0, bár P=NP-ügyben van egy frappáns megoldásom, csak nem fér el itt, de majd leírom valahol

BESZTOF
Őrült gesztust tett a kormány az ÁSZ által megbírságolt pártoknak Őrült gesztust tett a kormány az ÁSZ által megbírságolt pártoknak

Haladékot kérhetnek, hogy csak a választás után, nyáron kelljen elkezdeniük fizetni.

január 10. 13:02

Világháborús hadszíntér maradt a kaliforniai sárlavinák után Világháborús hadszíntér maradt a kaliforniai sárlavinák után

13-an meghaltak, keresik a túlélőket. Az erdőtüzek után érkező özönvízszerű esőt semmi sem tudta megállítani.

január 10. 11:05

Ecuadornak elege van Assange-ból Ecuadornak elege van Assange-ból

Harmadik fél segítségét kérik, hogy a Wikileaks-alapító végre távozhasson a londoni nagykövetségükről.

január 10. 07:25

Aki művészként, értelmiségiként vagy bármi másként kalandvágyból egyelőre Magyarországon maradt, óhatatlanul kialakított valamilyen viszonyt az Orbán-rezsimhez, amit aztán időnként, adott esetben felülvizsgál. Ezt a komplex döntési folyamatot modellezte le az Indexnek az író-műfordító Horváth Viktor, annak anyagi tétjével, csapdáival és a pszichés stabilitás vonatkozó szintjével.

Horváth korábban a NER és a Föld jövőjéről is készített hasonló folyamatábrát, érdeklődése most fordult a művész egzisztencialista dilemmái felé.

A magyar zenei örökség megőrzéséért dolgozik Balog József zongoraművész, aki koncertjein és lemezfelvételein évek óta a hazai zeneszerzők elfeledett darabjait szólaltatja meg. A zenészcigány családból származó 38 éves művész örül, hogy egyre több roma zenész választja a komolyzenei pályát, akik közül sokan nagyszerű sikereket érnek el. Balogról a Roma Sajtóközpont készített kis videót és írta ezt a szöveget.

 

Balog Józsefet nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette Kocsis Zoltán, akivel a Nemzeti Filharmonikusoknál többször is együtt dolgoztak. A legendás művész Bartók, Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című darabját utoljára Baloggal együtt játszotta el – ez máig meghatározó élmény számára. 

Balog cigányzenész családba született. Apja, Cápár Balog József ismer énekes-prímás volt, aki  ahogy akkoriban sok más roma zenész, például Cziffra György is  a XIII. kerületi szegénynegyedben, Tripoliszban nőtt fel. Közeli rokonságából többen is a harmincas-negyvenes évek legelismertebb cigányzenészei közé tartoztak.  

Bár gyerekkorában neki is hegedűt nyomott apja a kezébe, a kis József már négy éves korában eldöntötte, hogy inkább zongoraművész lesz, és hamarosan kiderült, hogy jól döntött: a Zeneakadémiát Jandó Jenő osztályában végezte el.  

A mára nemzetközi hírűvé vált zongoraművész eddigi pályafutása során a világ 26 országában több mint ezer koncertet adott.  

Következő hazai koncertjén többek között ritkán hallható Kodály és Lajtha műveket is megszólaltat. Kodály összkiadás után jövőre Lajtha László életművét rögzíti lemezre. Kötelességének érzi ugyanis a magyar komolyzenei örökség ápolását. A népszerű darabok eljátszása helyett kifejezetten keresi a szakmai kihívásokat, Pierre Boulez több mint tízperces kompozícióját, az Incises-t például rajta kívül alig néhány zongorista játssza az egész világon.

ba

A koncertmuzsikusok életmódja a közhiedelemmel ellentétben rendkívül megerőltető  a koncertek, az utazások és lemezfelvételek között napi 10-12 órás gyakorlással sajátítják el a darabokat. A napi darálóból József egy klasszikus zenésztől kevésbé várt időtöltéssel kapcsolódik ki. A videóban arról is beszél, hogy miért pont ezt a hobbit választotta. 

Hmmm?

  • 1145
    Igen.
  • 558
    Nem.