Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Molnár Csaba

molcsa

Intelligenciahányados137

Tudományos tanulmányok összes idézettsége605

Semmilyen amerikaifoci nem úszható meg agysérülés nélkül Semmilyen amerikaifoci nem úszható meg agysérülés nélkül

Agyrázkódás nélkül is maradandóan sérülnek a játékosok már egy évadnyi egyetemi focitól is.

augusztus 16. 23:32

A múzeumok tolvajok, a fosztogatók értékmentők A múzeumok tolvajok, a fosztogatók értékmentők

A volt gyarmatok kormányai elkeseredetten próbálják visszaszerezni a múzeumokból az imperialisták által elhurcolt műkincseiket. De jól járna-e a világ, ha sikerrel járnának?

augusztus 14. 22:32

Tényleg mindenki hülye matematikából? Tényleg mindenki hülye matematikából?

8 ÷ 2(2+2) = ??? Ez és a hozzá hasonló, valójában pofonegyszerű feladatok futótűzként terjednek a Facebookon, és azzal szembesítik az embereket, hogy gőzük sincs a matekról. De vajon igaz ez? És számít bármit is?

augusztus 12. 15:01

bishop-of-morphou

Kell vajon e cím után bármit írni még?

A Cyprus Mail című lap tudósítása szerint Morphoui Neophytos görög ortodox püspök a Nicosiától nyugatra lévő Akaki városában tartott júniusi előadásában beszélt a szexuális orientáció eredetéről az összegyűlt híveknek.

A szavait az ACCEPT nevű LGBTQ-jogokért küzdő civil szervezet osztotta meg a közösségi médiában. A püspök szerint a homoszexualitás olyan probléma, amelyet gyakran a szülők adnak át gyermekeiknek.

És vajon mi az átadás mechanizmusa? Nos, a püspök szerint akkor válik homoszexuálissá a magzat, amikor a terhes édesanyja análisan közösül, és ezt élvezi. Ilyenkor a vágy valahogy belekerül a fejlődő gyermekbe.

 

A püspök állítása szerint nem magától jött rá erre, hanem egy 20. században élt görög ortodox szerzetes, Szent Porfyrios írásaiban értekezik erről. 

Via Cyprus Mail

640px-Simple Periodic Table Chart-en.svg.png

Az International Union of Pure and Applied Chemistry kémiai világszervezet nemrégiben (sok vita után) elfogadta számos, nemrégiben felfedezett magas rendszámú kémiai elem hivatalos elnevezését és vegyjelét. A vitákat az váltotta ki, hogy az elemeket párhuzamosan több kutatócsoport (jellemzően orosz és amerikai) is felfedezte, így nem volt egyértelmű, hogy kit illet az elnevezés joga.

Mostanra azonban konszenzusra jutottak a kémikusok, a Magyar Tudományos Akadémia pedig magyarította az elemek neveit. Nézzük hát, hogy hogyan kell kiejteni ezeket!

(via MTA.hu)

Rendszám Jel Magyar név
104 Rf raderfordium
105 Db dubnium
106 Sg sziborgium
107 Bh bohrium
108 Hs hasszium
109 Mt meitnérium
110 Ds darmstadtium
111 Rg röntgénium
112 Cn kopernícium
113 Nh nihónium
114 Fl fleróvium
115 Mc moszkóvium
116 Lv livermórium
117 Ts tenesszium
118 Og oganeszon

flight
Fotó: Flightradar24

Múlt szerdán több mint 225 ezer repülőgép emelkedett a fellegekbe a Flightradar24 repülőkövető alkalmazás adatai alapján. A cég 2006 óta figyeli valós időben a világ repülőit, és eddig soha nem jegyzett fel egy nap alatt ilyen sok levegőben lévő gépet.

A Flightradar24 gyakorlatilag minden polgári repülőt követ, tehát menetrend szerinti utasszállító járatokat, magánrepülőket és teherszállító repülőket is. A katonai repülőket nem látják (vagy nem hozzák nyilvánosságra).

 

Minthogy a repülők követhetősége folyamatosan fejlődik, az újabb típusok nagyobb eséllyel szerepelnek a Flightradar24 térképein. Vagyis az érzékelt repülők számának növekedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg többen vannak, csak egyre nagyobb arányban követi őket a rendszer.

Emellett persze a légi forgalom is növekszik folyamatosan, ráadásul a nyári hónapok hagyományosan zsúfoltak a repülésben, így könnyen lehet, hogy a rekordot hamarosan meg is döntik.

Via Mental Floss