Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Molnár Csaba

molcsa

Intelligenciahányados137

Tudományos tanulmányok összes idézettsége605

Ha túl sok kutató dolgozik együtt, csökken a kreativitás Ha túl sok kutató dolgozik együtt, csökken a kreativitás

A magányos felfedező nem mítosz, a legnagyobb hatású eredmények valóban egy vagy néhány tudós nevéhez fűződnek.

tegnap, 04:59

A tonik keserűsége az agy anatómiájától függ A tonik keserűsége az agy anatómiájától függ

Minél kisebb az ember egy bizonyos agyterülete, annál keserűbb a tonik.

február 14. 16:24

Focihasonlatokkal üzen az MTA Focihasonlatokkal üzen az MTA

Valószínűleg arra számítanak, hogy az Aranycsapat- és Ajax-metaforákat jobban megérti a címzett, mint az eddigi érveiket.

február 14. 15:16

Amint azt megírtuk, a NASA az utolsó sikertelen kapcsolatfelvételi kísérlet után hivatalosan is halottnak nyilvánította az Opportunity Mars-járót.  Az amerikai űrkutatási hivatal kissé már giccses képpel búcsúzik az Instagramon tőle: 

 

Mint írják, "Nehéz búcsút inteni. Mindössze 90 napnyi működésre és 1100 yard megtételére tervezték, az Opportunity Mars-rover mégis 15 éven keresztül vizsgálta a vörös bolygó felszínét, és sorra döntötte a rekordokat."

A megható pillanatot (és a kínálkozó, ingyen bezsebelhető lájkok és megosztások sokaságát) számos híresség is felismerte, így sorra búcsúzkodnak az űreszköztől, mintha csak gyermekkori barátok lettek volna.

 

Barack Obama szerint "ne szomorkodjunk, hogy vége, inkább legyünk büszkék, hogy [az Opportunity] olyan sokat tanított nekünk." Bár azért választhatott volna egy másik képet a NASA oldalán ingyenesen hozzáférhető összes, pontosan 228 771 Opportunity-fotó közül ahelyett, hogy egyszerűen leszedi a NASA által közzétett képet. 

 

Az ismert tudománykommunikátor, Bill Nye hisz abban, hogy egyszer még viszontlátjuk a Mars-járókat: "A Mars távoli síkságán az Opportunity rover csatlakozik ikertestvéréhez, a Spirithez, ők ketten az emberi felfedezés emlékműveivé váltak. Egy napon a leszármazottjaink majd meglátogatják mindkét űreszközt, és rácsodálkoznak az alkotóik zsenialitásán."

Alig néhány évvel azután nyomtathatták azt a szakadozott, vászonnal megerősített periódusos rendszert, amelyet a skóciai St Andrews-i Egyetem alagsorában találtak egy selejtezés során, hogy Dmitrij Mengyelejev publikálta eredményeit 1869-ben.

A poszter még nagyon különbözik attól, amihez a középiskolai kémiatermekben hozzászokhattunk. Németül írták, és csak 71 elemet tartalmaz, hiszen addig csak ennyit tudtak beleilleszteni. Az első hét főcsoport elemei láthatók rajta az oszlopokban, a legutolsó oszlopban pedig a VIII. mellékcsoport.

A számok az elemek relatív atomtömegei. Amint látható, vannak cellák, amelyekben csak számok vannak, vegyjelek nincsenek. Ez volt a periódusos rendszer mágikus ereje: Mengyelejev, miután felfedezte az elemek kémiai tulajdonságaiban rejlő rendszert, több addig felfedezetlen elem létét és tulajdonságait is meg tudta jósolni.

Forrás: Guardian