Berta, Bettina
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Molnár Réka

Néztünk nagy szemekkel, hogy hú, de jó lesz ez a rendszerváltás Néztünk nagy szemekkel, hogy hú, de jó lesz ez a rendszerváltás

Két olimpikonnal, Török Ferenc és Fábián László öttusázóval beszélgettünk arról, milyen volt sportolónak lenni a Kádár-korban, hogyan csempésztek kisrádiót Japánból, és mit érzékelt a közelgő változásokból egy napi 8-10 órát edző élsportoló.

6 órája

Egy chilei menekült, aki évtizedek óta a magyar szegényeken segít Egy chilei menekült, aki évtizedek óta a magyar szegényeken segít

Carlos Lattes Pavez 1973-ban a katonai diktatúra elől menekült el Chiléből. Hitt a szocializmusban, de már jóval a rendszerváltás előtt találkozott a szegénységgel. Foglalkozott hajléktalanokkal, majd a válság és a devizahitelek miatt tönkrement családokon próbált segíteni.

július 30. 13:56

Hevesig mentünk, hogy megtudjuk, mennyire menő a töltött paprika és a kovászos uborka Hevesig mentünk, hogy megtudjuk, mennyire menő a töltött paprika és a kovászos uborka

Nyári hűsítő leves kovászos uborkából és joghurtból, illetve fine dining krumplistészta is akad az egri bikavér megyéjében.

július 28. 16:53

Pontosabban a számára legfontosabbat, a kölykeit. Hamar népszerű lett egy párnapos videó az interneten, amin egy hős nősténypatkány látható: a heves esőzések kiűzték zugukból a patkánycsaládot, a nőstény pedig az életét kockáztatva futott vissza a menekülni még képtelen kölykeiért:

 

A patkánykölyköket végül az anya biztonságba helyezte egy teraszra.

Persze most kivételesen nem a szárazföldön, hanem az Indiai-óceánban. A kutatók még 2018-ban bukkantak rá az óriáscsótányra az óriáscsótányra hasonlító ászkarákra, két évnyi kutatás után idén erősítették meg, hogy egy új fajról van szó. Az állat a Raksasa kapta, ami a kutatók szerint 

Az indonéz "raksasa", azaz "óriási" szó, egyben utal a felfedezés jelentőségére, illetve az állat méretére is

rakasa-cockroach-main
Fotó: MothershipSG / Twitter

A hossza kb. 50 centi, a tengeri csótánynak ászkaráknak 14 lába van, de a leírás szerint emberekre nem veszélyes. 

Helyesbítés: Valótlanul állítottuk, hogy a képen látható csótányszerű dolog egy csótány. A valóság ezzel szemben az, hogy olvasóinkat idézzük:

Ez nem csótány, hanem egy Isopoda. (...) Az Isopodák neve magyarul ászkarák.

(Indianews)

A Tenki no ko (angolul Weathering With You) című animációs film egyik szereplőjének, Natsuminak a robogóját gyártja le limitált ideig a Honda. A rózsaszín jármű a Super Cub nevet kapta és július 23-tól lesz elérhető a Honda üzleteiben: ráadásul aki megveszi, még egy Natsumi-sisakot is kap hozzá. 

weathering-with-you-scotter3
Fotó: SoraNews

A robogó 313 500 jenbe (kb. 920 ezer forint) kerül és október 31-ig lehet megrendelni. 

weathering-with-you-scotter1
Fotó: SoraNews

A Tenki no ko elég sok mindent (könyveket, kávékat, ételeket) inspirált Japánban, a robogó ennek csak egy újabb mérföldköve. A 2019-ben megjelent animációs filmet Sinkai Makoto rendezte és hamar felkapott lett Japánban.

 

 (SoraNews)