Klaudia
0 °C
12 °C

Nagy Attila Károly

nak

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

A szovjet-orosz tudomány dicsőségét hirdeti Moszkva alternatív emlékművilága A szovjet-orosz tudomány dicsőségét hirdeti Moszkva alternatív emlékművilága

Az orosz fővárosban több száz emlékmű, szobor emlékeztet a szovjet tudomány sikereire, ünnepelt és elfeledett tudósok, űrhajósok, űrkutyák néznek le a járókelőkre.

március 16. 23:10

Van egy jó hírünk, ha a kakaó ízéért szereti a kakaót Van egy jó hírünk, ha a kakaó ízéért szereti a kakaót

Szerencsen új instant kakaót kezdtek gyártani, környezetbarát csomagolásban. Megnéztük.

március 14. 19:38

Tudta, hogy a kivi héja ehető? Tudta, hogy a kivi héja ehető?

A gyümölcs héját kevesen eszik meg, pedig tele van vitaminokkal, rostokkal. Mondjuk íze nem sok van.

március 11. 05:09

Úgy tűnik a történelem viharai nemcsak Magyarországra sodortak egzotikus sportautókat, de Romániának is megvan a maga érdekfeszítő autótörténeti balladája. A Fortepan román testvérének, az Azopannak szerkesztői, illetve a Transindex újságírói március 8-án jelentettek meg egy cikket öt gyűrött, szakadozott szélű fényképről. A hozzájuk fűződő történetben sok a bizonytalan, homályos pont, annyi bizonyos, hogy két legendás Mercedes versenyautó is volt egy időben Kolozsváron.

Fotó: Weinbach Gábor / Azopan / Transindex

A két világháború közötti békeévek autóversenyeit uraló ezüstnyilak az 1939-es évi Grand Prix versenysorozatban vettek részt. "A szezon utolsó versenye Lengyelország lerohanása után két nappal, egy Belgrád melletti pálya avatója volt. Az akkor kitörő világháború pedig nemcsak a versenyzők életét változtatta meg örökre, hanem az általuk vezetett autókét is. 1945-ben ugyanis az oroszok hadizsákmányként magukkal vitték ezeket a W154-es versenymodelleket, általuk került a Duna romániai szakaszának egyik kikötőjébe" – írja a Transindex.

Fotó: Weinbach Gábor / Azopan / Transindex

Az autók – a 15-ös és a 7-es sorszámú Mercedesek, valószínűleg Manfred von Brauchitsch és Hermann Lang autói – ezután ma már nehezen tisztázható körülmények között Kolozsvárra kerültek, többször is átestek javításokon, felkészítették őket versenyekre. A 7-est végül 1971-ben adták el nyugatra (állítólag 80 000 dollárt, plusz két új Mercedest, illetve egy Volkswagen Bogárt kapott érte az állam), a 15-öst 1988-ban (400 ezer német márkát plusz egy Volkswagen Golf-ot adott érte az új, Svájcban élő tulaj). A történet további, intrikáktól sem mentes részleteiért érdemes átkattintani a Transindexre.

2016-ban került be a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe a remélés, ami a farsang végéhez köthető "téltemető, tavaszváró, alakoskodó" népszokás a Heves megyei Novaj községben. Ezt írja a novaji remélésről az SZKÖ:

Lényege, hogy egy ál-lakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végigjárják a falu utcáit csörömpölés, zeneszó közepette, bemennek a lányos házakhoz bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében.

A menetben részt vevők száma nem kötött, ám vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák mint például drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, melyek jelenléte nélkülözhetetlen. A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető. Továbbélésében és mai virágzásában fontos szerepet játszott régen a helyi iskola, ma egyesületek, önfeláldozó, hozzáértő személyek. A remélők ruháinak elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig.

Aki esetleg nem látott még novaji remélést, annak örömmel nyújtjuk át ezt a friss képcsokrot, az MTI fotóriportere, Komka péter jóvoltából:

Kétféle ember van. Aki akárhányszor ki tudja rakni a Rubik-kockát, és akinek életében egyszer sikerült, miután pár óra próbálkozás után bicskával, szívlapáttal, ütvefúróval szétfeszegette majd helyükre pattintotta a sehogy se passzoló kis kockákat. Az utóbbiaknak tudom jó szívvel ajánlani ezt a terméket:

 

Amint a kis videón látható, a Magnetic Cube afféle kézműves bűvös kocka, 27 darab közönséges dobókocka és 208 darab erős neodímium mágnes szerelemgyereke. Tökéletesen ugyanúgy lehet vele játszani, mint az eredeti Rubik-kockával, de mivel az alkotóelemeit oldható mágneses kötések tartják össze, sokkal egyszerűbben szétszedhető, mint a Rubik-féle kocka. A videó tanúsága szerint játék közben kellemes kattogó hangot adnak az egymáshoz tapadó mágnesek, szóval kiváló stresszoldó is lehet, azok számára, akikre az ilyesmi nyugtatólag hat. Pici hibája, hogy kábé két-háromszor annyiba kerül, mint egy eredeti Rubik-kocka, de hát a tudományos-technológia innovációnak mindig megkérték az árát.