Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Attila Károly

nak

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

A bámulatos gátszörny, amit nem Kőműves Kelemen épített A bámulatos gátszörny, amit nem Kőműves Kelemen épített

A 85 éves Hoover-gát építése során hivatalosan kilencvenhatan haltak meg. A legendával ellentétben azonban senkit nem temettek a gát betonfalába.

február 9. 16:58

Februári sokk: bedurrant az idei pollenszezon

Az enyhe idő hatására megjelentek az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei, a mogyoró pollenterhelése helyenként kifejezetten magas.

február 9. 10:34

Titokzatos örvények okozhatják a Bajkál-tó rejtélyes jégköreit Titokzatos örvények okozhatják a Bajkál-tó rejtélyes jégköreit

A szibériai tó jege néhol 5-7 kilométer átmérőjű körökben elvékonyodik és széttöredezik. Hogy az örvényeket mi okozza, még senki nem tudja.

február 7. 15:38

A CERN-ben töltött pár napos látogatás után csütörtök délután érkeztem vissza Genfből Budapestre, és érdekes, repülőgépről, vagy ködös, felhős időben hegycsúcsokról viszonylag gyakran látható légköroptikai jelenséget tudtam megfigyelni a repülőút közben felszállás után és landolás előtt is.

A képeken látható, a repülőgép árnyékát körülvevő színes gyűrűket a szakirodalom glóriának nevezi, és nem összetévesztendő a szivárvánnyal (a glória fényelhajlási jelenség, míg a szivárvány fénytörési jelenség). Glória akkor alakul ki, amikor az eget középmagas vagy alacsony magasságokban fátyolfelhő borítja, amiben egyenletes eloszlású, apró méretű vízcseppek fordulnak elő. Mivel a vízcseppek aprók, a fény nem rajtuk keresztül áthaladva törik meg és bomlik alkotó színeire, mint a szivárvány esetében, hanem a felületükön elhajlást szenved és az elhajlás következtében bomlik színeire.A glória pozíciója mindig a Nappal átellenes oldalon van, az úgynevezett antiszoláris pont körül (ami nagyjából a megfigyelő árnyékának csúcsa). A glória gyűrűiben a színek szabályosan, akár ismétlődve követik egymást az ibolyától a vörösig, a sávok szélessége és intenzitása pedig a fátyolfelhőben lévő vízcseppek méretétől függ. Igazán szép látvány, érdemes figyelni, keresni repülés közben.

Szemetesbe? Még mit nem!

Hulladékgyűjtő konténerbe? Ugyanmár!

Basszam le a budai vár alatt az alagút fölötti placcra, ahonnan nem viszi el ugyan a kukásutó, ellenben az éhes varjak garantáltan elhordják legalább egy részét? Igen, ez lesz a jó megoldás!

Hadd lássák az erre kóválygó turistanépek, hogy becsülik meg egyes itt élők e lángoktól ölelt szép hazát.

 

Persze nem csak úgy poénból, hanem annak apropóján, hogy a Lego megalkotta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kicsinyített mását.

A jelek szerint a Lego megbecsüli az űrhajózás rajongóit: pár éve volt ugye a parádés Saturn V rakéta – amit mi is összeraktunk –, aztán a Nők a NASA-nál készlet,  tavaly pedig az Apollo-11 küldetés holdkompja, az Eagle került sorra, most újabb súlyos tízezrekkel akarja lefogyasztani a Lego a fotelűrkutatók pénztárcáját. Kedden ugyanis bejelentették, hogy február elsejétől megvásárolható az Ideas sorozat legújabb tagja, a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS).

Az ISS a Lego-rajongók által megálmodott készleteket megvalósító sorozat tízéves évfordulója alkalmából kerül a boltokba. Ahogy a Saturn V holdrakéta, az ISS is egy Lego-fan sok szavazatot kapott ötlete alapján vált valósággá. A NASA szakértői segítségével megalkotott 864 darabos készlet az űrállomás modelljén kívül tartalmaz két miniatűr űrhajóst (nem minifigeket), egy űrsiklót és három kisebb teherűrhajót, köztük a SpaceX Dragonját. Itt picit egyébként bicsaklik a történelmi hűség, az űrsiklók ugyanis 2011 óta nem repülnek, míg az első Dragon 2012-ben dokkolt először az ISS-hez, szóval a két űrhajótípus szigorúan véve nem kapcsolódhat egyszerre az ISS-hez.

Az új készlet promózásához még azt is meglépték, hogy egy sztratoszféraballon segítéségével jó magasra, a légkör fölső rétegeibe felküldtek egy megépített szettet, az akciót pedig a ballonhoz rögzített kamerával is megörökítették. Bár az űrtől így is messze volt, a látvány egészen élethűre sikerült, a Lego űrállomás eléggé úgy nézett ki, mint a Föld körül keringő igazi:

 

A 20*31*19 centiméteres modell több ponton is variálható, a Canadarm2 robotkar valósághűen mozgatható, a hatalmas napelemtáblák is tetszés szerinti pozíciókba állíthatók. A készlethez egy 148 oldalas könyv is tartozik, ami az összerakási útmutatón kívül az ISS-ről szóló ismeretterjesztő részt is tartalmaz, illetve megtudhatunk pár dolgot a készlet alkotójáról, Christoph Ruge-ról.

Amúgy nem ez az első ISS-készlet a Legótól, a LEGO Discovery 7467: International Space Station szett 2003-ban volt utoljára kapható. Az új készlet azonban teljesen eltérő szerkezetű, és dícséretére legyen mondva nem matricázott, hanem festéknyomott  elemeket tartalmaz. Szóval, kedves Lego: