Rafael
18 °C
32 °C

Német Tamás

RAJONGÓI OLDAL

újságíró Politika

Mezőkövesd irányába tart az anyamedve és bocsa Mezőkövesd irányába tart az anyamedve és bocsa

Elindult a medveturizmus, pedig nagyon veszélyes!

tegnap, 09:58

A Sajókeresztúron videózott medve nem AZ a medve. Ez nagyobb, és bocsa is van A Sajókeresztúron videózott medve nem AZ a medve. Ez nagyobb, és bocsa is van

Medve-bevándorlóország lettünk?

június 17. 10:52

Visszatért Magyarországra A MEDVE! Visszatért Magyarországra A MEDVE!

A szlovák határon elengedett medve letépte nyomkövetőjét, és már Borsodban vágtat.

június 16. 13:41

sánd

A májusban Szlovákia felől érkező MEDVE május legvégén belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Június elején Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd egy nagyobb esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 20-30 km-t tett meg dél irányába - írtuk 8-i cikkünkben. Végül Sándorfalván véget ért a túra, így nem derülhetett ki, hogy Románia felé fordult volna, hogy kikerülje a déli határzárat, vagy a Tiszán átúszással kerülte volna ki a kerítést. 

A medve a Szegedi Vadasparkban várta a mai szakértői döntést, hogy mi lesz vele, de elhalasztották a döntést: nagyon legyengült az állat a nagy túrában, így újabb vizsgálatokat rendeltek el, valószínűleg bármiféle döntést majd csak akkor hoznának, ha az állat kipihente magát.

De az utolsó állomás, Sándorfalva, legalábbis három képviselő nem engedné, hogy elkerüljön a medve messzire, annyira megszerették. Konkrétan rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezték, ahol a medve örökbefogadásáról szavaznának, és azt kérnék, hogy maradjon a Szegedi Vadasparkban, a település pedig állná az állat gondozásának költségeit.

Az egyik képviselő, Dudás Zoltán ezzel tette ki a kezdeményezést Facebookra:

Nem szívesen engedném el ezt a macitémát. Egy egész országon át barangolt, bejárta a fél Kárpát-medencét, hogy pontosan Sándorfalván unja meg a kalandozást. Teljes meggyőződésem, hogy szinte háziasított, ifjú példány, aki most a legnagyobb kétségbeesésben azon töri a buksiját, vajon miért is kellett csalódnia az emberekben. Nem kellene, hogy sorsáról gazdasági megfontolások mentén döntsenek, ezért szeretném, ha városunk a jogi lehetőségek tisztázása mellett, örökbe fogadná ezt az állatot.

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat. Még többet erről errefelé.

TEDx-ek önálló TED-események, amik bárki által megszervezhetőek, akik ingyenes TED engedéllyel rendelkeznek, és beleegyeznek néhány feltétel betartásába. Magyarországon is láthattunk már többet is.

A TEDx KakumaCamp előadássorozata azért különleges, mert ez az első TEDx, amely egy menekülttáborból jelentkezik be. Az előadók között pedig vannak menekültek, nemzetközi szakértők, művészek, akik, ahogy az eseménynél írják, mind jobbá szeretnék tenni azok életét, akik kénytelenek voltak otthonaikat elhagyni. Az előadásokat itt nézheti élőben, illetve nyilván később felvételről. 

 

clk

Petapixel.com cikkének felütése egy kérdés: Voltál már abban a szituációban, hogy elővetted a kamerádat, hogy fotózz, vagy videózz, de akkor jöttél rá, hogy elfelejtetetted beletenni a memóriakártyát otthon? 

Na, mert pontosan ez történt egy űrsétára induló asztronautával, Andrew Feustellel, aki egy GoPro-val indul neki, hogy felvételeket készítsen az űrben, az űrállomáson kívül, amikor felvetődik benne egy kérdés. Egy Csupasz Pisztoly vagy egy Airplane nem tud ilyen tökéletes párbeszédet hozni, mint ami az űrhajós és Houston között zajlott.

Asztronauta: Hey, ööö, Houston, lenne egy gyors kérdésem a GoPro-val kapcsolatban.
Houston: Csupa fül vagyok 
Asztronauta: Nyomom a gombot, és azt látom "No SD". Arra szükségem van a felvételhez? És amikor megy a felvétel, világítania kell a piros lámpának?

*Hosszú csönd*


Houston: Azt mondták, ha benne a kártya, akkor pirosan világít felvétel közben.
Asztronauta: És ha azt írja, "No SD", az mit jelent? 
Houston: Szerintem azt, hogy nincs benne kártya. Mindjárt utánanézünk.
Asztronauta: Oké, ezt akkor hagyjuk most, majd később megszerzem. Most ne aggódjunk emiatt.

És akkor nézze, hallgassa meg: