Friderika
13 °C
29 °C

Németh Sz. Péter

Már az óvodában is rakétákkal játszanak Már az óvodában is rakétákkal játszanak

Az elsősorban a fiatalokra koncentráló Koreai Álom fotósorozaton köszön vissza az észak-koreai diktatúra.

augusztus 8. 18:36

Mint egy napló, de semmiképpen sem regény Mint egy napló, de semmiképpen sem regény

Rév Marcell operatőr nemzetközi karrierje dübörög. Ő pedig fotóz közben. A családját, a munkatársait, a környezetét, a filmes helyszíneket. Állítja, hogy ettől ő még nem fotós. Nagykép.

július 27. 23:19

A lovakat levágták, a parasztok pizzafutárnak mentek A lovakat levágták, a parasztok pizzafutárnak mentek

Kísértetházak és szénaboglyák Litvániában.

július 16. 14:33

Szalay Zoltán nagy ember. Ha jól kihúzza magát, fél fejjel a hazai fényképészátlag feje fölé magasodik. Régebben is, meg még ma is. Ennek okán aztán lehet rá figyelni

– írta róla Kincses Károly fotótörténész.

Talán soha életemben nem hízott annyira a májam, mint amikor Szalay Zoltán a Belgrád rakparti lakásában egyszer azt mondta nekem, hogy tegeződjünk, mert elvégre mégiscsak kollégák vagyunk. Ez akkor történt, amikor 2015-ben készítettünk egy életmű nagyképet Zoli nyolcvanadik születésnapjára. Meg nem tudom számolni, hogy összesen hány óra és hány doboz cigi ment el abban a lakásban, hiába, Zoli akkurátus ember volt. Egészen elképesztő volt, hogy hosszú évtizedekkel ezelőtt készült képei legapróbb részleteiről is úgy mesélt, mintha csak előző nap fotózta volna őket, miközben én néha arra sem emlékszem, hogy a múlt héten mit fényképeztem.

Miután végeztünk, már csak egy  portréra volt szükségünk Zoliról a lakásában. Soha életemben nem voltam olyan lámpalázas, az azért mégiscsak egy elég fura helyzet, hogy én fotózom Szalay Zoltánt. Aztán lányos zavaromban sikerült elkövetnem a legotrombább amatőr hibát: egy csillár nőtt ki Zoli fejéből. Megmutattam a képet Barakonyi Szabinak, aki azt mondta, hogy ő nem biztat semmi ördögtől valóra, de ha azt csillárt nem tüntetem el onnan, hót ziher, hogy ezt hallgathatom életem végéig. Végül összeszorított fogakkal, de megtettem, és reménykedtem benne, hogy Zoli nem veszi észre. Később soha nem mondta, de biztosan kiszúrta, még 80 felett is túl éles volt a szeme ahhoz, hogy pont a saját lakásából nyom nélkül eltűnő csillár ne tűnjön fel neki.

Szalay Zoltán ma lenne 83 éves. Ebből az alkalomból avatták fel emléktábláját annak a Belgrád rakparti lakóháznak a falán, ahol több mint negyven évig élt. Az avatáson Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, Szigeti Tamás fotográfus, a Magyar Sajtófotó Kiállítás rendezője és a házban lakók nevében Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára mondott néhány szót. A felesége, László Ágnes leplezte le, aki egyúttal elmondta, hogy megállapodást kötött a Fortepannal, amelynek keretében a közeljövőben Zoltán életművéből rengeteg eddig nem látott fotó fog felkerülni az oldalra.

Szia Zoli, boldog születésnapot, becs szó, azóta nagyon figyelek a fejből kinövő csillárokra!

A magyar vasútközlekedés precíz óraműve nem állhat meg. A fotó egyébként az alsóörsi váltópontnál készült.