Lenke
17 °C
29 °C

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Vörös kémnő miatt fájhat Trump feje Vörös kémnő miatt fájhat Trump feje

Gyanús, fegyvermániás orosz nő bukott le az USA-ban, és ez pont a legrosszabbkor jött a Moszkvával bratyizni próbáló amerikai elnöknek: választania kell Moszkva és a CIA között az új kémbotrányban.

július 20. 21:02

Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban Macron tanácsadója verte a tüntetőket Párizsban

A rendőrség nem szólt közbe, hogy a sisakjukban, civil ruhában püfölte májusban a nőt majd a férfit.

július 19. 13:03

Lemondatná a pedofilvédő érseket az ausztrál kormányfő Lemondatná a pedofilvédő érseket az ausztrál kormányfő

Adelaide érsekét bűnösnek találta a bíróság, de hivatalából csak a pápa mozdíthatja el.

július 19. 11:51

Vannak országok, ahol a futballstadionokban lehet fontos dolgokat megvitatni, bár lehet, hogy ez könnyebben megy ott, ahol a VIP-szektorban a tenderek szabályos lebonyolítása érdekében tartott informális megbeszéléseket nem zavarja meg a futball. Vannak olyan helyek, ahol eközben foci zajlik, például vb-döntő, ahol még nyer is a csapatod, na, ilyenkor, úgy tűnik, tényleg csak a teátrális gólöröm és az öltözői együtt ugrálás marad a csapattal, meg a vesztesek és a házigazdák elnökével.

Emmanuel Macron tényleg szurkolóként viselkedhetett az orosz elnök mellett, ha kedden az a közlemény jelenik meg Franciaország moszkvai nagykövetségének honlapján, hogy az orosz fél nagy meglepetésére Franciaország bezárja oroszországi kereskedelmi képviseletét. A Business France feladata a francia kis- és középvállalkozások, valamint az állami cégek megjelenésének elősegítése.

Azért zárják be, mert az épület elveszítette diplomáciai státuszát, és ezt Párizs nem vette jó néven.

Sőt, a cég számláit is zárolták, ami ellentétes a Bécsi Konvencióval. 

Az oroszok viszont azt mondják, ők régóta kérték a franciákat, hogy rendezzék a jogi vitát. A gond az volt, hogy a kereskedelmi kirendeltség profitorientált üzleti tevékenységet is folytatott. (Nem derül ki a cikkből, de elképzelhető, hogy szállást nyújthattak saját állampolgáraiknak, legalábbis ilyen volt a moszkvai magyar kirendeltségen, szerencsére a hatalmas, kiemelt helyen lévő, belvárosi épülettől 2010 előtt a magyar kormány megvált, mondván, nem annak fenntartásával, hanem másképp kell segíteni a magyar cégek oroszországi megjelenését, hogy mennyire sikerült ez, az más kérdés. Az eladásból a kormányváltás után per lett, de a teátrális bilincsben kamerák előtt elővezetés után, végül mindenkit jogerősen felmentettek.)

Macron több dolgot tehetett volna: megbeszéli Putyinnal, hogy semmi személyes, de a kirendeltségünket bezárjuk. Mondhatta volna, hogy Vlagyimir, van itt ez a kis gond az épület körül, oldjuk már meg. Esetleg direkt nem beszél vele, mert eldöntötte, hogy a francia kormány látványosan megsértődik? De lehet, hogy Macront  a kereskedelmi kirendeltség a legkevésbé sem érdekelte. Egyszerűen szurkolni ment Moszkvába, és számára csak véletlen volt, hogy Putyin mellé kellett ülnie.

Virtuális támadásba lendültek a FIFA ellen az ukrán szurkolók, miután az elődöntős horvát válogatott hazazavarta a világbajnokságról a csapat segédedzőjét.

Az ukránok flashmobot hirdettek a Facebookra, ami abban merült ki, hogy a FIFA Facebook-oldalát jól lehúzták értékeléseikkel. Az oldal kedden délben 1,1-nél tartott, ennél lejjebb statisztikailag már nehéz menni.

A szurkolókat – akiknek csapata lemaradt az oroszországi vébéről, így a nézők meg arról, hogy néhány, talán a svájci albán játékosok sasos utalásához hasonló kvázipolitikai üzeneteket lássanak a pályán – az háborította fel, hogy a FIFA nem tűrte meg azt a videót, amelyen Ognen Vukojevic a horvát válogatott védőjével, Domagoj Vidával együtt üzentek Ukrajnának, arra emlékezve, hogy mindketten játszottak a Dinamo Kijevben, bajnokságot is nyertek.

Domagoj Vida megúszta büntetés nélkül, bár valószínűleg épp ő akasztotta ki a politic-o-métert azzal, hogy a videóban azt mondta: "Dicsőség Ukrajnának!" A "Szlava Ukraine" ugyanis ma több, mint egy "ina-ina-Uk-ra-ina", ez az oroszokhoz köthető kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus óta elég egyértelmű politikai állásfoglalás lett – más kérdés, hogy ezt egy horvát futballista ugyanannak gondolja-e, mint a Majdanon kissé eklektikusan az EU-t és a II. világháború nacionalista ukrán katonáit egyaránt ünneplő tüntető.

Vukojevic csupán – ráadásul oroszul – annyit mond, az oroszok elleni horvát győzelem után, hogy "ez a győzelem a Dinamóért, Ukrajnáért volt, hajrá, Horvátország!"

Történhet egy apró kis gond, ha játszanunk kell egymással. De bármilyen is legyen az eredmény, remélem, ettől nem sérülnek diplomáciai kapcsolataink – idézte a Ria Novosztyi a portugál elnök talán viccnek szánt szavait az orosz elnökkel folytatott szerdai találkozóján.

„Ellenkezőleg, a sport összehoz országokat és népeket, mi pedig, mint a rendezvény házigazdái, örülünk a győzteseknek és együtt izgulunk azokért, akik kevésbé szerencsések” – biztosította az orosz elnök Marcelo Rebelo de Sousát a béke fennmaradásáról.

Putyinnak minden oka megvan az öröme, csapata a Szovjetunió felbomlása után először, már biztosan tovább jutott a csoportkörből a Szaúd-Arábia felett aratott 5-0-ás és az Egyiptom elleni 3-1-es győzelme révén.