Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilas Gergely

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Meztelenre vetkőzve rohant a metróalagútban a 18 éves fiú Meztelenre vetkőzve rohant a metróalagútban a 18 éves fiú

A rendőrök ágyhoz bilincselve hozták fel az Astoriánál.

október 14. 17:38

Hasogdzsi eltűnése után bezuhant a szaúdi tőzsde Trump fenyegetésére Hasogdzsi eltűnése után bezuhant a szaúdi tőzsde Trump fenyegetésére

A kormánykritikus szaúdi újságíró eltűnése miatt.

október 14. 16:00

Andy Vajnánál töltötte Orbán Viktor és családja az estét, Arnold Schwarzeneggerrel. A Terminátor és annak egyik producere mellé a kormányfő egy szelfire is beállt – derült ki Vajna Tímea Instagramra feltöltött képeiből.

A kép talán a vacsora után készült, előtte ez:

vajna

Megtartották szokásos, történelmileg ellentmondásos tüntetését az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának 76 évfordulója alkalmából az ukrán nacionalisták.

Vasárnap Kijevben tízezren jelentek meg az ukrán függetlenségért harcoló hősökként tisztelt, a szovjetek ellen harcoló, a németekkel inkább kollaboráló UPA fegyvereseire emlékezve. A tömeg egy része egy szobrot is megpróbált ledönteni, mert Moszkvába menekült Janukovics ide, oroszbarát Donyeck oda, még mindig állnak ilyenek Kijevben, ha Lenint le is taszították pár éve.

Ezúttal Nyikolaj Vatutyin tábornok volt a célpont, de a rendőrség megállította a radikális tüntetőket, így a sírhelyénél lévő szobor állva maradt. Nem egyetértésből – hangsúlyozta a kijevi rendőrfőnök, szerinte ugyanis az 1918-ban is aktív Vatutyin totalitárius rezsim képviselője, de jogilag a sírhely védelmet érdemel, így nincs mit tenni. Elérte a tüntetők egy csoportja este az oroszbarátnak tartott Viktor Medvedcsuk képviselő és médiatulajdonos irodáját, amelynek több ablakát betörték. A rendőrség kiérkezésekor a résztvevők elfutottak.

Jól bevált hasznos ötlet a lépcsőt az iskolákban a gyerekek okításába bevonni, ha már végigrohannak a lépcsőn, legalább az egyik irányban okuljanak is belőle.  Lehetne persze matek és fizika, kémia is, általában inkább a történelem viszi el ezt a helyet, így történt ezúttal is. Dátumok eseményekkel. Büszkén menetelünk a történelemben, Anjouk, Hunyadiak, Rákóczi, csupa nagyszerű dolog, például, hogy jól visszapattannak a törökök a nándorfehérvári műszaki határzárról. Aztán mégis ki kell űznünk a törököket 1686-ban. Hogy kerültek oda? Egy üres lépcsőfok jelzi, hogy volna hely egy ezt megmagyarázó eseménynek. De 1526 Mohácsát vagy 1541 Odabudáját írja oda az, aki úgy gondolja, hogy ez az a dicső időszak, amire ezért érdemes emlékeznünk, mert nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak. 

Valójában így tökéletes a lépcső. Úgyis tudja mindenki, mi volt akkor, így viszont a történelemben nagyon is gyakori hagyományról is tanulhatunk, amit úgy hívnak, damnatio memoriae.