Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Patthy Loránd Imre

Aggodalomra ad okot az omikron-variáns, de pánikra nem – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján, amelyről a Guardian közölt beszámolót.

Joe Biden elmondása szerint az új vírusmutáns ellen szakértelemmel és gyorsasággal fognak fellépni, nem pedig „káosszal és zavartsággal”.

Ma több eszközünk van arra, hogy küzdjünk a variáns ellen, mint amennyi valaha volt

– szögezte le, kitérve a vakcinára és a gyermekeknek szánt oltóanyagra is. Felidézte, hogy egy éve még a Covid–19 első változata okozta a legfőbb problémát, aztán az annál is nagyobb fenyegetést jelentő delta-variáns, azonban szerinte ezeket is sikerül visszaszorítani, így ezt a mutánst is le fogják győzni.

Ezt követően minden 18 év feletti lakost, aki június elseje előtt kapott legutóbb vakcinát, az emlékeztetőoltás felvételére buzdított. A beoltott személyek vannak a legnagyobb biztonságban a vírus ellen – rögzítette.

Arról is beszélt, hogy bár omikron-variánssal fertőzött személyt mostanáig nem azonosítottak az Egyesült Államokban, csak idő kérdése, hogy ez bekövetkezzen.

(via Guardian)

Olaszországban elsőként az északkeleti Friuli-Venezia Giuliában emelték a járványintézkedések fokozatát többek között kötelező maszkviseléssel az utcákon, miközben a polgármesterek szövetsége (ANCI) minden városban ugyanezt szorgalmazza – jelentette be Antonio Decaro az ANCI elnöke hétfőn.

A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakost számláló tartomány hétfőtől úgynevezett sárga színű övezetnek számít, amely a járványintézkedések szigorítását jelenti. Ismét kötelező a maszkviselés, de nemcsak az üzletekben, hivatalokban, iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön és minden más zárt téren, hanem a szabadban is. Kivételt egyedül a magányos séta jelent, például parkban kutyasétáltatás közben, vagy szabadtéri sporttevékenység esetében – jelentette Il Piccolo trieszti napilap.

A tartomány egy héttel megelőzte az országosan december 6-tól bevezetendő szigorítást, miszerint a tömegközlekedési eszközökre majd kizárólag azok szállhatnak fel, akik legalább egy adag oltást megkaptak. Ugyanaz vonatkozik a színházakba, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe történő belépésre is, valamint oltási igazolás szükséges a bárok és éttermek belső termeiben történő asztali fogyasztáshoz is. Az oltási igazolás csakis a betegségből történt felgyógyulással „váltható ki”, a negatív teszteredmény nem elegendő többé a védettség igazolásához.

Sajtóbeszámolók szerint az utóbbi egy héten a tartományban a legtöbb új beteget azonosító Trieszt utcáin az emberek többsége már viselte a maszkot. A belváros éttermesei úgy nyilatkoztak, hogy tartanak a látogatottság visszaesésétől a védettségi ellenőrzések miatt. A nemrég újraválasztott trieszti polgármester, Roberto Dipiazza, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusa szerint a felelősség az oltásellenes tüntetőket terheli, akik október közepétől ezrével, maszk nélkül tüntettek a város kikötőjében és főterén. A tartományban a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette a hét százalékot, a kórházak Covid-osztályainak telítettsége pedig túllépte a tizenöt százalékot.

(via MTI)

Meglehetősen ízléstelen tréfát űzött egy élő pulykával egy nő, amikor is megmutatta a kíváncsi szárnyasnak a sütőben piruló hálaadási pulykát – vette észre a Lad Bible.

scrnli 2021- 11- 28- 7-22-42.png
Fotó: our10acres / tiktok

Az ohiói nő TikTokra töltötte fel a videót, amelyben kinyitotta a sütőt az arra tévedő kíváncsi házi pulykának, aki bekukkantott, nézett egyet-kettőt, majd odébb indult.

 

 Nyugalom, nem ismered őt

– mondta a nő az élő szárnyasnak.

A Lad Bible szerint a videó – amely egyébként gyorsan felrobbantotta az internetet – nem aratott osztatlan sikert, a kommentelők – akik között volt, aki kiemelte, hogy nem vegán – hamar nekiestek a posztoló nőnek, aki erre azzal védekezett, hogy szerinte a Big Red névre keresztelt házi pulykát nem traumatizálták a látottak, és inkább meg akarta kóstolni sütőben lévő fajtársát.

(via Lad Bible)