Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Peszto Eurológus

Manfred Weber: Védhetetlen, amit a magyar kormány csinál Manfred Weber: Védhetetlen, amit a magyar kormány csinál

A Fidesz pártcsaládjának frakcióvezetője sajnálja, hogy ő nem szerepel a migránsos szórólapon.

tegnap, 20:06

Orbán Viktor szokatlanul csendes volt az EU-csúcson Orbán Viktor szokatlanul csendes volt az EU-csúcson

Az osztrák kancellárral egyetértettek abban, hogy nem csak menedékkérők átvételével lehet valaki szolidáris a többi uniós országgal.

október 18. 18:28

Lehet, hogy a brexit örökké fog tartani Lehet, hogy a brexit örökké fog tartani

A szerdai csúcstalálkozó elszalasztott lehetőség volt a brit kilépés rendezésére. Nincs áttörés, nincs egyezség az északír biztosítékról, a háttérben folytatódnak a tárgyalások.

október 18. 08:54

„Több kolléga megkérdezte, hogy miért unión kívüli forrásokhoz nyúltam vissza – mondta végezetül Judith Sargentini. – Elmagyarázom: az unión belül nem készültek olyan jelentések, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos referenciaértékekkel foglalkoznak. Még a Bécsben működő saját ügynökségünk sem készíthet ilyen jelentést.”

„Miért nem Romániáról, Szlovákiáról vagy Máltáról írunk jelentést? Ha megnézik a munkámat, minden tagállamban foglalkoztam emberi jogi ügyekkel. Ha elfogadják a Zöldek indítványát, akkor Románia is napirendre fog kerülni hamarosan.”

Az uniós szerződés második cikke az emberi jogok tiszteletéről szól, minden ember vonatkozásában, tette hozzá Sargentini. „Nem a nepotizmusról szól, mert az nem európai érték.”

Jean-Claude Juncker megtartja holnap az évértékelő beszédét. A Magyarországról szóló  jelentés is ehhez tartozik mert annak értékeléséről szól, hogy milyen állapotban van az uniónk – mondta végül a jelentés összeállítója.

Ezzel véget ért a plenárison a vita.

Akik a konkrétumokat hiányolják, mindenkinek elküldtük őket egy 108 oldalas jelentésben – mondta záró felszólalásában Orbán Viktor. Hozzátette, hogy megfejtette a liberális Guy Verhofstadt észjárását: az van vele, hogy jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

„A hazájuk ellen szavazó magyar képviselők pedig jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta.

Idézett néhány statisztikai adatot az egyedül induló uniós pályázatok arányáról és a Bizottság által indított uniós ellenőrzések arányáról, amelyekben Magyarország az EU-s átlag körül teljesít.

Manfred Weber téved a CEU-t illetően, mert a bajor szabályok szigorúbban szabályozzák a felsőoktatást, mint Magyarország – mondta a saját pártja frakcióvezetőjének. Ráadásul a CEU honlapján azt lehet most olvasni, hogy a CEU működése biztosított, mindenki Budapesten fejezheti be a képzését, aki beiratkozott, és még azt is írják, hogy Budapest egy vendégszerető város, és mindenkit várnak – idézte Orbán Viktor.

A migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, minden párttal hajlandóak együttműködni, akik hasonlóan gondolkodnak a migrációról. „Megemelem a kalapomat a bátor olaszok előtt” – mondta.

Az antiszemitizmus csökken Közép-Európában, Nyugat-Európában pedig nő – mondta végül. „Nem mi voltunk, hanem önök, akik megkoszorúzták Marx, az antiszemitizmus egyik figurájának a szobrát.”

A Forza Italia-s Elisabetta Gardini a vita közben meggondolta magát. Először ugyanis meggyőzte a Sargentini-jelentés, de aztán meghallgatta, amit a magyar kollégái mondtak: hogy sokminden, ami a jelentésben szerepel, még átdolgozásra szorul. „Kinyitottuk Pandora szelencéjét az értelmes vita helyett” – mondta, és azzal fejezte be, hogy talán mégsem jó ötlet a hetes cikk aktiválása.