Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Peszto Eurológus

külsős Index

Szlovén EP-képviselő: Orbán erősebb a Néppártban, mint négy éve Szlovén EP-képviselő: Orbán erősebb a Néppártban, mint négy éve

Orbán Viktor látogatásai segítettek megnyerni a választást a szlovén jobboldali pártnak Milan Zver EP-képviselő szerint.

július 21. 07:55

Beolvasott Donald Trumpnak az EU vezetője Beolvasott Donald Trumpnak az EU vezetője

Jó lenne, ha megbecsülné a valódi szövetségeseit, mert nincsenek túl sokan, üzente Donald Tusk az USA elnökének.

július 10. 14:00

Merkel-Orbán: elhúzódó vita lehet menekültügyben Merkel-Orbán: elhúzódó vita lehet menekültügyben

Csütörtöki berlini tárgyalások után a magyar kormányfő azt mondta: hosszú jogi vitára számít. Budapest nem ismeri el, hogy vissza kell vennie Görögországban belépett migránsokat.

július 5. 13:49

Jean-Claude Juncker még ma írni fog Orbán Viktornak, hogy gratuláljon neki a pártja egyértelmű győzelméhez a tegnapi parlamenti választáson – válaszolta az Európai Bizottság szóvivője egy újságírói kérdésre hétfő délben Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke holnap telefonon is felhívja Orbán Viktort, hogy megbeszéljék a Magyarországot és az EU-t érintő közös ügyeket. „Az Európai Bizottság várja, hogy együtt dolgozhasson az új magyar kormánnyal a következő hónapok kihívásain” – tette hozzá a szóvivő, Margaritisz Szkínász.

A sajtótájékoztatón ezután megkérdezték tőle: mit szól az Európai Bizottság ahhoz, hogy a „Stop Soros törvénycsomagot” az elsők között fogadhatja el az új Országgyűlés, és általában, mit gondol az európai értékek tiszteletben tartásáról Magyarországon.

„Egy általános megjegyzést tudok ehhez hozzáfűzni – mondta Szkínász. – A magyar emberek tegnap kinyilvánították a véleményüket. Az Európai Unió a demokratikus értékek uniója. Juncker elnök úr és a Bizottság úgy gondolja, hogy ezeknek az értékeknek a védelme az összes uniós tagállam közös kötelessége. Kivétel nélkül.”

A sajtótájékoztató végén még egyszer előkerült Magyarország. A spanyol Cadena SER tudósítója azt kérdezte: nem gondolja-e az Európai Bizottság, hogy a magyar választási eredmény a Bizottság menekültpolitikájának az elutasítását is jelenti? Szkínász leszögezte, hogy a Bizottság álláspontja évek óta ugyanaz: reménykednek benne, hogy sikerül találni egy mindenkinek elfogadható, széleskörű megegyezést, lehetőleg a 2019-es európai parlamenti választások előtt.

Az Európai Unió új migrációs politikájáról hónapok óta folynak a tárgyalások az Európai Unió Tanácsában, ahol a nemzeti kormányok szakértői és diplomatái egyeztetnek heti szinten azoknak a jogszabályoknak a szövegéről, amelyek majd szabályozni fogják a menedékkérelmek elbírálását, a határvédelmet, a külföldre utalt fejlesztési támogatást, és a migráció által fölvetett sok más ügyet. A menedékkérők elosztása csak az egyik ezek közül, és a legvitatottabb. Leginkább azért, mert a magyar álláspont évek óta változatlan: amíg bármilyen formában szerepel menedékkérők kötelező áthelyezése a tervekben, addig nem fogadjuk el őket. Nincs is megegyezés már két éve.

Orbán Viktor a legerősebb európai vezető és az EU legrosszabb rémálma

tweetelte Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) volt vezetője és európai parlamenti képviselője. A UKIP támogatta a leghangosabban Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, a brexit-népszavazás előtti kampányban rengeteg álhírt, csúsztatást, hazugságot is terjesztettek az Európai Unióról. Farage másfél éve, a népszavazás előtt elköszönt az Európai Parlamenttől, és látványosan kivonult a teremből, azzal a felkiáltással, hogy reméli, nem kell visszajönnie nagyon-nagyon hosszú ideig. Ehhez képest azóta is az EP-ben ül, és ostorozza az EU-s intézményeket.

Manfred Weber, a Fidesz európai parlamenti frakciójának, a néppárti képviselőcsoportnak a vezetője azt üzente a Twitteren:

Gratulálok Orbán Viktornak és a Fidesz–MPSZ-nek az egyértelmű győzelmükhöz a magyar választásokon. Alig várom, hogy tovább dolgozhassunk együtt, és közös megoldásokat találjunk az Európát érő kihívásokra.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Donald Tusk, az uniós kormányfők Európai Tanácsának az elnöke egyelőre nem írt gratulációt, vagy legalábbis nem találtuk. Egészen biztosan gratulálnak mind a ketten Orbán Viktornak, de lehet, hogy nem teszik ki a Twitterre, vagy nem írnak róla közleményt, mert nem mindig szoktak.