Fülöp, Evelin
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Peszto Eurológus

Nem azon törjük a fejünket, hogy mi nincs, hanem, hogy mit lehet csinálni

Az uniós támogatások áldás és átok is a mezőgazdaságnak. Két termelővel beszélgettünk: egyiküknek bejött a gazdaprogram, másikuk inkább nem kér belőle.

május 24. 19:45

Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést Nincs túl sok időnk, hogy szabályozzuk a közlekedést

Magyar kutatók mutatták meg, ahogy az elektromos autók szabványain és a kocsik légszennyezésén dolgoznak az Európai Bizottság saját laboratóriumában.

május 23. 15:14

Uniós forrásokat veszíthet Magyarország Uniós forrásokat veszíthet Magyarország

Az uniós pénzek magyarországi felhasználását folyamatosan bírálja az Európai Bizottság. Szerintük nincs meg az intézményes átláthatósági garancia.

május 22. 00:26

„Több kolléga megkérdezte, hogy miért unión kívüli forrásokhoz nyúltam vissza – mondta végezetül Judith Sargentini. – Elmagyarázom: az unión belül nem készültek olyan jelentések, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos referenciaértékekkel foglalkoznak. Még a Bécsben működő saját ügynökségünk sem készíthet ilyen jelentést.”

„Miért nem Romániáról, Szlovákiáról vagy Máltáról írunk jelentést? Ha megnézik a munkámat, minden tagállamban foglalkoztam emberi jogi ügyekkel. Ha elfogadják a Zöldek indítványát, akkor Románia is napirendre fog kerülni hamarosan.”

Az uniós szerződés második cikke az emberi jogok tiszteletéről szól, minden ember vonatkozásában, tette hozzá Sargentini. „Nem a nepotizmusról szól, mert az nem európai érték.”

Jean-Claude Juncker megtartja holnap az évértékelő beszédét. A Magyarországról szóló  jelentés is ehhez tartozik mert annak értékeléséről szól, hogy milyen állapotban van az uniónk – mondta végül a jelentés összeállítója.

Ezzel véget ért a plenárison a vita.

Akik a konkrétumokat hiányolják, mindenkinek elküldtük őket egy 108 oldalas jelentésben – mondta záró felszólalásában Orbán Viktor. Hozzátette, hogy megfejtette a liberális Guy Verhofstadt észjárását: az van vele, hogy jobban gyűlöli a konzervatív keresztényeket, mint amennyire szereti Európát.

„A hazájuk ellen szavazó magyar képviselők pedig jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta.

Idézett néhány statisztikai adatot az egyedül induló uniós pályázatok arányáról és a Bizottság által indított uniós ellenőrzések arányáról, amelyekben Magyarország az EU-s átlag körül teljesít.

Manfred Weber téved a CEU-t illetően, mert a bajor szabályok szigorúbban szabályozzák a felsőoktatást, mint Magyarország – mondta a saját pártja frakcióvezetőjének. Ráadásul a CEU honlapján azt lehet most olvasni, hogy a CEU működése biztosított, mindenki Budapesten fejezheti be a képzését, aki beiratkozott, és még azt is írják, hogy Budapest egy vendégszerető város, és mindenkit várnak – idézte Orbán Viktor.

A migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, minden párttal hajlandóak együttműködni, akik hasonlóan gondolkodnak a migrációról. „Megemelem a kalapomat a bátor olaszok előtt” – mondta.

Az antiszemitizmus csökken Közép-Európában, Nyugat-Európában pedig nő – mondta végül. „Nem mi voltunk, hanem önök, akik megkoszorúzták Marx, az antiszemitizmus egyik figurájának a szobrát.”

A Forza Italia-s Elisabetta Gardini a vita közben meggondolta magát. Először ugyanis meggyőzte a Sargentini-jelentés, de aztán meghallgatta, amit a magyar kollégái mondtak: hogy sokminden, ami a jelentésben szerepel, még átdolgozásra szorul. „Kinyitottuk Pandora szelencéjét az értelmes vita helyett” – mondta, és azzal fejezte be, hogy talán mégsem jó ötlet a hetes cikk aktiválása.