Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Peszto Eurológus

Egy 86 éves gyógyszer lehet a koronavírus ellenszere?

Ha a SARS vírus ellen hatékony volt a klorokin, akkor a COVID-19 ellen is az lehet, mondja el belga professzor.

2 órája

A magyarországi korrupciót taglalja a brüsszeli országjelentés A magyarországi korrupciót taglalja a brüsszeli országjelentés

Az Európai Bizottság szerint a magyar oktatás, egészségügy, igazságszolgáltatási rendszer és az átláthatóság problémás. De a gazdaság tovább nő.

tegnap, 16:45

Négy EP-frakció követeli, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését Négy EP-frakció követeli, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós pénzek kifizetését

A Néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek írtak levelet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

február 14. 14:55

Nem lennénk most annak az Európai Néppártban dolgozó asszisztensnek (gyakornoknak?) a helyében, aki csütörtök délben megosztotta a Twitteren az EP jogi szakbizottságának véleményét Sylvie Goulard francia biztosjelölt második meghallgatásáról. A poszt a szokásos frakciók közötti adok-kapokról szólt: az ősellenség S&D, és náluk is konzervatívabb ECR nem volt jelen, de a többiek élén az EPP-vel igen, és nem támogatták Goulard-t.

A poszthoz csatolt fotón azonban halványan látszik egy sor: „srácok, ki fogjuk nyírni a biztosjelöltet később, de addig egy szót se." A Twitteren rögtön megindult a találgatás arról, hogy egy whatsapp-üzenet tükröződött-e be vagy a papír alatt volt egy másik is, esetleg hogy furmányos kiszivárogtatásról volt-e szó, vagy csak valaki nagyon elbarmolt valamit: 

 

Bár a 82:29-es arányú elutasítás azt mutatja, hogy nemcsak a Fideszt is tagjai között tudó Néppárt érdeme volt az eredmény, de végülis mindegy: Goulard-t kinyírták. Már csak azt reméljük, hogy a tweetelő állása is megmaradt.

A Magyar Nemzeti Cirkuszt, a svájci Zirkus Knie és a Sirkus Finlandiát is BigTopLabel-tanúsítvánnyal tüntették ki szerdán Brüsszelben. A cirkuszművészeti elismerést átadó ceremóniára váró tömegben többen is reménykedtek abban, hogy a művészek valamilyen rövid performansszal veszik át a díjat. Ehelyett beszédet mondtak – de olyan őszintét, amit ritkán hallani az európai politika fővárosában.

Ifjabb Richter József örömét fejezte ki, hogy a díjjal elismerték a Magyar Nemzeti Cirkusz törekvéseit, mivel „állatok nélkül nincs hagyományos cirkusz.”

Aztán rátért a BigTopLabel elismerés történetére is: „Nem gondoltuk volna három éve Ujhelyi Istvánnal, hogy ez ilyen jól sikerül majd.” Valóban: az ötletgazda MSZP-s EP-képviselő kezdeményezését az esemény fővédnökeként Navrasics Tibor oktatásért, kultúráért és sportért felelős biztos támogatta, és a keddi díjátadón Stéphanie monacói hercegnő is részt vett, aki egyébként 2001-ben egy évig követte elefántidomár szerelme miatt a Zirkus Knie-t. 

A svájci cirkusz képviselétében Marie-José Knie erre az epizódra sajnos nem tért ki, de elmondta: „a családja vezetése álló cirkusz éppen száz éves, és reméli, hogy még száz évig élni fog!”

Az EUrologus különdíjasa azonban a finn cirkuszigazgató Carl Johan Jernström lakonikus tömörségű köszönő beszéde: „ez egy nehéz munka, de néha kapunk valami szépet.” Mint később megtudtuk, azért nem találta a szavakat, mert a Sirkus Finlandiát bemutató kisfilmben szerepelt nemrég elhunyt édesapja, Karl-Gustav is, aki 1976-ban megalapította a társulatot. Vagy azért, mert ahogy a magyar cirkuszművész-dinasztia tagja fogalmazott: „én nem vagyok politikus.” 

 

1963. szeptember 4-én halt meg Robert Schuman egykori francia miniszterelnök és külügyminiszter, az európai integráció atyja. Ezen a napon sorra emlékeznek meg Schumanról, akit számos jelenlegi európai vezető példaképének tart, olyan személyiségnek, akit mindvégig az európaiak közötti megbékélés vezérelt. Így tett Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, volt igazságügyi miniszter, a magyar kormány uniós biztos-jelöltje. Trócsányi László a Twitteren tisztelgett a nagy előd előtt, de elkövette azt a hibát, hogy a híres német komponista, Robert Schumann képét mellékelte a poszthoz a francia politikus fotója helyett.  Nem mellékesen, Trócsányi leendő munkahelye, az Európai Bizottság központi épülete, a Berlaymont éppen a Schumanról elnevezett  tér  szomszédságában van.

schumann.PNG
Fotó: Twitter / EUrologus