Donát
-4 °C
2 °C

Peszto Eurológus

külsős Index

Leszavazta az Európai Parlament a nemzetek fölötti listát

Jövőre is minden képviselőt nemzeti alapon küldünk az Európai Parlamentbe.

február 7. 15:49

A növekedési ciklus csúcsára ért a magyar gazdaság

Az erős hazai kereslet vette a hátára a magyar gazdasági növekedést, áll az Európai Bizottság értékelésében.

február 7. 15:06

Lenácizta az ellenzéki politikust, kirúgták Lenácizta az ellenzéki politikust, kirúgták

Ryszard Czarnecki lengyel képviselőnek az EP-alelnöki székébe került a beszólás.

február 7. 13:42

Az észtekről eddig is tudtuk, hogy nem félnek újítani, így válhattak szegény szovjet tagköztársaságból digitális bezzegországgá. A soros uniós elnökség átvételekor is olyat gurítottak, amire még nemigen volt példa: a megnyitón az összegyűlt uniós politikusoknak a folk metált játszó Metsatöll lépett fel.

 

„A tegnapi koncert

különleges volt”

– értékelte az előadást a jolly joker jelzővel Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette, hogy

„hangos”

is volt.

Az észtek a repiajándékoknál is mutattak újat, amelyeket a miniszteri Tanács elnökeként szokott osztogatni az éppen soros tagállam. Észtország többek között USB-adatblokkolót rakott a csomagba. Ez töltéskor megakadályozza az adatforgalmat, így nem húzhatnak le a telefonunkról semmit és vírusokat sem lehet elkapni. Az észt diplomaták csak „USB-óvszerként” emlegették az eszközt.

(EUobserver)

Vajon hány embernek kell még meghalnia Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt? - tette fel a kérdést Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a londoni mészárlás után. Bizonyára csak véletlenül nem jutott eszébe, hogy

amióta az EU-nak van migrációs és menedékügyi politikája, a briteknek azóta van kivétele alóla.

Ez a két terület az EU 1999-ben indult közös bel- és igazságügyi pilléréhez tartozik, amiből a britek alapból kimaradnak. Csak azokat bel- és igazságügyi szabályokat kell bevezetniük, amelyeket akarják.

Az Egyesült Királyság maga ellenőrzi a saját határait és tartatja be a bevándorlási törvényeit,

tisztázza például ez a kivételről szóló brit kormányzati tanulmány.

Az önként alkalmazott uniós bel- és igazságügyi szabályok egyike a közös európai letartóztatási parancs, ami tíz év helyett például alig két hónap alatt kiadhatóvá teszi terrorgyanús személyeket, sorolja a dokumentum. A légiutasok adatcseréjéhez és a schengeni információs rendszerhez is csatlakoztak, ahol például a Szíriába vagy Irakba utazó és ott az Iszlám Állam oldalán harcoló EU-állampolgárok adatait rögzítik. Vállalták a tagságot az uniós rendőri ügynökségben, az Europolban is, így hozzáférnek a közös adataihoz. A lehetőséggel a tanulmány szerint a britek éltek a legtöbbször.

A migráció egyetlen formája, amit nem ellenőrizhetnek teljesen, az uniós állampolgároké. Ennek ellenére a dokumentum leszögezi, hogy még közülük is kitilthatják nemzetbiztonsági okokból, akik nem jelentenek azonnali veszélyt, ezt a jogukat legutóbb 2016-ban erősítették meg.

Persze mindez változhat a brexittel, ahogy az a megállapodás is ugorhat, amivel már a francia oldalon ellenőrizhették a határt.

Valamit csúnyán benézhetett a a Nézőpont csoporthoz tartozó Médianéző Kft. vezetője, Boros Bánk Levente. Az elemző csütörtökön szerepelt az M1 állami hírcsatornán, a téma Soros György néhány órával korábban tartott brüsszeli beszéde volt.

Boros Bánk Levente úgy döntött, hogy Soros álma az Európai Egyesült Államok megteremtése, és ennek a célnak az érdekében a szorgalmazza az egységes európai döntési rendszer megváltoztatását. A magyar és a lengyel kormány határozott fellépése miatt pedig Soros veszélyeztetettnek látja céljai megvalósítását – tette hozzá.

Soros György szerencsére pontosan ennek az ellenkezőjét taglalta a brüsszeli felszólalásában. Éppen arról beszélt, hogy

el kell engedni azt az álmot, hogy minden uniós ország egyre szorosabban akar együttműködni a többiekkel.

Nagyobb szabadságot és választási lehetőséget kell adni az unió tagállamainak, hogy eldönthessék, melyik területeken szeretnének együttműködni a többiekkel és melyeken nem.

Boros Bánk Levente azt is állította, hogy Soros György egy általa írt cikkben nyíltan deklarálta: az általa finanszírozott civil szervezeteknek fel kell állniuk a kormánnyal és a Fidesszel szemben, és nyíltan megnevezte a Momentum Mozgalmat. Szerinte a magyar származású amerikai üzletember felismerte, hogy Magyarországon az általa támogatott ellenzék nem tudja teljesíteni vízióját, ezért olyan „új pártokat alapít”, mint a Momentum Mozgalom, és feltüzeli a különböző társadalmi csoportokat.

A beszédben és a cikkben valóban szó van momentumról. Tudniillik ez angolul azt jelenti, hogy lendület.

A cikkben mindenhol egyértelműen kisbetűvel szerepel, és ha ebből még kormányközeli elemzőknek se lenne világos, a szövegkörnyezetből is kiderül, hogy lendületről van szó.

„Ha Európa értelmes haladást érne el a menekültválság enyhítésében, a momentum pozitív irányba változna. Hiszek a momentum erejében” – szerepel a cikkben és a beszédének a leiratában is.