Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Presinszky Judit

BESZTOF
A korábbi nyüzsgő városban ketten ültünk egy étteremben A korábbi nyüzsgő városban ketten ültünk egy étteremben

Kihalt városok, bejáratnál letett, lefertőtlenített csomagok, kijárási szigorítás, hőkamerák, még Vuhantól 800 kilométerre is. Van, ahol a központi fűtést is kikapcsolják, hogy kevésbé terjedjen a vírus. Kínában élő olvasóink meséltek az Indexnek.

február 21. 10:29

Koronavírus: ma karanténba kerül a harmadik magyar is az óceánjáróról Koronavírus: ma karanténba kerül a harmadik magyar is az óceánjáróról

A Kambodzsából hazatáért másik két magyar egyelőre tünetmentes, nem látogathatják őket. Magyar fertőzöttről nem tudnak, közölte a külügyminisztérium.

február 18. 14:30

Az Árpád hídnál mentették ki a Dunában eszméletlenül sodródó férfit Az Árpád hídnál mentették ki a Dunában eszméletlenül sodródó férfit

A férfi szombat késő este esett a vízbe.

február 16. 14:24

Tízezer meztelen férfi versenyzik egymással két fapálcáért egy templomban.

Ez a Hadaka Macuri, avagy a Meztelen Fesztivál, amit minden február harmadik szombatján tartanak Japánban, nem messze Okajamától, így aztán ez idén sem volt másképp. 

A férfiak egy ágyékkötőn és egy pár zoknin kívül mást nem viselnek a téli hidegben, amikor előbb jéghideg vízzel megtisztálkodnak, aztán betömörülnek a templom fő épületébe. Este tízkor aztán kihunynak a fények, amikor is a szerencsét hozó húsz centiméteres pálcákat a papok a tömegbe dobják. 

Úgy tartják, akinek sikerül megszereznie az egyiket, annak a szerencséje a következő egy évben garantált.

Az egész nem tart tovább fél óránál, de sokan így is sérüléseket, vágásokat szereznek a nagy tömegben.

A fesztivál hagyománya évszázadokkal ezelőtt alakult ki, az 1300-as években, amikor a falusiak egy pap által adott, szerencsét és egészséget hozó talizmánért küzdöttek. idővel rájöttek, hogy a papírtalizmán könnyen eltépődik a versengésben, így lett belőle a későbbiekben fa. (CNN)

Találja meg a telefon képernyőjén keresztül a holdat, és ha sikerült, meghallgathatja a Pearl Jam legújabb dalát, a Superblood Wolfmoont.

Ezzel a kis marketing akcióval reklámozzák az új albumot, a Gigatont, ami hét év óta a zenekar első stúdióalbumba. 

Ha kíváncsi a dalra, a következő lépéseket kell megtennie:

  1. vegye elő okostelefonját;
  2. nyissa meg ezt a weboldalt;
  3. a telefon kamerájával keresse meg a holdat;
  4. ha megtalálja, akkor elindul a zene.

Tipp: az sem baj, ha napközben akarja meghallgatni, amikor is ugyebár nincs hold. Keressen a számítógépén egy fotót a holdról, és azzal könnyen helyettesítheti a valódit. Mint ahogy például itt is látja:

 

A Gigaton március 27-én jelenik meg az Egyesült Államokban a Monkeywrench Records és a Republic Records gondozásában, a nemzetközi piacon pedig a Universal Music Group terjeszti majd.

A Pearl Jam 2020-ban európai turnéra indul, és Magyarországon is koncerteznek július 15-én. (via)

Közel 14 ezer táska gyűlt össze a #nemluxustáska kampányban azoknak a rászoruló nőknek, akik nem engedhetik meg maguknak az alapvető tisztálkodási eszközöket, és akiknek a körülményei sem adottak ahhoz, hogy megőrizhessék méltóságukat és nőiességüket. A gyűjtéshez idén az Indexben is összefogtunk, és több nemluxustáskát csomagoltunk tele higiéniás termékekkel. 

A Máltai Szeretetszolgálat közleménye szerint még várják a közösségek által gyűjtött adományok és a vidéki gyűjtőpontok adatait, így várhatóan még ennél is többre, 15 ezer táskára számítanak összesen.

A táskákat a legszegényebb családok női tagjainak, iskolás lányoknak, hajléktalan nőknek, fogyatékkal élő fiataloknak és nagycsaládos nőknek adják át, emellett családsegítő központok, alapítványok, anyaotthonok, családok átmeneti otthonai is kapnak belőlük, hogy továbbíthassák azokat a hozzájuk fordulóknak.

Az adományokat pénteken a Miklós Utcai Integrált Hajléktalanellátó Központban már átadták, a nemluxustáskák nagy részét tavasszal fogják szétosztani.