Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Presinszky Judit

BESZTOF
Tizenegy éves fiút erőszakolt meg idősebb társa a tarhosi gyerekotthonban Tizenegy éves fiút erőszakolt meg idősebb társa a tarhosi gyerekotthonban

A 17 éves elkövetőt azóta letartóztatták.

tegnap, 20:20

Eltemették a tömegsírban talált több mint ezer lemészárolt zsidót Fehéroroszországban Eltemették a tömegsírban talált több mint ezer lemészárolt zsidót Fehéroroszországban

Még januárban bukkantak a tömegsírra egy építkezésnél.

tegnap, 19:42

Tehergépkocsi gázolt halálra egy biciklist Gödön

A baleset körülményeit vizsgálják.

tegnap, 19:42

Napok óta tornádók pusztítanak az USA-ban, Texas, Oklahoma, Missouri és Kansas államban.

haz

Oklahomában a tornádó hatására még a folyók is megáradtak. Olyannyira, hogy

az Arkansas-folyó egyik mellékága szépen elsodort egy házat.

Ahogy az lenni szokott, a helyszínen lévő emberek videóra is vették az esetet. A felvételen azt látni, ahogy a víz lassan húzza magával a parton álló faházat, aminek egy része hirtelen letörik, útközben pedig az épület maradéka szó szerint összehajlik. Ezután békésen úszik tovább lefelé a folyón.

 

(Sky News)

Ma Magyarországon körülbelül 36 ezer ember él rabszolgasorsban.

Életükről több film is készült, mi is írtunk például az Egy nő fogságban című dokumentumfilmről, ami 2017-ben készült el, megjárt közel 80 nemzetközi fesztivált, köztük a nagyon rangos Sundance-et 2018-ban, jelölték Európai Filmdíjra, a magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Az Egy nő fogáságban az   52 éves Marisról szól, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. Éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!”

 

Az ELF Pictures filmgyártó és forgalmazó, valamint a Szabad Élet Egyesület nevű jótékonysági szervezet most

adománygyűjtő filmvetítést szervez az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésére.

Megnézheti Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című kisjátékfilmjét, Till Attila 2011-es Csicska című kisjátékfilmjét, és a már említett Egy nő fogságban-t. Ezt követi egy beszélgetés az alkotókkal (Tuza-Ritter Bernadett és Till Attila), emberkereskedelmi szakértővel és egy védett ház koordinátorral. 

A befolyt összegből a tervek szerint többek között támogatják egy védett ház működését, egy menekítő autó fenntartását, az áldozatok rehabilitációját és képzését.

Május 20., Trafó. Az esemény részletes leírása itt>>> és itt.

Leonardo da Vinci hatvanhét évesen halt meg, élete során viszont elég sok szerepben megmutatta magát: volt ő festő, szobrász, feltaláló, tudós, matematikus, építész, zeneszerző, költő és író is. Nagy valószínűséggel tehát nem nagyon unatkozott, és életének minden évében csinálgatott ezt-azt, mondjuk odatett egy Mona Lisát vagy egy olyat, mint Az utolsó vacsora.

Most ön is egészen egyszerűen megnézheti, mit csinált Leonardo annyi évesen, amennyi most ön.

Kattintson ide , utána meg a kezdés (begin) gombra, firkantsa be, melyik korban jár, és el már láthatja is, hogy épp mi készült-szépült épp da Vinci kezei alatt.

clkeee

Én például megtudtam, hogy a huszonöt éves Leo már túl volt három festményen, és épp a negyediken, név szerint Ginevra de ' Benci portréján dolgozott, ami most a washingtoni Nemzeti Galériában lóg.