Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Sajó Dávid

Az ottnem egy kereszt

hanem egyporoltótartó

Szép volt, fiúk! Dögöljetek meg! Szép volt, fiúk! Dögöljetek meg!

Hangzik el kissé keserűen a Szabó Benedek és a Galaxisok új lemezén. Ez, és még sok más a Stenk lemezválogatásában.

február 22. 18:39

Lovasi: Tiltólistán vagyok az MTVA-nál Lovasi: Tiltólistán vagyok az MTVA-nál

Lovasi András volt a Stenk podcast vendége. Beszéltünk a győri fideszes polgármesterjelölt melletti kiállásáról, a Nélküledről és a zenei összefogás hiányáról is.

február 14. 14:12

A Stephen King-adaptációk felett kezd eljárni az idő A Stephen King-adaptációk felett kezd eljárni az idő

A kívülálló erősen kezdett, de nincs meg benne az az izgalom, mint bármelyik True Detective-évadban. Pedig van kisváros, rejtély és szörnyű gyilkosság, de sajnos természetfölötti szál is.

február 14. 04:53

A Space150 nevű techcég létrehozott egy botot, amelynek semmi más célja nincs, mint az utolsó betűig és hangig kielemezni Travis Scott rapper teljes életművét, és a gépi tanulás után létrehozni egy új dalt. A botnak sikerült is ez a bravúr, így készült el a Jack Park Canny Dope Man nevű szám, amit Scott dalszövegei, dallamai és más dalrészletei alapján hozott össze a bot.

A legdurvább az, hogy ugyan a dalszövegnek semmi értelme nincs, az autotune és a beat tényleg nagyon hasonlít egy Travis Scott-számra. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy ha ezt hivatalosan is egy Travis Scott-számként adnák ki, akkor az emberek egy komoly része észre sem venné a különbséget.

A bot egyébként két hétig elemezte Travis Scott összes számának szövegét, amivel azt próbálták elérni, hogy a bot képes legyen utánozni a rapper hanglejtését és rímképzését.

A dalhoz még egy deepfake technológiával készült klipet is csinált, amit a mesterséges intelligencia is megbolondított kicsit. A generált dalszöveg alapján érdekesség, hogy Travis Scott szövegeiben meglepően sok szerepet kap a kajálás, állítólag a bot folyamatosan ételekről próbált rappelni. (Hypebeast)

Mi történik akkor, ha az Antarktiszon egy nagyon mély lyukba ledobunk egy jégdarabot? Sci-fi űrcsatákhoz hasonló hangokat kapunk:

A felvételt egy John Andrew Higgins nevű biokémikus készítette, aki a Washington Egyetemnek kutat az Antarktiszon. Egyébként egy hasonló videó már körbejárta a netet két éve, akkor Higgins kollégája, Peter Neff készített hasonlóan hatásos videót a jelenségről:

A tudományos magyarázat szerint az űrcsatára hasonlító hangok annak köszönhetők, hogy a lyukba ledobott jég által gerjesztett hangok ide-oda cikáznak a lyuk falán mire felérnek a felszínre, de jelen van ilyenkor a Doppler-effektus is. Ilyenkor egyre nő a hanghullámok frekvenciája, ahogy egyre közelebb kerülnek a felszínhez. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy közeledő, szirénázó mentőautó hangmagassága egészen addig növekszik, amíg le nem hagy minket. (Nerdist)

Százezer dollárt, vagyis 31 millió forintot csaltak ki gyanútlan emberektől azok a férfiak, akik híres rappereknek adták ki magukat Atlantában. A társaság egy Rolls-Royce Phantom autóval parkoltak le egy luxushotelben, és azt hazudták, hogy a Jay-Z Roc Nation nevű ügynökségéhez tartoznak. A Roc Nation menedzseli Amerika legnagyobb sztárjait, mint például Jaden Smith, Rihanna, Demi Lovato vagy Mariah Carey.

A Sky cikke szerint az alábbi kronológia szerint csalták végig Atlantát:

  1. 45 ezer dolláros számlát hagytak a Georgian Terrace Hotel luxusszállodában
  2. 39 ezer dollárral húztak le egy nagy hangstúdiót
  3. 17 ezer dollárral másik két kisebbet
  4. majd az is kiderült, hogy a bérelt Rolls-Royce-ért is lógnak 60 ezerrel

A rendőrség szerint mindezekért hamis, illetve lopott bankkártyákkal fizettek. Végül egy másik luxusszállodában buktak le Augusta városában.