Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Sajó Dávid

újságíró Politika

Az ottnem egy kereszt

hanem egyporoltótartó

Van, aki komolyan veszi Trump pisiszexes videóját?

A Diane védelmében című sorozat például igen. Olyan sorozatokat ajánlunk a Kultrovat podcast új adásában, amikért tűzbe mennénk. Barry, Homeland, The Americans és társaik.

15 órája

Pszichiáter kezelésére szorul Ács polgármestere

Az exfideszes, momentumos Lakatos Béláról olyan felvételek szivárogtak ki, amelyeken vállalhatatlan stílusban beszélt a helyiekkel.

május 22. 21:05

Nem lesz sajtóesemény Avicii temetéséből Nem lesz sajtóesemény Avicii temetéséből

Szűk körben búcsúsznak a fiatalon elhunyt DJ-től.

május 22. 19:55

A dél-észtországi Kanepi település a balti államban azért ismert, mert a Kanepi szó szerint azt jelenti észtül, hogy kender. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis még évszázadokkal ezelőtt Kanepi kenderfeldolgozásból élt, leginkább olajat és különböző szöveteket gyártottak a növényből.

Az egyik városvezető arról beszélt az AFP-nek, hogy ugyan a kender manapság leginkább a könnyűdrogozással kapcsolatban kerül szóba, valójában igenis hasznos ipari felhasználásra is, ezért semmi kivetnivalót nem látnak abban, hogy a település új címere egy marihuánalevél lett.

Kanepi egészen a tavalyi évekig csak falunak számított, azonban mára egy 5 ezer fős kisvárossá nőtte ki magát. Az interneten hirdettek szavazást arról, mi legyen a kisváros új zászlója és címere, és a szavazáson bárki részt vehetett, nem csak a helyiek. Így nem csoda, hogy egy héttel ezelőtt a "Mari Jane" nevű pályamű nyerte a voksolást, méghozzá 15 ezer szavazatból 12 ezren szavaztak erre.

Ugyan Észtországban illegális a marihuána használata, Kanepi városvezetői nem csak beadták a kérelmet az új címerre, de meg is kapták hozzá az engedélyt. Az észt zöld párt és egy helyi civil szervezet egyébként egy ideje már lobbizik azért, hogy legalább orvosi célra lehessen marihuánát fogyasztani, de egyelőre kevés sikerrel. (Telegraph)

Az Uh.ro írja, hogy beigazolódott az városi legenda, miszerint Szász Jenő, Székelyudvarhely korábbi polgármesterének tényleg egy nagy székely zászló található a medencéje alján.

medence
Fotó: UH.RO

Beperelte a Mount Koya japán buddhista templomot egy szerzetes, mert állítása szerint annyit kellett dolgoznia, hogy depressziós lett. A szerzetes közel 21 millió forintnak megfelelő jent követel a világ örökség részéhez tartozó templomtól, amiért folyamatosan a turistákkal kellett foglalkoznia ahelyett, hogy csöndbe szerzeteskedhetett volna inkább.

A buddhista szerzeteseknél a kétkezi munka az élet része, viszont itt nincs 9-től 5-ig tartó munkaidő, ezért nehéz is munkavédelmi szabályokat hozni, vagy betartatni. A 40-es éveiben járó férfi állítólag volt, hogy a hét éves periódusban két hónapon át megállás nélkül dolgozott, mert a templom 1200 éves évfordulója miatt tömegesen jöttek a turisták, akikkel neki kellett foglalkoznia. A sokszor 17 órás munkanapok és a hétvégék hiánya annyira kikészítették, hogy depressziós lett.

Japánban ritka, hogy munkaügyi perek lesznek vallási ügyekből, de az utóbbi időben ez a téma is egyre nagyobb figyelmet kap. A híres kyotói Higasi Hongandzsi templomnak tavaly például nyilvánosan kellett elnézést kérnie, amiért nem fizettek a túlórákért és többen munkahelyi zaklatásra panaszkodtak. (Telegraph)