Donát
-4 °C
2 °C

Stöckert Gábor

Stöki

rovatvezető Tech-Tudomány

Erő15

Ügyesség10

Mágia14

Karizma13

Vau TV és Nyamm TV jön Magyarországra Vau TV és Nyamm TV jön Magyarországra

YouTube-ról szedett cuki videók tévében – a cseheknél ez már működik, a magyar tulajdonos most nálunk próbálkozik. Gasztrocsatornát is indít, egész napos főzőműsorral.

február 12. 15:40

Az ember, aki lyukkal a hasán élt, és ennek az orvosa nagyon örült Az ember, aki lyukkal a hasán élt, és ennek az orvosa nagyon örült

Húszévesen túlélni egy haslövést nagy szerencse volt a 19. században. Főleg az orvosnak, aki ellátta a sebet. Bizarr kísérletek, sipolyba dugott ételek.

január 23. 05:14

Topcorn: Ezekkel fogunk játszani 2018-ban Topcorn: Ezekkel fogunk játszani 2018-ban

Idén sem fogunk unatkozni, hamarosan jobbnál jobb videojátékokkal játszhatunk. Összeszedtük, melyeket várjuk 2018-ban leginkább.

január 21. 19:49

A Kotaku Japánban élő tudósítója érdekes jelenségről írt miniriportot: egy kisebb csoport „Semmisítsék meg a Valentin-napot!” feliratú transzparenssel tiltakozik a szerdai ünnep ellen. Az országban a Valentin-napot sajátosan ünneplik: népszerű szokás, hogy a nők édességet adnak a férfiaknak, cserébe egy hónap múlva, március 14-én ők kapnak finomságot a férfiaktól. A tüntető csoport – a hangzatos nevű Magányos Lelkek Forradalmi Egylete  egy kis létszámú tömörülés, aminek vannak férfi és női tagjai is, és 2006 óta vonulnak fel minden évben. Az a gondjuk, hogy a Valentin-nap egy nyugati ünnep, márpedig a nyugati kultúra ne mételyezze a japán hagyományokat, akármilyen sajátosan is építik be a japánok a szokásaik közé. Már ha ez egyáltalán tényleg problémájuk, a riport szerint ugyanis nehéz eldönteni, hogy ezek a tüntetések komolyan vett megmozdulások vagy a nyugati agy számára nehezen befogadható japán humor valami duplacsavaros megnyilvánulásai.

A Bullfrogból kivált fejlesztők Mark Webley hörcsögének nevét adták maguknak, pusztán azért, mert remekül hangzik – és amikor szegény jószág a cégalapítást megelőző héten megdöglött, azt mindannyian borzalmas ómenként élték meg.

Ez csak egy a rengeteg sztori közül, ami a Retroland videojátékos oldal igen alapos cikkében olvasható. A fenti éppen a Lionhead nevű cégről szól, de a cikk szépen végigjárja A-tól Z-ig (egészen pontosan 1C Companytól Zyngáig), hogy melyik játékfejlesztő cég hogyan választott nevet.

Akad pár meglepő megoldás, azt például nem tudtam, hogy a legenda szerint a Bungie egy disznó vicc után keresztelete el magát (magyar verziója is van) vagy hogy a Nintendo milyen kandzsikból áll össze. A teljes cikk itt olvasható, illetve az egész Retroland oldalt ajánlom, hasonlóan alapos cikkek sorakoznak rajta mindenféle videojátékos témában.

(Disclaimer: az oldal készítője jó barátom, de ez mit sem von le annak érdemeiből.)

Akár ez is lehetne a címe Drew Geraci fotós lenti videójának, de ő a sokkal frappánsabb Structure címet adta. A filmet mikroszkóp és 4K kamera segítségével készítette, nagyon közelről mutat meg így hétköznapi szerves dolgokat - a legnagyobb nagyítás ezerszeres a filmben. Kis segítség, ha esetleg nem ismerné fel, melyik idegen táj mit ábrázol, az alábbiak jelennek meg a videóban:

Kivi, eper, áfonya, citrom, lime, zöld és narancssárga kaliforniai paprika, paprikamagok, szappanbuborékok, csillaggyümölcs, pitaja, cékla, céklalevél, só, bors, fokhagyma, fügekaktusz-gyümölcs, tüskés uborka, szénsavas víz, gomba és vadkakaó, brokkoli, répa.

Structure: A Microscopic Landscape in 4k from Drew Geraci (District 7 Media) on Vimeo.