Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Stubnya Bence

Közszféra szakszervezetei: élesszék fel a szociális párbeszédet Közszféra szakszervezetei: élesszék fel a szociális párbeszédet

A tárgyalóasztalnál akarnak érdeket védeni, nem az utcán, de ha kell, harcolnak.

tegnap, 15:52

Visszavásárolhatják a lakásukat a bedőlt hitelesek

Megszavazta a parlament a törvényt.

tegnap, 14:29

EU-átlag alatt vannak a szociális kiadásaink, és még csökkentek is

Átlag alatt költünk egészségügyre és szegénységcsökkentésre is.

tegnap, 14:19

Egy nyugatnémet kisvárosban, Westoennenben a Dreimeister csokigyárban történt egy kisebb technikai hiba, ami miatt a gyárból nagyjából egy tonna csoki az utcára ömlött. A hideg járdán a folyékony csokoládé gyorsan megkeményedett, így a helyszínre érkező tűzoltók azon kívül lapáttal kezdték el felbontani a megszáradt csokiréteget, és forró vizet is bevetettek a megmaradó csokiszigetek eltűntetése érdekében.

A cég vezetője Markus Luckey a helyi médiának azt mondta, a gyár szerdán kezd újra üzemelni. Azt is megjegyezte, hogy még szerencséjük is volt, hogy most, és nem karácsony előtt közvetlenül történt a meghibásodás, ugyanis az üzleti értelemben "valódi katasztrófa lett volna". (Guardian via Soester Anzeiger)

Legalábbis a Melbourne-i Egyetem kutatóintézetének friss tanulmányából az derül ki, hogy a negyven évnél idősebb emberek akkor a leghatékonyabbak, ha egy hét alatt legfeljebb három napot vagy annál kevesebb időt töltenek munkával. A kutatók 3000 férfit és 3500 nőt vizsgáltak meg: a kutatásban részt vevőknek kognitív teszteket kellett kitölteniük, amivel a munkavégzéshez kapcsolódó szokásaikat, emlékezőképességüket, és érvelési képességeiket elemezték.

A feladatok között volt például szavak és számok összepárosítása minél rövidebb idő alatt, vagy szövegek visszafele való felolvasása. Ezek alapján az látszott, hogy mind a férfi, mind pedig a női résztvevők teljesítménye romlott 25 óra elteltével.

55 óra munkát követően a résztvevők már a nyugdíjasoknál vagy a munkanélkülieknél is rosszabb teljesítményt nyújtottak. "A munka kétélű fegyver, ugyanis stimulálja az agyi aktivitást, viszont túl nagy mennyiségben fáradtságot és stresszt okoz, ami potenciálisan ronthatja a kognitív képességeket" – mondta erről Colin McKenzie, a tanulmány egyik szerzője.  (Time)

Pierre Lorenzi 2003-ban Belgium Hallogne-sur-Geer nevű településén megvett egy 12. századi vízimalmot, amit aztán gyakorlatilag áramfejlesztő erőművé alakított.

A malom évente 7 kW elektromos energia termelésére képes, ami két háztartás energiaigényének kielégítésére elegendő.

 

Lorenzi a Reutersnek elmondta, hogy Vallóniában 2500 átalakítható malom van, ami együtt nagyjából 21 ezer ember energiaigényének megfelelő áramot lenne képes megtermelni.