Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Lengyel-Szabó Péter

Miben volt más Kádár, mint Rákosi? - Az Iskolatévé újabb történelemórája Miben volt más Kádár, mint Rákosi? - Az Iskolatévé újabb történelemórája

Repárszky Ildikó, a Fazekas Gimnázium vezető tanára a harmadik rendhagyó történelemóra keretében a Kádár-korszakkal fog foglalkozni.

10 órája

Az autizmus sokkal elterjedtebb, mint hinnénk Az autizmus sokkal elterjedtebb, mint hinnénk

A Nem Adom Fel Alapítvány bemutat két szülőt, akik eleinte nem tudták, mit csináljanak, amikor megkapták a kislányuk diagnózisát. Április 2. az autizmus világnapja.

12 órája

Jött Orbán, és minden addigit felülírt maszkügyben Jött Orbán, és minden addigit felülírt maszkügyben

A hivatalos kommunikáció sokáig arról szólt, hogy egészséges embernek minek a maszk. Aztán jöttek a célozgatások, hogy lehet hordani. Végül Orbán Viktor világossá tette, mi is a helyzet.

tegnap, 18:13

A szinte üres Tower Bridge
A szinte üres Tower Bridge
Kép: Bársony Péter

Bársony Péter főállásban fotózással, videózással foglalkozik, kilenc éve él Londonban – de jelenleg Londonban is elég rossz piaca van akár az esküvő-, akár az ingatlanfotózásnak. A szabadidejében fogta magát és három-négy napig körbevideózta- és drónozta a koronavírus sújtotta Londont.

A kísérteties videó nagyjából olyan érzést kelt, mintha a kihalt Angliában játszódó 2002-es filmet, a 28 nappal későbbet néznénk – annyi különbséggel, hogy ezek most a valódi mindennapok.

 

Karantén dal - Maradj otthon
Karantén dal - Maradj otthon
Kép: forrás: Enyedi Sándor Youtube-csatornája

Egész Magyarország arra kényszerült, hogy a saját otthonában megőrüljöndolgozzon, felfedezze a nappali szépségét, átélje a folytonos együttlétet vagy épp a folytonos magányt, és közben pedig alkosson valamit az érzéseiből.

Ezeknek egészen különböző módjai vannak, össze is szedtük a koronavírus által ihletett dalok széles spektrumát. Következik a  Youtube-szemle az otthonmaradásról!

Kezdjük is Enyedi Sándor dalával, ami őszinteségével és trükkjeivel mindenkinek a szívébe belopja magát:

 

Aztán jöhet is a Neoton Família, hivatalos nevükön a Neoton Família Sztárjai, akik az Egy kis nyugalmat című számukat aktualizálva, hatan hat különböző helyszínen vették fel:

 

Ódor Kristóf színész az önkéntes karanténját a Youtubeozz című számában foglalta össze: ráadásul vagy húsz másik művész tűnik fel a videóban, Törőcsik Franciskától Spáh Dávidig, akik mind küldtek neki egy-egy részletet a saját, sajnos bármilyen munkalehetőség nélkül töltött mindennapjaikból. Viszont ez egy videóba összeszedve már olyan, mintha egy hatalmas kolónia minden egyes szobájába benéznénk:

 

Nem lehet kihagyni a felsorolásból Varga Miklós Európa című számának újragondolását. Az új mű Nagy Szilárd és Ragály Misa nevéhez fűződik, a klipet pedig nem lehet jellemezni a magyar nyelv szókészletével, muszáj ezt is megnézni:

 

Pély Barna egy tökéletes Pély Barna-életérzést hoz az Én vigyázok rád című számában, ami koronavírus esetén is működik. Pély Barnának a kisujjában vannak azok a formulák, amivel az otthonmaradás is felemelő lehet, de ha arról írna számot, hogy elromlott a vasalója vagy hogy a méhészet milyen szexi, én ugyanúgy hallgatnám:

 

De nem csak dallal lehet otthonmaradásra buzdítani mindenkit. A Gyulai Református Egyházközösségnek is többet kell távolról segítenie, teszik ezt többek közt a Maradj otthon Isten jelenlétében! című videójukkal:

 

És miután meghallgattad őket, itt a lehetőség szavazni!

Melyik a kedvenced?

 • 256
  Csakis az új Európa
 • 226
  A Karantén-dal Enyedi Sándortól
 • 205
  A Gyulai Református Egyházközség videója
 • 112
  Ódor Kristóf és a magányos művészek mindennapjai
 • 111
  Pély Barna: Én vigyázok rád
 • 68
  A Neoton Família Sztárjainak különszobás zenekara

A Baranya megyei Bama beszámolója alapján

Elfogták a pécsi köpőrémet, aki miatt karanténba került egy sofőr.

Csütörtökön egy helyi járaton utazó férfi kiabálni kezdett a sofőrrel, és átszakította a buszokon a koronavírus miatt használt, a vezetőt és az utasteret elválasztó kordont. Végül leszállt a buszról, és az ablakon át leköpte a sofőrt, akit a Bama szerint karanténba helyeztek.

A 25 éves gyanúsítottat még aznap elfogták, és garázdaság miatt indult ellene nyomozás.

Egy pécsi buszmegálló
Egy pécsi buszmegálló
Fotó: Kaszás Tamás / Index