Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyel-Szabó Péter

Ez egy tök jó játék, és magyarok csinálták Ez egy tök jó játék, és magyarok csinálták

Szétverhető zombifejekkel és realisztikus katonai szimulátorral próbálnak meg nagyot gurítani, de miért száll be egy pici magyar csapat a VR-piacra?

október 13. 06:37

Itt a világvége, és a férfiak ettől őrülnek meg az ágyban Itt a világvége, és a férfiak ettől őrülnek meg az ágyban

Véreskezű antiszemita gyilkosok és titkos sztárpárok: újra összeszedtük a hét legrosszabb címeit.

október 11. 18:23

Miért kell ennyi pénz ahhoz, hogy újságot írjunk? Miért kell ennyi pénz ahhoz, hogy újságot írjunk?

Ahhoz, hogy kétbekezdéses híreket megírjunk, tényleg nem kell. De az Index ennél ezerszer több, és elmondjuk, miért van szükségünk rád.

október 11. 16:21

Nem az új bemutatkozás megszokása. Nem a személyi elkészítése. Nem az útlevél, nem is a bankkártya. Hanem a Wizz Air-tagság átiratása.

Tegyük fel, hogy esküvőnk volt, ahol megváltozott a nevünk – ilyenkor a házasság miatt ingyenes a névváltoztatás. A lakcímkártyát, ha nem a többnyire legrosszabb, 17 órás sávban megyünk be a kormányablakba, ott helyben megcsinálják. A személyi is gyorsan megvan: pár nap alatt megjön oda, ahova kérjük, de addig is ott az ideiglenes személyi.

A TAJ-kártya egy fokkal lassabban érkezik meg, ráadásul nem is lehet a kormányablakba kérni a kipostázást, de azzal is minden oké (azon kívül, hogy fogalmam sincs, ki találta ki, hogy egy csupán háromsornyi infót tartalmazó kártyának akkorának kell lennie, hogy az egyik szabványos kártyahelyre se férjen be a pénztárcába).

A bankkártyával a legkevesebb a gond: elvileg bármit rá lehet írni egy bankkártyára, szóval azt nem muszáj megváltoztatni. De most jön a feketeleves.

Tegyük fel, hogy van egy Wizz Air klubtagságink: akár megvettük, akár egy bankkártyához adták, ezt módosítanunk kell, mert a foglaló és az utazó neve nem fog stimmelni, nem tudjuk kihasználni a kártya előnyeit, ha pedig új szerződést kötnénk, az meg pénzkidobás lenne, sőt, a Wizz Air számlánkon lévő összeget is veszni hagynánk. Plusz az is előfordulhat, hogy már van egy repülőjegyfoglalásunk, és akkor ott is meg kell változtatni a nevünket, mert még a végén nem jutunk fel a saját helyünkre. 

Csakhogy a tagságunk nevét a saját profiloldalunkon nem tudjuk megváltoztatni, a Wizz Air honlapján pedig hosszú böngészés után sem lehet találni ehhez útmutatót, hogy mit tegyünk  pedig kell, hogy legyen rá megoldás, valószínűleg nem marad minden embernek ugyanaz a neve egész életében, mint egy tagsági megkötésekor.

Szóval egy megoldás marad, felhívni az emelt díjas ügyfélszolgálatot, ahol megtudjuk a következő dolgokat:

  • két levelet kell írnunk egy telefonban lediktált központi címre, ami máshol nem található meg a Wizz Air honlapján
  • az első levélben el kell küldenünk a házassági anyakönyvi kivonatról egy fotót
  • ugyanebben a levélben a személyinkről is
  • de ezt nem szabad csak úgy simán mellékletben elküldeni, hogy bárki hozzáférhessen, hanem egy olyan fotómegosztó oldalra kell feltölteni a képeket, ahol jelszóval le tudjuk védeni őket
  • ezután írni egy második levelet, oda megírni, hogy mit is szeretnénk (névváltoztatást, ha még nem adtuk fel a dolgot)
  • mellékelni a Wizz Air számlaszámunkat, és amennyiben van, a foglalási kódunkat és a járatot
  • majd megírni ebben a második levélben az első képeket feloldó jelszavakat
  • végül miután ezeket elküldtük, újra visszahívni őket, hogy megvagyunk, mehet a dolog.

És ez az a pillanat, amikor kiderül, hogy az általunk küldött első levelet nem kapta meg a Wizz Air. A rövid üzenetet, amiben az egyébként elsőre megbízhatónak tűnő screenshot.net linkjeivel küldtünk titkosított képeket, vagy a Gmail, vagy a Wizz Air levelezőrendszere spamnek érzékelte, ezért visszadobta a fiókunkba. Ha megpróbálunk valami trükköt, például a képeket nem direktben linkeljük, hanem kijelöljük az email szövegét, és arra tesszük a hivatkozást, úgy sem sikerül elküldeni. Majd úgy sem, hogy a TinyUrl.com segítségével rövidebbre varázsoljuk őket. Minden visszahullik.

Szóval jöhet egy újabb telefon, amiben kiderül, hogyha nagyon nem megy a dolog, akkor mellékeljük a képeket a korábban sikeresen elküldött levelünk után egy következő üzenetben – csak írjuk hozzá, hogy beleegyezünk az adataink szükséges felhasználásába (kösz, GDPR), ezután pedig hívjuk vissza őket újra.

És aztán a harmadik vagy negyedik telefonbeszélgetés és egy-két ezer forinttal megnövekedett telefonszámla után végül sikerült minden.

Ehhez képest két hét leforgása alatt az V. kerületi kormányablakban elintéztek egy személyit, egy lakcímkártyát, egy TAJ-kártyát, és a beadási kérvénytől számítva a negyedik napon már megkaptam az sms-t, hogy átvehetem az útlevelem – jócskán a törvényileg kötelező 20 napon belül.

Ja meg ügyintézés közben nem érzi magát teljesen hülyének sem az ember.

12 éves az őszödi beszéd. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kiszivárgott szavai után erős napok jöttek óriási tüntetésekkel, rendőrökkel való összecsapásokkal. A szeptemberi napokat két éve újra végigmeséltük, de az események sűrűjében lévő szereplőkkel:

És mi történt a székházostrom után? A videó második részéből kiderül, ami egészen a hírhedt október 23-ig megy végig az eseményeken:

A UPC egy új szolgáltatását - azaz hogy megnövelik a wifi hatóterét és hatóerejét - azzal a szöveggel reklámozta, hogy 

4 csík a kertben is!

De ezt ilyen Curtisterhes időkben veszélyes a Facebookra szabadítani, ezért néhány komment után muszáj volt tisztázniuk, hogy nem az önfeledt kokainozásra/speedezésre utaltak:

Kedves kommentelők! Az említett csíkok a kerti jelerősségre vonatkoznak. Fogyasztásuk a UPC ajánlásával megengedett.

Mondjuk ebből sem jöttek ki a legjobban, mert mindez így folytatódik:

Ha Connect Box-al együtt használjátok, mehet a speedtest is, hogy teljes legyen az élmény a kertben vagy az udvaron.

Kép: UPC Facebook