Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Szalai Bálint

- szalai -
Minél képzettebb a nő, annál kevesebb ideig maradna otthon a gyerekkel Minél képzettebb a nő, annál kevesebb ideig maradna otthon a gyerekkel

A diplomás nők átlagosan 2,6 évig maradnak otthon a gyerekkel, a szakmunkások 4,2 évig.

tegnap, 14:44

Jobban kereshet egy focista a Fehérvárnál, mint a Bundesligában? Jobban kereshet egy focista a Fehérvárnál, mint a Bundesligában?

Egyes német kluboknál jobb pénzt ad a Fehérvár, ezt állítják a románok. A legjobban felpénzelt focicsapataink fizetésben már durván elszakadni látszanak a pályán nyújtott teljesítménytől. De idecsábíthat-e ez nagyobb neveket?

tegnap, 10:12

A Morning Consult tanácsadócég január elején készített egy némileg érdekes, nagymintás felmérést a regisztrált amerikai szavazók körében. Azt nem találtam, hogy a felmérés reprezentatív-e bármilyen szinten, tehát vegyük úgy, hogy nem. 

Irán kapcsán kérdezték őket online, akkoriban még ez volt a fő külpolitikai kérdés. Ennek kapcsán vaktérképeken azt is be kellett jelölni, hogy a választó szerint egyébként hol van Irán. Nos, tízből három válaszadó se tudta megmondani, hogy melyik ország Irán, sőt, egész sokan lőtték be valahova a Balkánra.  

Ha megkérdezettekre bíznák, hogy hova induljanak a bombázók, akkor bajban lehetne saccra a Hódmezővásárhely és Cegléd közti vidék, de talán még Siófok vagy Pécs is. 

Különdíjat kapnak, akik egyfajta elsüllyedt Atlantiszként valamelyik tengerbe képzelték Iránt, de vitán felül csettintésre méltó találat mondjuk Andorra vagy Ljubljana is. A nagy nyertesek a grúzok, akik valahogy megúszták az Iránná válást, pedig egész közel vannak. 

Világtérképen még nagyobb volt a hiba lehetősége, de még így is figyelemre méltó versenyzők voltak, akik New Yorkot, Phoenixet esetleg Oklahomát vagy Arkansast gondolták Iránnak. Azt még el lehet mondani, hogy a férfiak, a képzettebbek és a gazdagabbak lényegesen jobban teljesítettek, ahogy a kevésbé elkötelezett pártválasztók is.

Mielőtt persze nagyon kinevetné a válaszadókat, vegye figyelembe, hogy ugyanezzel a kérdéssel nálunk is sokan komoly bajban lennének. Ahogy akár csak az is látványosan sokszor gondot okoz, hogy a megyéink nagyjából hol lehetnek

  

Van rá mód, segít például az ausztrál állam itt. Naprakésznek tűnik a tájékoztatásuk, friss eredményeket talál átláthatóan a vírus terjedésétől a jellemzőiig, de az új,  közérthető szakmai kommentárokat vagy a WHO járványos protokollját is megtalálja.

A magyar olvasók számára az a fő hátránya, hogy minden angolul van. De az a helyzet, hogy ez lényegében szinte minden kicsit is érdekes tudományos teljesítménynél vagy nagy érdeklődésre számot tartó cikknél így van már.  

Sárközy Tamás hasonlította össze ezekkel szavakkal a Fidesz- és az MSZP- kormányokat még 2005. november 10-én. A ma elhunyt legendás professzorról  itt olvashatja a cikkünket.

Külön tanulságos egyébként az is, amit hokis vezetőként összehozott, nem érdemtelenül iktatták tavaly a hazai jégkorong Hírességek Csarnokába. Röviden összefoglalva nagyjából pontosan az ellenkezőjéért dolgozott, mint amit a focinál csinálunk:  

  • Csak a teljesítmény számított, nem a nyalás vagy hogy minél több pártkatona jusson pozícióhoz.
  • A szövetség minden pénzét beletolta az utánpótlásba, szinte semmit nem kaptak a felnőttek. „Szakítottunk a hagyománnyal, amelynek értelmében a bukdácsoló felnőttekhez került a pénz zöme”.