Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

A neoliberalizmus a közgazdaságtan perverziója A neoliberalizmus a közgazdaságtan perverziója

A globalizációt csinálhatnánk teljesen másképp is, csak rajtunk múlik. Nem kéne lehülyézni a vidékieket, nem szabad összemosni a bevándorlást a vendégmunkásokkal, a szabadkeresekedelmi egyezményekből kevesek profitálnak, a közgazdászoknak pedig szerényebbnek kéne lenniük a társadalmi vitákban. Dani Rodrikkal, a Harvard egyik sztárközgazdászával interjúztunk.

május 20. 06:22

Még két rakodómunkás bukott le a reptéren Még két rakodómunkás bukott le a reptéren

Odáig jutottak, hogy egyikük elkezdte feltúrni a feladott csomagot, amíg a másik őrködött.

május 18. 16:46

Óriási tao-varázslatot mutatott be Veresegyház Óriási tao-varázslatot mutatott be Veresegyház

Kamupályázat és bámulatos tao-trükk, hogy a sportkör átvehesse a helyi sportcsarnokot a várostól.

május 18. 14:52

A miniszterelnökünk nagyon hosszú beszédeiből a kremlinológiát  meghagynám másnak, egyébként is tőle tudjuk a legjobban, hogy nem szabad túlságosan figyelni arra, amit mond, a korábbi állításai kicsit sem szokták feszélyezni a tényleges döntéseknél.

Na, de keves barátaim!

Az viszont nagyon érdekes, hogy az iszonyú mennyiségű uniós pénz mellett is hiába vallottunk kudarcot a versenyképességi mérésekben, ezen is át fogunk lendülni egy fineszes húzással. Orbán szerint ugyanis lesznek újfajta versenyképességi rangsorok és azokban majd az első ötben leszünk Európában 2030-ra."Ez kurva jó, Sakál", ez aztán a ravasz terv - gondoltam egyből magamban. 

Még érdekesebb, hogy miben leszünk olyan baromi jók, ha nem a gazdaságban. Hát "a minőségben", úgy mint például a szépségben, védettségben vagy az "ősiségben" vagyunk igazán jók, vetette fel nekünk a leghatalmasabb vezetőnk. "Akinek jó szeme van a történelemhez, megláthatja benne az esélyt" - magyarázta Orbán, akinek ezek szerint jó szeme van ehhez. Különösen az utóbbi,

az ősiség lesz izgalmas,

hogy akkor mi leszünk később majd némileg ősibbek, vagy a többi ország lesz kevésbé ősi, ha egy kicsit megdolgozzuk őket.  

Széphajú Harald például 872-ben egyesítette a norvég királyságokat, ha rájuk tolunk 150 évet, már rögtön mögénk kerülhetnek egy formálisabban vett ősiség-világranglistán. Lehetnek persze keményebb diók, mondjuk a spanyolokkal vagy a németekkel, lehet, hogy bajban leszünk. De rájuk meg mondhatjuk azt, hogy ezek nem is rendes országok, hiszen etnikailag egyáltalán nem is homogének. Az olyanok, mint a szlovének, hollandok vagy a finnek meg eleve nevetségesek, először hozzanak ősi papírokat az ősi királyságukról, mielőtt versenybe szállnának ősiségben.

Hát igen, most jönnek majd végre tényleg az aranyévek, most dörzsölhetjük a kezeinket igazán. Milyen kár, hogy nem korábban jutott az eszünkbe!

Ma reggel vadkacsák jelentek meg a Lukács fürdőben. Kacsaközeli forrásaink szerint a medencében kacsamama és 12 kiskacsája jelent meg.  "A mama nem nagyon izgult a kicsik miatt, akiket a fürdőzők segítségével fogott be az úszómester, és tette bele ebbe a papírdobozba" - írta forrásunk. 

letöltés
Fotó: Olvasónk, Ágnes

Úgy tudjuk, ez a kacsa nagyon szereti a Lukács gyógyvizét, és bízik a Lukács személyzetében, így ezt a műsort minden évben eljátssza. Délután majd kiviszik az Omszki-tóhoz, de még örökbefogadókat is várnak, ha vannak.

Az NBC feltöltött egy videót arról, hogy egy hawaii család hogy vészelte át a lakásában a Kilauea vulkán friss kitörését, és az azt kísérő komolyabb földrengést.  Ha bővebben is érdekli, hogy mi történt, itt utánaolvashat és nézegethet szép képeket is róla.