Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

Tőlünk is vissza kell hívni a gyanús bébitejporokat Tőlünk is vissza kell hívni a gyanús bébitejporokat

Pedig szalmonellás Lactalis babatejporok hivatalosan nem is kerültek hozzánk.

9 órája

Nem jó az angol, magyar gazdasági nyelven gondolkoznak

Konferencián lépnénk fel az angol gazdasági nyelv térhódítása ellen.

9 órája

Csokigigász született Amerikában Csokigigász született Amerikában

A Ferrero megvette Nestlé amerikai részét. Úgy is mondhatjuk, hogy a Nutella benyelte a Crunchot.

11 órája

Tisztelt magyar honfitársaim!

Ha van sapkánk, kalapunk vagy ilyesmink, most vegyük le és emlékezzünk meg arról a pillanatról, amikor öt éve Matolcsy György gazdasági miniszterünk súlyos véleménycikkében összefoglalta lassan egy évtizednyi gazdaságpolitikánk jelentős részét.  

Akkori miniszterünk a Heti Válaszban jelentkezett még hétről-hétre a gondolataival, amiket különböző könyvekhez társított. 2013. január 16-án viszont magához képest is őrült erős mondatokat tudhattunk meg tőle. A win-win szituációkon morfondírozott, aminek közepén arra jutott:

Senki sem veszítene azon, ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott belföldi monopóliumokat: a befektetőknek már sokszor megtérült és megelőznék későbbi veszteségeiket.

Hétköznapibb módon úgy is mondhatnánk, hogy senki nem veszítene, ha elvenném az autódat, mert már sokszor használtad, és megelőznéd a későbbi veszteségeidet, amiket szabályozóként kitalálok neked.

És tényleg ez is történt egy sereg iparágban. Elképesztő, nem igaz? Sajnos egy jó ideje már nem igazán engedik beszélni vagy írogatni Orbán talán legfontosabb emberét, így ritkábban tudhatunk meg hasonló felismeréseket. Ettől függetlenül tiszteletettel kérek mindekit, hogy egy perc néma csenddel adózzunk a kicsit sem túlzás, hogy gazdaságtörténeti jelentőségű bejelentésnek. 

"Ne menj suliba!" címmel szerveznek diáktüntetést január 19-ére a Parlament elé. A tanulók kezdeményezése a gyenge oktatási rendszerre akarja felhívni a figyelmet, a szervezők több ezer résztvevőre számítanak.

Ehhez tettek ki most személyes promóvideót, ahol elmondják, hogy motivációtól a kritikus gondolkodáson át megfelelő körülményekig és a mobilitási lehetőségekig milyen témákra szeretnék felhívni a figyelmet. Vagy épp elérnék, hogy az állam tartsa be a saját törvényeit.

A szervezők azt írják az eseményben, a tüntetés célja:

  • Összefoglalni a diákság problémáit.
  • Felvilágosítani a diákságot az oktatás modern rendszereiről.
  • Felhívni a figyelmet a problémáikra, és azokra megoldást keresni.
  • Egy élhetőbb, gyerekekre szabottabb oktatási rendszerben tanulni.
  • Demonstrálni, hogy a diákoknak vannak gondolataik, amiket érvényesíteni szeretnének.
  • Megmutatni, hogy ha más nem, akkor majd ők változtatnak a régi oktatási rendszer igazságtalanságain.

Pete Otway angol komikus az Ideal Home magazinban találkozott egy fantasztikus lakberendezési tanáccsal. A meglepő tanács bizonyos Lauren otthonából érkezett, a leírás pedig annyi volt, hogy Lauren úgy alakítja semlegessé a látványt, hogy a könyveit befordítva tárolja a polcon.

Otway annyit fűzött hozzá, hogy

Hát, Lauren egy szerencsétlen idióta akkor, nem?

De.