Mária
18 °C
28 °C

Tenczer Gábor

újságíró Politika

Gyerek3

Kerék10

Szoba0

ElütésSko

Megszívatja a szlovén tengerpartra vágyó őriszentpéterieket a MÁV Megszívatja a szlovén tengerpartra vágyó őriszentpéterieket a MÁV

A koperi gyors megáll a határ menti városban, de jegyet, azt nem lehet venni rá.

14 órája

Az elektromosság a BKV fő mumusa Az elektromosság a BKV fő mumusa

Sorra kidőltek a Modulo elektromos buszok, lehet olyan vonal, ahol nagy buszhiány lesz, ráadásul az elektronikus jegyrendszert is felfüggesztették.

tegnap, 14:08

Csökkenhetnek a dugók az M7-esen a Balatonnál Csökkenhetnek a dugók az M7-esen a Balatonnál

Jó hír: épül az aszimmetrikus autópályacsomópont Aligánál. Rossz hír: csak jövő ősztől működik.

tegnap, 04:57

Naponta elbringázok az Alsó rakpart képen látható szakaszán, és mindig volt egy kis zavaró érzésem. Valami hiba volt a mátrixban, berezgett az auraburok. Ma leesett a tantusz:

szalagkorlát húzódik a kerékpárút mellett!

De nem ám a közút és a bringaút között, hogy az autós véletlenül se hajtson fel a padkára, vagy a bringás ne szédüljön a gépkocsik közé. Nem, a bringaút és a kerítés közé húzták ki valamikor, valamilyen okból.

Feladatát tökéletesen teljesíti, hiszen, mint látható, egy horpadás sincs rajta. De mi a feladata? Találjuk ki közösen!

A szalagkorlát

 • 3864
  a részeg közútfenntartó emlékműve
 • 2241
  brutális vagy túlsúlyos biciklisektől védi a kerítést
 • 1812
  a padkára ugrató kocsiktól védi a kerítést
 • 1394
  közúti dísztárgy

Mint azt az Index is dokumentálta, sikeresen megmászta múlt hét végén a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, majd lesíelt róla Andrzej Bargiel lengyel hegymászó.

Azt, hogy ez mekkora nagy szám, nem adja vissza a fenti 156 karakter. Visszaadja viszont ez a videó, amit Bargiel tett fel nemrég a Facebook-oldalára. Biztos nem élvezte nagyon:

 

A hegymászás történetében Bargiel az első, aki a 8611 méteres csúcs meghódítása után síléceken jött le. Amúgy a K2-t tartják a Föld egyik legnehezebben mászható hegycsúcsának. A 30 éves zakopanei sportolónak ez a negyedik nyolcezres csúcsa, amit megmászott és amiről lesiklott utána.

A héten másodjára is fogadta a Csoma Szobája Alapítvány képviselőit audienciára a Dalai Láma. Először 2010-ben, Budapesten mutatták be neki a tevékenységüket, és a héten, nyolc évre rá, ismét, ezúttal Ladakban fogadta az alapítvány helyszínen tartózkodó képviselőit.

Az idei fotón már az alapítvány színeiben szerepel Stanzin Namgail, a Csomát egykor vendégül látó zanglai királyi család hercegi sarja, aki tavaly ősz óta Budapesten tanul a CEU Örökségmenedzsment szakán, témája a Zanszkár völgyének örökségmenedzsmentje.

A világhírű magyar polihisztor szellemi örökségét ápoló Csoma Szobája Alapítvány 2008 óta van jelen az észak-indiai hegyi faluban, Zanglában. Akkor kezdték el felújítani a falu melletti palotát, Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyét. Az együttműködés a faluval annyira bevált, hogy a palota után egy napenergiával fűthető vályogtantermet is építettek magyar önkéntesek a helyi gyerekeknek. A Napiskola olyan sikeres lett, hogy a szomszéd település is akart egyet.