György
16 °C
24 °C

Tenczer Gábor

újságíró Politika

Gyerek3

Kerék10

Szoba0

ElütésSko

Kísérleti városnéző futó-fotóriport Bécsből Kísérleti városnéző futó-fotóriport Bécsből

Négy indexes újságíró a hétvégi bécsi félmaratonon próbálta ki, milyen futás közben várost nézni, és fényképezni is.

április 22. 23:04

Bemutatták, milyen lehet az új budapesti híd Bemutatták, milyen lehet az új budapesti híd

Egy angol-holland tervezőiroda ferde kábeles, ferdén kialakított pilonokkal tervezett hídja nyert a tervpályázaton. Ők tervezték a rotterdami Erasmus hidat is.

április 20. 17:58

Márki-Zay lesz a szombati tüntetés sztárfelszólalója Márki-Zay lesz a szombati tüntetés sztárfelszólalója

A szervezők ismét a békés tömeg erejét akarják felmutatni az ellenzéki demonstráción. Fő téma a szabad sajtó.

április 19. 18:41

A Dreher nemrég dobta piacra első újhullámos (kézműves jellegű) felsőerjesztésű sörét, a Pale Ale-t, amivel megpróbáltak kicsit igazodni a hazai sörvilágban egyre divatosabb kézműves irányhoz. Az majd eldől, a hazai piac hogy ítéli meg a sört (a Soproni IPA tavalyi nagy sikere után), a kisüzemi főzdék íztesztjén azonban megbukott a Dreher Pale Ale.

Ez látszik abból a húzásból is, amit a Dreher Sörgyár szomszédjában működő Monyo Brewing eresztett meg a napokban: a sörgyár főbejáratánál elhelyezett óriásplakáton tették közre egyik saját, sikeres pale ale-jük, az American Beauty receptjét. Nyilván segítő szándékkal.

A napokban megkezdik az osztrák főváros első önjáró elektromos autóbuszának tesztelését. A sofőr nélküli buszt először a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien leopoldaui garázsában próbálgatják, majd ősztől tesztelik forgalomban. Menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat, írja a város külképviseleti irodája.

Az operátorral együtt 11 utas szállítására alkalmas Navya Arma busz majd 2018 őszétől, Donaustadtban állhat először forgalomba az U2-es metró Seestadt megállójánál egy 2 kilométeres szakaszon. A kisbusz önvezető üzemmódban 20 km/h maximális sebességgel haladhat, egy töltéssel pedig - ami átlagosan 4-8 órát vesz igénybe -, 9 órán át működik. A sofőr nélküli busz menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat Bécs új városrészében, a Seestadt Aspernben.

A külföldi sajtó kedden is nagy terjedelemben foglalkozott a vasárnapi országgyűlési választással, elsősorban a kormánypártok elsöprő győzelmének következményeit boncolgatva. Összeállításunk itt.

A fölényes győzelem egyszerre teszi lehetővé Orbán számára hatalmának bebetonozását Magyarországon (The Wall Street Journal)

Orbán Viktor "illiberális demokráciája" kívülről nézve nem más, mint egy "kleptomán autokrácia" (Süddeutsche Zeitung)

Orbán Viktor miniszterelnök "ronda kampányt" folytatott, amely "a muszlimellenes és a bevándorlóellenes retorika mérgező elegyére" épült (Financial Times)

Soros György többet adott Orbán Viktornak, mint egy ösztöndíjat Oxfordban - alkotmányos többséget, s közben egy eurót sem költött (Hospodárské Noviny)

Orbán a prototípus, kis Orbánok követik majd őt. (La Repubblica)