Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Tenczer Gábor

Gyerek3

Kerék10

Szoba0

ElütésSko

Helyre kell állítani a kiirtott nádat Balatonakalin Helyre kell állítani a kiirtott nádat Balatonakalin

A környzetvédelmi hatóság másodfokon is az egy kilométeres partszakasz rehabilitációjára utasította az ingatlanbefektető céget. Közben újabb furcsa dolgok történtek a parton.

február 21. 16:05

Szűk lesz a városligeti bringás folyosó? Szűk lesz a városligeti bringás folyosó?

A kerékpárosok 6 méter széles bringautat kértek a feltört Olof Palme sétányon, kaptak egy 4 méteres térkövezett sétányt. A Liget Zrt. áttervez.

február 21. 04:59

Leteszteltük a MÁV új, magyar InterCity kocsiját Leteszteltük a MÁV új, magyar InterCity kocsiját

Diszkrét suhanás szőnyegboltszagban, USB és képernyős tájékoztató. Elmentünk egy körre a Göcsej IC-vel.

február 19. 15:34

Ha nem, most már ezt is megteheti, szerdán nyílt meg ugyanis Szentpéterváron a B&W Cafe. Az ország első ilyen jellegű kávéházának belseje úgy tűnhet, mintha rajzolták volna, amit a készítők úgy oldottak meg, hogy mindent fehérre festettek és csak a körvonalakat húzták át feketével. A kávéház minden berendezését kézzel festették, az egész munka összesen 35 napig tartott. 

Ezért is érdemes megfontolni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanácsát, miszerint a lakosok és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok, köztük 2020 év madara, az erdei fülesbagoly költését.

Füleskuvik tojó mesterséges odúból néz ki (Fotó: Orbán Zoltán)
Füleskuvik tojó mesterséges odúból néz ki (Fotó: Orbán Zoltán)
Fotó: Orban Zoltan

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is sok problémát okozó egereket és patkányokat.

Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el. 

A kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ezért nem mindegy, hogy lakott területeinken mennyi él, él-e egyáltalán ezekből a madarakból. Megtelepedésük egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti. A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra; nagy testű harkályok odúira; varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire; egyes fajoknak nyitott padlásokra van szüksége.

Megtelepedésüket mesterséges fészkelőhelyekkel lehet segíteni. Aki házi bagolyfészket építeni, itt talál szakszerű útbaigazítást.

Tavaly 83.000 talált tárgy került a bécsi „Fundservice” központi telephelyére, ahol a Bécs utcáin vagy tömegközlekedési eszközein elhagyott tárgyakat gyűjtik. 2019-ben az igazolványok, táskák, esernyők mellett akadt pár különlegesség is: például három műfogsor és hét hegedű is ott maradt a buszon, villamoson vagy a metrón. 

A leggyakrabban elhagyott tárgyak:

  • okiratok (20900 darab)
  • pénztárcák (12600 darab - a pénzmennyiség nincs feltüntetve)
  • kulcscsomók (9000 darab)

A bécsi Talált Tárgyak Osztályának közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így az elveszített iratokat 1-2 napon belül visszajuttatják tulajdonosaikhoz, írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az osztrák fővárosban 100 Fundbox (talált tárgyak doboza) található, ahova bármikor be lehet dobni a talált tárgyakat. A nagyobb értékű tárgyakat, például pénztárcákat vagy mobiltelefonokat, csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon. Ezután elektronikus úton rögzítik őket, így a honlapra is felkerülnek. Itt feltüntetik, hogy hol találták meg őket, illetve a fontosabb jellemzőiket is. 

A központ munkatársai lelkes nyomozói munkát végeznek, hogy a tulajdonosok minél hamarabb az elveszített tárgyak nyomára bukkanhassanak. Számos tárgy azonban az intenzív nyomozói munka ellenére sem talál vissza tulajdonosához, így ezek egy év után a város tulajdonába kerülnek. A bécsi köztisztaságiak (MA 48) ezután eladják a sértetlen tárgyakat, a bevételt pedig karitatív célokra fordítják.