Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tenczer Gábor

Gyerek3

Kerék10

Szoba0

ElütésSko

Még át se adták, már megrongálták az emeletes vonatot Még át se adták, már megrongálták az emeletes vonatot

Az emeletes Stadler KISS-t a németországi tesztpályán vették kezelésbe a grafitisek.

tegnap, 14:43

Furcsa forgalmi intézkedés a választás másnapján Budapesten Furcsa forgalmi intézkedés a választás másnapján Budapesten

A fővárosi rendészet és a katasztrófavédelem lényegében visszavonta a kék lámpás lopókocsikat, amelyek elviszik a tömegközlekedést blokkoló autókat.

október 19. 09:55

A Zemplén három legszebb látványpontja egy túrában A Zemplén három legszebb látványpontja egy túrában

A hegység belsejére néző sziklakilátókról olyan civilizációmentes távlat köszön vissza, amilyen kevés van az országban. Hétvégi túraajánló

október 18. 18:00

BIG SEE design-díjat kapott Ljubljanában, Kádár Balázs formatervező újragondolt fokosa. A fokos modern és letisztult designja korábban már megkapta a 2018-as Magyar Formatervezési Díj elismerést is. A szlovéniai versenyen a szakértő bizottság az újszerűséget, az eredetiséget, a kulturális és szociális hatást, a funkcionalitást, valamint a kivitelezés minőségét díjazta.

A tervező leírása szerint a közel ötezer éves múltra visszatekintő fokos egy baltához hasonlatos szerszám, mely munkaeszközként és fegyverként is funkcionál. A legnagyobb különbség a baltához képest, hogy a fokosnak a vágó élével átellenes oldalán található egy fok, ami szúrásra vagy zúzásra is alkalmassá teszi az eszközt. Számos monda és legenda kapcsolódik a fokoshoz, fontos szerepet töltött be a párbajokon, az avatási rítusokban, esküvőkön és a mulatságokon bemutatott táncok kiegészítő eszközeként, ezért a szükségszerű használaton túlmenően egyfajta kultikus nemzeti tárggyá is vált. A legszembetűnőbb változtatás a régi idők megoldásaihoz képest az, hogy a fokos feje és nyele egyetlen acéllemezből készül. Ez a kialakítás megszünteti a fej kilazulásának esélyét és lehetőséget kínál az extrémebb igénybevételre is. Az új design mellett az eszköz megőrizte a fokosok előnyeit, könnyű, gyors és agilis szerszám. 

A főpolgármester-választást elveszítő Tarlós Istvánt hétfőn még nem találtuk a városházán, de úgy tudjuk, hogy várhatóan bemegy ma dolgozni. Egyelőre senkit nem találtunk, aki beszélt volna arról, hogy mi a programja, a városháza egyébként is eléggé kihalt volt hétfő reggel.

HUSZ7286
Fotó: Huszti István / Index

Érdekes kísérletet indítottak útjára a hétvégén Pilisszentlászlón: a faluból kivezető túraösvény mellé egy nyilvános telefont telepítettek. 

Inspirálni akarunk arra, ami számunkra fontos. Hasznavehetetlen tárgyaknak új jelentést, új funkciót adni, védeni környezetünket, csökkenteni a hulladékot. Élményt szerzünk vele, meghökkentünk, és szórakoztatunk. Művészetet társítunk egy tárgyhoz, ami ezáltal élettel telik meg. Innoválunk.

– írják a telefon készítői a közösségi oldalukon.

A telefonon eredeti funkciójával ellentétben nem lehet beszélgetni, ellenben verseket lehet hallgatni az erdőben arra andalgó kirándulóknak. A 18 meghallgatható vers között Remenyik Sándor, Áprily Lajos vagy Grecsó Krisztián művei is szerepelnek.

Nem ez az első furcsa telefon a fővárosközeli hegyekben. Örkény telefonfülkéjét 2013-ban állíttatta Remeteszőlős önkormányzata, Oberfrank Pál színész ötlete alapján. Ha a hallgató felemeli a kagylót, egy véletlenszerű egyperces novellát hallgathat meg ismert színészek tolmácsolásában. Hogy miért épp oda állították fel? A megfejtés Örkény István, Ballada a költészet hatalmáról című novellájában található.