Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Thüringer Barbara

barb

újságíró Politika

Válasz a végső kérdésre:42

De mi volt a kérdés?6x9

Tíz ember meghalt egy ukrajnai balesetben

A húsz embert szálíltó mikrobusz egy teherautóval ütközött Hlibocsica településnél.

tegnap, 13:11

Teherautóval ütközött a 83-ason, nem élte túl

A baleset Pápa térségében történt.

tegnap, 13:00

Tiltakoznak a Nagy Imre-szobor áthelyezése ellen Tiltakoznak a Nagy Imre-szobor áthelyezése ellen

Unokája és a Nagy Imre Társaság is megdöbbent, hogy a Jászai Mari térre helyeznék át a szobrot.

július 19. 13:46

37531226 1989888331045194 390122629798821888 n
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook

A Kiskunsági Nemzeti Park a Facebookon dicsérte meg a vaskúti Szőlőfürt Vendéglő tulajdonosát, aki teljes körű felújításba kezdett vendéglőjén, de közben a bejárati ajtó felett molnárfecskék raktak fészket és kezdtek költésbe.

A vendéglős ezután úgy döntött, hogy sebaj, körben felújítják a vendéglőt, a fészek környékét viszont nem bolygatják. Ez így is lett, az épület már elkészült, most a fiókák kirepülésére várnak, hogy befejezhessék a felújítást. Ráadásul a tulajdonos azt mondja, jövőre is várni fogja a fecskék visszatérését és bízik benne, hogy újra fészket raknak majd az eresze alatt.

A molnárfecske Magyarországon védett állat, eszmei értéke példányonként 50 ezer forint. A hatályos jogszabályok szerint éppen ezért  fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan törvénytelen cselekedet.

Tehát az épület tulajdonosa tulajdonképpen „csak” a törvény szerint járt el, mégis mindenképpen dicséretes ez a hozzáállás, és ezúton is köszönjük neki!

- írja a nemzeti park.

Van egy jó hírünk, a szomszédja szereti önt, és az a különös hang, amit hall, egyáltalán nem telefon, hanem egy

közönséges pirregő tücsök.

Hallgassa csak:

Az MME írása szerint a közönséges pirregő tücsök július vége felé kezdi el utánozni a mobilcsörgést, amit októberig hallat, és

ezzel nincs más célja, minthogy magához csalogassa a nőstényeket.

Augusztusi estéken szinte bárhol hallhatjuk a ciripelését, a népi nevén őszi bogár a leggyakrabban alacsony fákon és bokrokon ücsörög.

Ismét fürdési tilalmat rendeltek el csütörtöktől a mártélyi Holt-Tiszában - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a kormányhivatal megrendelésére vízmintát vettek a holt-tiszai szabadstrandon, és kiderült, hogy

a cianobaktériumok (kékalga) száma újra határérték feletti volt.

A kékalgákkal kis mértékben nincs probléma, de ha elszaporodnak, akkor potenciális egészségkárosító hatásuk lehet vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre is. A Webbeteg cikke szerint

a kék alga toxikus anyagokat termel, ami bőrkiütéseket, szélsőséges esetben pedig légzési nehezítettséggel járó allergiás reakciót okozhat.