Dezső
15 °C
28 °C

Thüringer Barbara

barb

újságíró Politika

Válasz a végső kérdésre:42

De mi volt a kérdés?6x9

Viharos időben akarta megmászni a Half Dome-ot, szörnyethalt

A kaliforniai nemzeti parkban 2690 méterről zuhant le egy külföldi túrázó.

3 órája

Idén is lesz Szabihíd Idén is lesz Szabihíd

Július 14. és augusztus 5. között négy hétvégén vehetik birtokba a hidat a piknikezők.

4 órája

A Human Rights Watch kizáratná a Fideszt az Európai Néppártból A Human Rights Watch kizáratná a Fideszt az Európai Néppártból

itt az ideje Merkeléknek komolyan átgondolni a viszonyt Orbánékkal, mielőtt tovább sérül az európai demokrácia.

4 órája

Csütörtökön Budapesten lép fel Gaby Moreno, aki volt már az év legjobb latin-amerikai művésze, latin Grammy-díjas, Bono, Bob Geldof meg Hugh Laurie partnere is, de leginkább egy elképesztő hangú angyal, aki egy szál gitárjával komplett együtteseket mos le a színpadról. Nézzék csak:

A guatemalai származású Gaby Morenót szokás Norah Joneshoz és Tori Amoshoz is hasonlítani, de valójában nem éri meg hasonlítgatni senkihez, annyira egyedülálló. Most először jön Magyarországra, és ki tudja, mikor legközelebb, nem érdemes kihagyni.

Két magyar művész által alapított stúdió, a Kinetech Design is kiállít London egyik legnevesebb designfesztiválján, a kedden nyíló Clerkenwell Design Weeken. A Londonban élő Beregszászi Előd papírművész és Bolygó Bálint kinetikus szobrász által alapított stúdió egy, a környék történelme és az Erzsébet-korabeli divat által inspirált installációt tervezett és valósított meg: egy 3 méter átmérőjű nyakfodrot.

A Royal Approval nevű installáció, mely a napokban lezajlotta hercegi esküvőre is reflektál, a fesztivál központi helyén, az illusztris St. John's kapuban látható. A rugalmas alapú aluminium kompozitból hajtogatott szerkezet a világ legnagyobb, origami technikával készített nyakfodra. 

A meleg tavasz miatt most hetekkel korábban kezdik meg a Tisza-tavon a sulyom ritkítását. Ha fürdött már a tóban, akkor a következő bekezdést nyugodtan kihagyhatja, ha nem, akkor tessék.

Szóval, hogy mi? Mi az a sulyom?! A sulyom egy vízi növény, aminek a gyökere akár több méter mélyen is az iszapban van, azonban a levelei a víz felszínén úsznak. Ez még hagyján, de olyan alienformájú, tüskés termése van, hogy aki abba egyszer belelépett, örökre megjegyzi a sulyom nevét:

Egyébként régen gyűjtötték a sulymot, és a termés héját lebontva, a magot megőrölve a lisztjéből kenyeret sütöttek. Állítólag az íze hasonlít a gesztenyééhez.

A sulyom azonban nemcsak a fürdőzőknek, hanem a horgászoknak is nagy ellensége. De nem azért, mert beleakad a növénybe a horog, hanem azért, mert a sulyommezők elzárják a víztől a fényt, ezért alatta csökken a víz oxigénszintje, és megfulladhatnak a halak. Idén mintegy 800 hektárnyi területen kaszálják le a sulymot a tóban.