Illés
17 °C
29 °C

Thüringer Barbara

barb

újságíró Politika

Válasz a végső kérdésre:42

De mi volt a kérdés?6x9

Tiltakoznak a Nagy Imre-szobor áthelyezése ellen Tiltakoznak a Nagy Imre-szobor áthelyezése ellen

Unokája és a Nagy Imre Társaság is megdöbbent, hogy a Jászai Mari térre helyeznék át a szobrot.

tegnap, 13:46

Romániában és Bulgáriában újra lesz Szabad Európa Rádió

Hozzá akarnak járulni a szabad sajtó fejlődéséhez.

tegnap, 12:59

Kövekkel dobálta az elefántot, az felkapta és földhöz vágta

A 8 éves gyerek azonnal meghalt.

tegnap, 10:59

Van egy jó hírünk, a szomszédja szereti önt, és az a különös hang, amit hall, egyáltalán nem telefon, hanem egy

közönséges pirregő tücsök.

Hallgassa csak:

Az MME írása szerint a közönséges pirregő tücsök július vége felé kezdi el utánozni a mobilcsörgést, amit októberig hallat, és

ezzel nincs más célja, minthogy magához csalogassa a nőstényeket.

Augusztusi estéken szinte bárhol hallhatjuk a ciripelését, a népi nevén őszi bogár a leggyakrabban alacsony fákon és bokrokon ücsörög.

Ismét fürdési tilalmat rendeltek el csütörtöktől a mártélyi Holt-Tiszában - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a kormányhivatal megrendelésére vízmintát vettek a holt-tiszai szabadstrandon, és kiderült, hogy

a cianobaktériumok (kékalga) száma újra határérték feletti volt.

A kékalgákkal kis mértékben nincs probléma, de ha elszaporodnak, akkor potenciális egészségkárosító hatásuk lehet vízi és szárazföldi élőlényekre, valamint az emberi szervezetre is. A Webbeteg cikke szerint

a kék alga toxikus anyagokat termel, ami bőrkiütéseket, szélsőséges esetben pedig légzési nehezítettséggel járó allergiás reakciót okozhat.

Skarlát íbiszek keltek ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a vörös színű, kifejlett egyedek között a látogatók már megfigyelhetik a sötét tollú utódokat - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

skarlatibisz 2018 03
Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

A szegedi állatkertben már évek óta sikeresen költenek az íbiszek, a nekik kihelyezett fészkekben idén nyolc fióka kelt ki. Tolluk, hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára, sötét, csak két-három évesen válik élénk színűvé. 

skarlatibisz 2018 01
Fotó: Endrédi Lajos / zooszeged.hu

A skarlát íbisz (Eudocimus ruber) a Magyarországon is élő batla (Plegadis falcinellus) dél-amerikai rokona, a Karib-tenger partvidékén, valamint Brazília keleti-délkeleti partjai mentén él. A sekélyebb tengerrészeket és a mocsarakat kedveli, ahol főleg vízi gerincteleneket fogyaszt. Tollazata színét az elfogyasztott apró rákokból nyeri, ezért az állatkertekben csak ott őrzi meg jellegzetes skarlátvörösét, ahol speciális étrenden él.