Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tóth-Szenesi Attila

tsza

főszerkesztő Lapvezetés

Hány éve dolgozik az Indexnél?15

Van álbajusza?Nincs

Molnár Gyula fél, hogy valós alternatíva lesz a Jobbik Molnár Gyula fél, hogy valós alternatíva lesz a Jobbik

Jó hír a baloldalon: Fodor Gábor liberális pártja tényleg beállt Karácsony Gergely és az MSZP mögé.

2017. december 14. 21:01

Öt év javító munkatáborra ítélték a terroristák toborzóját

Az áprilisi pétervári merényletben 16 ember halt meg.

2017. december 14. 19:16

Juncker törvényesíteni akarja a bevándorlást Juncker törvényesíteni akarja a bevándorlást

Az Európai Bizottság elnöke szerint szükségünk lesz a bevándorlókra a következő évtizedekben.

2017. november 29. 20:25

1993. október 4. Hat rabláson volt addig túl Ambrus Attila, a Viszkis, az év januárjában kezdte a Villányi úti postahivatallal, 548 ezret zsákmányolt. A többi öt alkalommal több mint 8 milliót rabolt, kettőt Veress Lászlóval közösen. Ez mai értéken nagyjából 75 millió forint.

Kucsera Péter, az Újpest MTI-nek nyilatkozó technikai vezetője erről persze mit sem tudott. Az erősítésekről nyilatkozott, a csapat terve az volt, hogy az 1993-94-es szezon végén döntőt játszanak.

"A Ferencvárosból Szilassy Zoltán lehet a miénk, továbbá az NSZE kapusa, Szabó Tamás is hozzánk tart. Folyamatban a kapus Ambrus Attila igazolása. Erdélyi magyar fiatalember, rövid időn belül magyar állampolgár lesz."

Az Újpest végül lemaradt a döntőről, a dobogóról is, a helyosztón a Dunaferr verte 2-1-re.

1999 januárjában derült ki, hogy az Ambrus Attila-Orbán Gábor rablópáros civilben jégkorongozók. Ambrus addigra 27 rabláson volt túl, szökése után bizonyítottan még kettőt követett el.

A tárgyalásán elmondta: jégkorongozó korszakában, az esetleges gyanú elkerülése miatt délelőtt edzésen volt, délben bankot rabolt, délután pedig megint edzett.

A BIT nem azonos a Beatles zenéjével. A Baloldali Ifjúsági Társulás rövidítése egy meglehetősen titokzatos társaságot takar.

Így kezdte tudósítását a Szabad Európa Rádió 1990. április 3-án. Az első szabad választások két fordulója között voltunk, az már eldőlt, hogy nyer az MDF, hatalmasat bukik az posztkommunista utódpárt MSZP, bejut a parlamentbe a farmerdzsekis Fidesz.

A BIT az MSZP rohamosztaga volt, vezetői pár éven belül az MSZP-ben vagy a párt holdudvarában találták magukat jól fizető állásokban. A BIT a választáson nem indult, viszont a vádak szerint „a Fidesz és az SZDSZ plakátjait összerondítják, átragasztják, és különböző ordenáré szövegeket festenek a plakátokra, például azt, hogy Zsidesz.”

A BIT alelnöke nem más volt, mint az akkor 28 éves Molnár Gyula, aki ma az MSZP elnöke. A vádak kapcsán őt kérdezte a Szabad Európa Rádió, és ezt szemlézte az MTI:

clk
Fotó: parlament.hu

„Hát, ha lehetne kezdeni, akkor én a nulladik ponttal kezdeném, az pedig az, hogy jobbnak tartanám azt, hogyha nem nekünk kéne az ártatlanságunkat bizonyítani, hanem azoknak, akik a megvádoltak minket: megmondanák, hogy mitől vagyunk bűnösök? Egyébként két pontban tudnám röviden összefoglalni a gondolatainkat: nem vállaljuk fel ezt a dolgot, nem vesszük magunkra ezt a dolgot – hogy mi tettük volna ezt a városban. Semmiképpen sem vállalnánk fel azt magunkra, hogy bármilyen fajta antiszemita – ezt a kifejezést idézték, a megfogalmazásba ez nyilvánvalóan beleértendő. A mi plakátjaink olyan típusú plakátok voltak, amelyek valamilyen módon válaszoltak az SZDSZ és a Fidesz eddigi kampányára és a plakátjaira.”

Tudják, mikor írt az MTI először Angela Merkelről?

 Tudják, mikor írt az MTI először Botka Lászlóról?

Tudják, mikor írt az MTI először Szél Bernadettről?

Tudják, mikor írt az MTI először Bernd Storckról?

Aztán persze nem olyan lett.

A Pravda játszott el a gondolattal 1992. november 7-én, tehát már a Szovjetunió összeomlása után: milyen lesz a Noszforr (fiatalabbak kedvéért Nagy Októberi Szocialista Forradalom) századik évfordulóján a Kremlben elhangzó beszéd.

Nem komoly jóslat volt ez, csupán vágyálom. Mi más is lett volna, a Pravda egykoron a Szovjetunió Kommunista Pártjának lapja volt. A korabeli MTI közölt is belőle hátborzongató részleteket:

A kapitalizmus sötét felhőit elfújta a szél a Kreml fölül, a Szovjetunió feltámadt sírjából és a tervet túlteljesítették.

Vagy (ez speciel igaz is volt a 90-es évekre): 

A restauráció kora meghozta nekünk a csalás, a spekuláció, a profitszerzés és Oroszország szellemi értékei amerikanizálásának korszakát.

  Ez viszont nem egészen így történt:

A szakadék szélére került orosz nép visszatért a közös tulajdon valódi nemzeti értékeihez.

 A képzelt ünnepi beszéd így ért véget:

A Szovjetunió helyreállításával köszöntjük Október 100. évfordulóját. Éljen a szovjet nép! A szocialista igazság iránti odaadásunk legyen örök és megmásíthatatlan.