Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Tóth Gergely

Meccsek száma26

Győzelem23

KO/TKO5

Submission7

Erdoğan mindent elért, amit akart Észak-Szíriában Erdoğan mindent elért, amit akart Észak-Szíriában

A Kibeszélő legújabb adásában arról beszélünk, milyen hatása van Észak-Kelet-Szíria török megszállásának a Közel-Keletre, a világpolitikára és a kurdok pár éves államkezdeményére.

október 18. 18:19

Földön fekve rúgta le álló ellenfelét Földön fekve rúgta le álló ellenfelét

A lelkes Niko Price előkapott egy lehetetlen KO-t.

október 14. 08:44

Leállt az Iszlám Állam elleni háború, Erdoğan 3,6 millió menekülttel fenyegette meg Európát Leállt az Iszlám Állam elleni háború, Erdoğan 3,6 millió menekülttel fenyegette meg Európát

Teljes mozgósítás a kurdoknál, újrafésült dzsihadisták tűntek fel török oldalon. Trump sérelmezte, hogy a kurdok nem vettek részt a normandiai partraszállásban. A kurd háború első napja.

október 10. 11:40

Néhány napja ugye a frissen megválasztott főpolgármester az Indexen a fideszes éra kultúrharcos utcanév-átnevezéseivel kapcsolatban úgy minősítette a szélsőjobboldali ikon Wass Albertet, hogy „náci vagy kollaboráns”, amire a Mi Hazánktól az RMDSZ-ig egy sor szervezet vette védelmébe az egyébként nyíltan antiszemita írót. Erre Orbán Viktor az idei október 23-át egy Wass Albert költeménnyel vezette fel, melynek a posztban kiemelt sorát - "Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad." - akár az önkormányzati választáson elszenvedett kormánypárti vereségek értelmezéseként is lehet olvasni.

Véletlen?

  • 715
    Aligha!
  • 250
    Biztosan, október 23-án nincs helye a pártpolitikának.

A Kossuth tér '56-os hangulatát a tér több pontján felállított hangszórókból áradó korabeli dalok, és a dalokat kakofón effektekkel feldobó rikkancsok alapozzák meg. A volt Néprajzi Múzeum vonalában olyan gyerekjátékot lehet kipróbálni, melyekkel a Pál utcai fiúk vagy a Mándy Iván-regények lábjegyzeteiben lehet találkozni. Az oszlopcsarnokban rengeteg rajzasztalt állítottak fel, és arra biztatják a gyerekeket, „Rajzold le, ami a szabadságról eszedbe jut”. Oké.

Az '56-hoz legbizarrabb módon kapcsolódó játék a mászófal, ahová ezzel a szöveggel csalogatják a gyerekeket:

Verd le a vörös csillagot. Ahogy nagyapáink csinálták...

És a 6 méter magas, három oldalról mászható torony tetején tényleg vörös csillagokat kell lebillenteni, mondjuk kevéssé forradalmi, de érthető módon sisakban, kötéllel biztosítva. A tömeg helyett a gyerekeket pedig leginkább az ambiciózus - „Próbáld a lábadat megemelni! Azaz!” – szülők biztatják. Azért 5-6 éves gyerekként biztos óriási élmény lehet felkapaszkodni a vörös csillagért, majd a tapsokat begyűjtve visszalebegni a földre, nem véletlen, hogy 11 körül már csinos, de nem kivárhatatlan sor alakult ki a mászófal előtt.

Legalább kétezren állnak sorban a Parlament előtt arra várva, hogy ingyen megnézhessék a Szent Koronát. A várakozók nagyjából fele külföldi, őket nyilván nem az október 23-i program csalogatta a Kossuth térre, de a különféle zenés, történelmi performanszokat ők is megtapsolják és lefotózzák.

20191023103033  63A7153
Fotó: Rostas Bianka