Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Wolf Géza

A Volánbusz balatoni járata karambolozott Szabadbattyánban A Volánbusz balatoni járata karambolozott Szabadbattyánban

A forgalom felváltva haladhat egy sávon.

tegnap, 21:55

Robogós ételfutárt gázolt a metrópótló az Astorián Robogós ételfutárt gázolt a metrópótló az Astorián

Három napon belül ez már a második ilyen baleset.

tegnap, 21:18

Marihuánaszag áradt az autóból, még a sofőr zoknijából is drog került elő Marihuánaszag áradt az autóból, még a sofőr zoknijából is drog került elő

Pincéjében termesztette a kábítószert.

tegnap, 20:41

A koronavírus-járvány miatt összesen 8 és fél hónapot töltött karanténban a Melbourne-ben élő Vajda Judit és családja.  Csak pénteken oldottak a korlátozásokon és csak a beoltottaknak.

Az újságíróként dolgozó nő az RTL-nek azt mondta, hogy a  szigornak köszönhetően az országban nem egész másfél ezren haltak meg, és 130 ezren kapták el a koronavírus okozta betegséget. Ez azt jelenti, hogy miközben 

  • Magyarországon tízezer lakosra 876,
  • Ausztráliában ugyanennyi főre 61

megbetegedés jutott.

Victoria államban már most 90 százalék feletti az átoltottság, ennek ellenére a legtöbb helyen oltási igazolványt kérnek. A munkahelyek többségén dolgozni sem engedik azokat, akiket nem oltottak be. 

Németországban az utóbbi napokban jelentősen erősödött a járvány. Ezt jelzi a többi között, hogy május óta először ismét száz fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma.

A mutató értéke vasárnap reggel 106,3 volt. Egy nappal korábban pontosan 100, egy héttel korábban 72,7 volt a hétnapi fertőzésgyakoriság a Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint.
    
Az utóbbi 24 órában 13 732 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 60 százalékkal több az egy héttel korábbi 8682-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 4 466 157 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 23 halálesetet regisztráltak – szemben az egy héttel korábbi 17-tel –, a járvány áldozatainak száma így 95 100-ra emelkedett Németországban.

A járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták a német hatóságok vasárnaptól Horvátországot és Bulgáriát, így mostantól szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak az onnan érkezőkre.

A fokozottan kockázatos besorolás azzal jár, hogy a Németországba utazás előtt ki kell tölteni a kormány online beutazási bejelentési űrlapját, a határ átlépése után pedig rögtön házi karanténba kell vonulni tíz napra.

A karantént csak a Covid–19 ellen beoltottak vagy a fertőzésen igazoltan átesettek kerülhetik el. Negatív koronavírusteszt is véget vethet az elzártságnak, de a tesztet legkorábban a karantén ötödik napján szabad elkészíttetni.

A kockázatos besorolásról Németországban közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyi és a belügyi tárca. Már korábban járványügyileg kockázatosnak minősítették a három balti államot, valamint Romániát és Szlovéniát, és további mintegy hatvan, Európai Unión kívüli országot, köztük Szerbiát és Ukrajnát.