Viola
-6 °C
-2 °C

Zubreczki Dávid

Urbanista

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Bűbájos popup könyv Székelyudvarhely nevezetes épületeiről Bűbájos popup könyv Székelyudvarhely nevezetes épületeiről

Ráadásul, ha minden oldalpárt kihajtogatunk, összeáll belőlük a város térképe.

7 órája

Elég jól felmpimpelték a régi hotelt az M7-es elején Elég jól felmpimpelték a régi hotelt az M7-es elején

Az 1971-es Hotel Wien tarkabarka belsőt kapott. A liftajtók tömegközlekedési eszközöket idéznek.

tegnap, 13:22

Volt-e zsidó építészet Magyarországon? Volt-e zsidó építészet Magyarországon?

Számos ikonikus épületünket köszönhetjük nekik, nélkülük egészen más lenne hazán építészete. Könyvismertető.

tegnap, 05:01

Sőt egyből két útvonalon is, az egyik Pestszentimrét, a másik Pestszentlőrincet mutatja be, a kerületi helytörténeti gyűjteménynek, vagyis a Tomory Lajos Múzeumnak köszönhetően. És hogy mikor? Bármikor! Ugyanis a guide@hand applikációba lehet letölteni őket, és aztán egy sima okostelefonnal végigjárható velük a kerület.

Minden tudnivaló, útvonal, információ itt van a sétákról, sőt még pár videó is akad az applikáció használatához. Jó sétákat!

Hát ott természetesen, ahol elérhették a célközönséget. Mondjuk a színházakban.

"Szeretem a színházi dolgokat, amiket szoktam is bolhapiacokon keresni. Ilyen úton jutott hozzám ez az Ágnes tragédiája kis prospektus vagy nevezzük bárhogy." - kezdte a levelét Ádám, aki el is küldte nekem a kiadvány hátsó borítójának képeit. Hogy pontosan mikori a kiadvány, azt sajnos nem tudni, de a harmincas évek második, a negyvenes évek első feléről lehet szó.

Több hirdetés is belefért az apró füzetbe, melyek színházi látcsövek mellett leginkább újépítésű ingatlanokat kínálnak, például Pasaréten. Na meg  "tabáni óriásparkra" néző házakat a Krisztina körúton, melyek egyelőre persze még csak papíron léteznek.

Azért az persze igazi ingatlanos húzás, hogy a nagy park végül csak a világháborúnak köszönhetően nem épült be, mert a Tabánt csak ideiglenesen füvesítették. A tervek szerint modern lakótelep került volna oda - amit alighanem minden ingatlanfejlesztő tudott.

Szóval a hiszékeny vásárlók a kilátással és a váratlan világháborúval jól jártak... volna, ha végül megépül a házuk.

Jövőre meg fog újulni az egyik legklasszabb közösségi művészeti oldal, a Köztérkép (remélem nem árultam el vele valami iszonyú nagy titkot). Most épp egy olyan szolgáltatás fapados verzióját van szerencsém tesztelni, hogy értesítést kapok az új műlapokról. Magyarán arról, amikor valaki egy új szoborról tölt fel információkat és képeket. 

Így pottyant be ez az alkotás is Szalkszentmártonról. Először elképzelésem sem volt, mi ez, amikor ránéztem a bélyegképére, a mű címe – Hirdetőtábla – pedig végképp összezavart. Aztán végignézve a képeket, rájöttem, hova lehet ragasztgatni a hirdetéseket, és egyáltalán mit is ábrázol az egész.

ea402a89564a35c04284caf63520f25d 1
Fotó: Pinczés Sándor / Köztérkép

Bakos Gyula "szobrára" valószínűleg nem véletlenül került a lúdtoll. Mint arra a műlapgazda, Pinczés Sándor felhívja a figyelmet, a hagyomány szerint "Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal." Szóval a toll alighanem a község névadójára utal.

A Szalkszentmártonon élő szobrásznak, amúgy több alkotása is van a településen, például egy kivételesen cifra buszmegálló.