Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Zubreczki Dávid

Urbanista

Tényleg ilyen a fejed?Előfordul :(

Szegény :/Ja, ne is mondd.

Budapest leglátványosabb egyeteme lett az új MOME Campus Budapest leglátványosabb egyeteme lett az új MOME Campus

Megnéztük, milyenek lettek az új épületek, mi minden tetszett bennük, és mit sajnálunk, hogy elveszett.

20 perce

Mi a baj a Mol toronyházzal és a Vár átépítésével? Mi a baj a Mol toronyházzal és a Vár átépítésével?

Mármint a világörökségi helyszíneket listázó UNESCO szemszögéből. És a Liget-projektnek miért nem az igazán vérlázító elemei zavarják őket? Megkérdeztük.

szeptember 15. 21:20

Rajk Lászlóra a Lehel Csarnok tervezőjeként fogunk emlékezni Rajk Lászlóra a Lehel Csarnok tervezőjeként fogunk emlékezni

Sokkal fontosabb építész volt, mint politikus, de nagyon kevés megbízást kapott. A neve mégis egyet jelentett a magyar posztmodernnel.

szeptember 12. 18:00

Idén 100 éves a Bauhaus, amiről Magyarországon is számos rendezvénnyel és kiállítással emlékeztek meg. Az iskola szellemiségében épült alkotások közül a legismertebb és legnagyszerűbb a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Tervezésében a legkülönfélébb magyar építészek vettek rész - Molnár Farkas személyében egy valódi Bauhaus-növendék is.

Bár a telepet 1931 őszén adták át, szóval a születésnap nem igazán kerek, a nemezetközi Bauhaus-évforduló jó apropó volt arra, hogy összerátsa a lelkes lokálpatriótákat. A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület ezúttal nem csak a helyieket, hanem mindenkit vár a megemlékezésre, ahol szabadtéri kiállítással, sétákkal, és közös ünnepléssel várják az érdeklődőket szeptember 14-én.

Itt vannak a részletek. (Az egyesület honlapján amúgy a telep történetéről, és az egyes házakról is renegeteg információt találhatnak az érdeklődők.)

A Szondi és a Rippl-Rónai utca sarkán áll egy ház, ami sokáig omladozott, és csak azzal hívta fel magára a figyelmemet, hogy hatalmas virágzuhatag díszítette az erkélyét. Most azonban a házat szépen helyreállították, és felkerültek az eredeti nonfiguratív díszítései. Vagy nem is nonfiguratívak? Tény, hogy ilyesmit manapság inkább sprével szokás felfújni.

Elképesztő hirdetésre bukkant Szilvi. Persze elsőre csak az a megdöbbentő, hogy mekkora és milyen drága "családi házat" hirdetnek a neten. 35 szoba, 1100 négyzetméter, mindez 2 milliárd forintért.

Ám az 1912-ben épült Sándor-villa nem csak ettől különleges, hanem azért is, mert ez a lassan másfél évtizede, botrányos körülmények között bezárt OPNI egyik épülete. A pszichiátriai intézetnek persze nem ez a Völgy utcai ház volt a főépülete. Az néhány sarokkal odébb fekszik, ennél jóval nagyobb, és alighanem jóval többet is ér - de az még most is üresen pusztult.

A Sándor-villa miután magánkézbe került, több mint egy évtizeden át pusztult, miközben eredménytelenül próbálták elpasszolni. Az Urbanista blogon többször is bemutattam, mint a legszebb eladó szecessziós ingatlanok egyikét: 2014-ben és 2016-ban is valamivel több mint 600 milliót kértek érte.

df7942d6c647f08dc233183352cff6
Fotó: koltozz.be

Aztán végül vagy új tulajdonosra talált, vagy a régi újította fel, de mindenesetre idén sokkal jobb állapotban kerül piacra. (Mint rövid keresgélés után kiderült, jó féléve, de úgy látszik, nem kapkodnak érte.) Persze a felújításon azért el lehetne merengeni, mondjuk az a beltéri műfű azért elég furcsa azzal a szoborral. További részletek a hirdetésben.