Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zubreczki Dávid

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Palota bálteremmel? Nem, csak a tétényi sertéshizlalda Palota bálteremmel? Nem, csak a tétényi sertéshizlalda

Ezt 420 millióért árulják, de gyönyörű szecessziós villa, és csodaszép klasszicista kastély is van a hét legjobb ingatlanhirdetései közt.

tegnap, 09:46

Harminc éve üresen pusztuló iskolát festett át 12 építésziroda Harminc éve üresen pusztuló iskolát festett át 12 építésziroda

Van, aki üzenetet kódolt a képébe, mások márkajelekből formáltak díszeket Veszprémben.

október 21. 07:34

Most még megnézhetitek a Csepel Művek makettjét! Most még megnézhetitek a Csepel Művek makettjét!

Itt az Urbanista heti programajánlója mindenféle klassz dolgokkal.

október 18. 17:00

A Fortepan eredetileg teljesen hétköznapi felvételeket gyűjtött a 20. századból. Ezekből gyakran sokkal jobban megismerhető a világ, mint a hivatalos propagandaképekből, sokáig mégsem gondolt rájuk senki úgy, mint megőrzendő értékekre. Időközben ugyan sokkal tágabbra nyitották a kaput, de a legfontosabb küldetés mégis ez maradt.

Október 25-27. között rendezik meg a tajvani filmek éves fesztiválját, a Taiwan Doxot a Toldi moziban, amit egy Urbanista témába vágó alkotás miatt ajánlottak a figyelmembe. Ahogy átnéztem a (tőlem amúgy igen csak távol álló) programot, észrevettem, hogy a sok aktualitás közé idén becsúszott egy kakukktojás is.

deng nan-guang-3
Fotó: Palantir Film

Deng Nan-guang fényképész volt, az egyik legmenőbb a korabeli Kínában, aki úgy mellékesen 8 mm-es filmre vett egy csomó mindent maga körül. Hivatalosan "családi felvételeknek" nevezik ezeket a harmincas évek végén készült filmecskéket, de a vágóképek és a rövid részletek alapján épp olyan érdekes kordokumentumok, mint a Fortepan képei.

A trailerben láthatjuk egy pillanatra, milyen volt az óvodások élete, hogyan strandoltak, piknikeztek, mandolinoztak (?) hordozható gramofonra, vagy épp halásztak akkoriban a világnak azon a felén.

 

A dolgot még hangulatosabbá teszi, hogy 25-én 18:30-tól élő zongorakísérettel vetítik le a Toldiban, utána pedig egy beszélgetésen lehet megdumálni a látottakat. Itt vannak a részletek.

poloska pell  rd
Fotó: Olvasónk, János

Kétlem, de biztos nincs mindenhol annyi, mint ennek a háznak ajtaján Pellérden, amit egy olvasónktól kaptunk az imént. Vagy mégis? Küldjön róla egy fotót nekünk, hadd szörnyülködjünk rajta!

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Meg vagy százezer árvácskát is. Október eleje van, itt az idő az elvirágzott egynyáriak lecserélésének. Ilyenkor jön el az árvácskák ideje, amelyek "kertjeink és parkjaink legkedveltebb virágai közé tartoznak, mert tavasszal, márciustól júniusig, ősszel pedig szeptembertől a kemény fagyokig virágoznak". Ezt a Főkert írja róluk, ugyanis küldtek pár képet a bevetés előtt hadrendbe állt virágokról és téltűrő díszkáposztákról. Elég jól néznek ki. Hamarosan budapesti közterületeket fognak díszíteni.