Ervin
14 °C
22 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Index

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Hogyan vigyünk életet egy régi budai villába? Hogyan vigyünk életet egy régi budai villába?

Egy átalakításon mutatjuk meg, hogy változtak az igények kilencven év alatt, és hogyan igazítsunk a mai elvárásokhoz egy korabeli házat.

április 23. 13:50

Amikor a Lánchíd még fából volt Amikor a Lánchíd még fából volt

Hamarosan évekre lezárják, előtte végigpörgettük a történetét pár egészen különleges Fortepan-képpel. Térhatású fotó 1894-ből, légvédelmi állás és díszkivilágítás a hídon.

április 22. 13:04

Erre gyertek biciklivel, erre ne menjetek autóval Erre gyertek biciklivel, erre ne menjetek autóval

Vasárnap újra I bike Budapest.

április 21. 10:54

Két nap múlva, április 19-én nyílik Nemes Anita kiállítása Budán, a Várban, a Magdolna-toronyban. A grafikusnak eddig leginkább csak a kifestőiről esett szó nálunk (Budapestről, a Barangoló Nemzeti Galériáról, most pedig legutóbb a Kiscelli Múzeumról), pedig van egy csomó "felnőtt képe is", vagy hogy kell ezt szépen művtörisen mondani.

A stílusa ugyan pont ugyanaz a vonalbűvészet, rengeteg szellemes megoldással, amit a gyerekkönyvekből ismerünk, de itt-ott azért megjelennek újdonságok is. Például a város árnyoldala. Ide viszont egy kifejezetten vidám, és szeretni való képet választottam illusztrációnak, ha már kaptunk néhányat az új kiállítás, eddig máshol még nem publikált anyagából. (Oké, ha nagyon akarom, láthatok benne mélységet is, de most nem akarok.)

Nagyon bírom, hogy egyetlen görbe vonallal meg lehet idézni a város valamelyik ikonikus épületét, szobrát vagy helyszínét, pedig látszólag csak úgy össze-vissza fel vannak dobálva a papírra a Zsinagógától  a Szabadság-szoborig, vagy épp a Feneketlen-tótól a Bábszínházig. Közben meg csodálatos rendszerré, egységes szövetté állnak össze. Ráadásul az első felületes végigpásztázás után megelevenedik az egész, és kiderül, hogy nem csak a hardverről van szó, hanem a benne lakó emberekről és, a város életéről.

Az esemény csütörtökön este hétkor kezdődik a Magdolna-toronyban, komoly Urbanista jelenléttel. Már csak a helyszín miatt is érdemes eljönni, további tudnivalók itt. Ja, és akit a Barangolós sorozat érdekel, az pénteken a Millenárison találkozhat  a könyvekkel.

Látszóbetonposzter egy Rákóczi úti lakásban
Látszóbetonposzter egy Rákóczi úti lakásban
Fotó: Otthontérkép

Emlékszem, gyerekkoromban teljesen általános volt, hogy panellakásokban téglafalat imitáló posztert ragasztottak a betonra, mert az mégiscsak szebb. Meg ugye a nosztalgia.

Most viszont a látszóbetonnak van divatja, ami egyelőre csak abban csúcsosodott ki, hogy egy lakótelepi tízemeletes lakásából is menő kecót lehet csinálni pusztán azzal, hogy lecsupaszítjuk a betonig a falakat. 

Viszont ezzel új szintre lépett az őrület: a fenti fotó egy Rákóczi úti lakás hirdetése Erzsébetvárosból, és az ablak alapján nagyon úgy néz ki, hogy valószínűleg téglából van a ház. Amúgy mindezzel együtt elég jól néz ki a szoba, meg amúgy az egész lakás is. (Kösz a tippet Klári!)

Soha nem hittem volna, hogy a 21. században egy új Liszt Ferenc-szobor, ahol a nagy magyar művész csak egyszerűen ül, ennyire felvillanyoz mindenkit, aki látja. Pedig éppen ez történt most Ferihegyen, a róla elnevezett repülőtér előtt. Hát nem csodálatos ez a kép?

Igen, az ott a szobor! Az alkotás mögött mosolygó fickó pedig nem más, mint Kolodko Mihály ungvári szobrászművész, ha esetleg nem jött volna rá valaki a kisplasztika stílusából.

Merthogy neki nem egy műve áll már Budapest-szerte, igaz ezek többsége illegálisan került ki. Ilyen a híres Breki béka a Szabadság téren, a Ruszkik haza feliratú,lekonyult csövű tank a Parlamenttel szemben, na és a legismertebb, a Ho-ho-horgász Főkukaca a Rakparton.

Nagyon örülök, hogy ezúttal felkérésre, egy "komoly" szobor került ki a kezei közül, s hogy itt sem hazudtolta meg önmagát. Jó pont a reptérnek, hogy bevállalta, mi meg jól jártunk, hogy gazdagabbak lehettünk egy ilyen remek Liszt-szoborral.