Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Index

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Négy és fél milliárd forintért árulják a Svábhegyi Szanatóriumot Négy és fél milliárd forintért árulják a Svábhegyi Szanatóriumot

2010-ben a választások után két nappal, 1,68 milliárd forintért adták el. Húsz éve üresen áll.

13 órája

Kell-e egységes színterv a budai és a pesti rakpart házaira? Kell-e egységes színterv a budai és a pesti rakpart házaira?

Mégis csak ezek a jelentik Budapest kirakatát. Itt a vitaindító épület a Szilágyi Dezső térről.

tegnap, 17:14

Milyen házat tervezett magának Makovecz? Milyen házat tervezett magának Makovecz?

Hétfőtől látogatható az építész otthonában berendezett kiállítás, ahol a legendás Marlboro-doboz gyűjteménye is látható. Megnéztük.

január 7. 07:49

Olyan csodálatos téli nap volt vasárnap, hogy tettünk egy nagy sétát a hulló hóban a Lóvasúttól  a Tündér-sziklán át fel az Erzsébet-kilátóig, aztán le a hegy másik oldalán. Jó, tudom, nem csak mi voltunk ezzel így.

Az egész úton az járt a fejemben, hogy miközben Budapesten vagyok, még csak nem is valahol a szélén, a hólepte fák és az enyhe köd miatt olyan, mintha valami elvarázsolt erődben sétálnánk a világ végén. (Oké, a pár kilométerrel odébb, csurig megtelt Normafát szerencsére elkerültük.)

normafakornyeke.PNG

Szóval megörültem, amikor ma elküldték az Urbanistának ennek a videónak a linkjét, mely vasárnap készült épp ezen a környéken. Csak magamat tudom ismételgetni: nagyon klassz belegondolni, hogy ez is Budapest. 

 

Ahogy korábban az Urbanistán is hírül adtuk, le fogják bontani a II. János Pál pápa téren (vagy ahogy a helyiek emlegetik, a Pápa téren) álló Horizont házat. Ez az épület az egykori pártház közvetlen szomszédja, s azzal nem csak stílusában rokon, de egykor közvetlen átjárás is volt a két ház közt. Az épület történetéről és a tervezett bontásról itt írtunk részletesebben.

Most olvasónk, Attila küldött képeket a jelenlegi állapotról. Bár egyelőre nem vonultak fel a munkások, és kívülről nincs sok nyoma a változásnak, a tetőt már lekapták róla.

Tavaly március 15. és december 28. között számlálta a margitszigeti futókörön elhaladókat az Eco-Counter Magyarország, akikről korábban már esett szó a Kerékagyon. Ők mérik ugyanis a kerékpárosforgalmat Budapesten.

A futóknál egészen más mérési módszerrel dolgoztak. Az érzékelők a hőkülönbséget észlelték, vagyis azt, hogy elhalad a mérőegység előtt egy melegebb folt. 

Persze a folt lehet gyalogos, bringás, magányos kutya vagy kocogó gólya is, szóval az egzakt meghatározás miatt nem futókról, hanem egyszerűen áthaladókról beszélnek.

A legfontosabb adatok:

  • Összesen 1 039 841 áthaladást rögzítettek.
  • A legforgalmasabb óra: 848 áthaladás/óra (aug.29)
  • A legforgalmasabb nap: 8225 áthaladás/nap (ápr.2)
  • A legforgalmasabb hét: 42 435 áthaladás április első hetében.

Aki további adatokra, grafikonokra kíváncsi, ebben a blogposztban talál bővebb információt.