Nincs vezérigazgatónk, keveset tudunk

2020.06.30. 13:01

Az Index az elmúlt 21 évben mindig, minden helyzetben a legrázósabb témákról is beszámolt, és igyekezett a legegyszerűbben, legátláthatóbban bemutatni minden, közéleti szempontból fontos történést. Most a számunkra legnehezebb témával küzdünk: magunkról kell írnunk.

Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke a szerkesztőséget és a sajtót is egy időben tájékoztatta arról, hogy június 30-i hatállyal távozik posztjáról Ződi Zsolt, az Index vezérigazgatója, akit nem egész egy hete nevezett ki a cég élére. Ződi Zsolt a távozását ezzel indokolta: „Miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghezvitele túl nagy feladat számomra.”

A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghezviteléről van szó. Fontosabb azonban, hogy mit tudunk.

• Tudjuk, hogy szeretnénk nyugodtan újságot írni.
  • Tudjuk, hogy szeretnénk a közélet, a kultúra, a technika, a tudomány és a sport legfontosabb híreit minél gyorsabban és minél pontosabban feldolgozni.
  • Tudjuk, hogy szeretnénk a prominens embereket érintő rázósabb sztorik, de az olvasóinkat érintő mindennapi történetek részleteit is feltárni.
  • Tudjuk, hogy szeretnénk a kérdéseinket az illetékeseknek feltenni. És persze szeretnénk önöket, titeket az igaz válaszokról is tájékoztatni.
  • Tudjuk, hogy a komoly hírek mellett mindeközben a szórakoztatás is fontos, így szeretnénk olykor viccelődni is.
  • Tudjuk, hogy szeretnénk már végre csakis az újság tartalmával foglalkozni.

Az elmúlt napokban százasával kaptuk, kapjuk az aggódó, féltő, biztató leveleket, amelyek jelzik számunkra, hogy önöknek, nektek is fontosak azok az értékek, amelyeket képviselünk. Miközben az Index életének talán eddigi legkomolyabb krízisét éljük, a médiapiacon általánosan elfogadott, mindenki által nyilvánosan követhető napi olvasottsági adatok (a Gemius Rating) alapján az elmúlt hetekben – ahogy korábban is – az Index volt a legolvasottabb online újság.

Az Index szerkesztősége a jelenlegi körülmények között is azon van, hogy azt tehesse, amit igazán tud. Amit igazán szeretne.