Jogi lépéseket tett az Index a nevével visszaélő honlap ellen

2021.08.12. 16:34
Büntető feljelentést tett az Index.hu Zrt., miután több forrásból értesült, hogy ismeretlen tettesek a hírportál nevével és megjelenésével visszaélve nagy hozamot ígérő befektetéseket népszerűsítettek és pénzt csaltak ki magánszemélyektől.

Az Index nevével és arculatával az elmúlt években többször visszaéltek, legutóbb a napokban. A hírportál szerkesztőségét több károsult arról tájékoztatta, hogy egy, az Index megjelenését másoló weboldalon nem létező, bitcoinalapú befektetési lehetőséget reklámoznak és értékesítenek. A sértettek beszámolója szerint az említett internetes oldalon számos ismert közéleti személlyel készült, valójában hamis interjúval népszerűsítik a nem létező befektetést, így csalnak ki pénzt az olvasóktól. A beszámolók szerint az álbefektetést reklámozó hirdetések a közösségi médiában is megjelentek.

Az Index.hu Zrt. felhívja a figyelmet, hogy nincs köze sem a szóban forgó honlaphoz, sem másik, befektetéseket vagy egyedi ajánlatokat reklámozó oldalakhoz, amelyek nem az index.hu domain alatt futnak. Emellett azt is hangsúlyozza, hogy az Index szerkesztősége nem készített és nem jelentetett meg interjút a Bitcoin Prime elnevezésű befektetésről, valamint nem futnak ezzel kapcsolatos hirdetések az Index oldalain.

Az Index.hu Zrt. megtette az esettel kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket.

Hogyan szűrjük ki a csaló oldalakat?

Annak ellenére, hogy az Index megjelenését utánzó weboldalak számos tekintetben hasonlítanak az igazi Indexre, több árulkodó jel is segíthet azonosítani, hogy egy hamis honlapról van szó.

  1. A honlap URL-címe
    A csalásban érintett honlap címe is gyanúra ad okot, hiszen teljesen ismeretlen, a hazai hírportálok elnevezésétől eltérő domainnéven fut, ami a böngészősávban egyszerűen ellenőrizhető.
  2. A rovatok és a menüsor nem kattintható
    A hamis oldal menüsorában bármire kattint az olvasó, legtöbbször 400-as hibakódú oldalra jut. 
  3. Eltérések megjelenésben, stílusban
    Érdemes figyelni a csaló weboldalon használt betűtípusra, szerkezetre (tartalmak elhelyezkedése, cikkajánló dobozok, illusztrációk) és szerkesztési módra (szöveg tördelése és kiemelési módok), mert ezek is eltérnek az eredeti honlapokon megszokottaktól. Ezek mellett a megtévesztésre használt honlap nyelvezete és stílusa is gyakran más, mint az az ismert és megbízható médiumokon megszokott.