Távozik az Index.hu Zrt. az MLE-ből

2023.12.14. 12:50

Immár második alkalommal fordul elő, hogy a hazai médiavállalatokat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során. A szervezet 2023. december 13-án állásfoglalást adott ki a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban, információink szerint az MLE elnöke a médiavállalatokat tömörítő tagság előzetes értesítése és érdemi bevonása nélkül döntött arról is, hogy az elnök levélben kéri a köztársasági elnököt az elfogadott törvény vétójára.

A közelmúltban a hazai videómegosztó platformok esetleges jogdíjfizetésének kérdésével kapcsolatban alakult ki hasonló helyzet, amikor is az MLE égisze alatt létrejött és támogatásával működő Repropress közös jogkezelő szervezet egyik nagy hazai videómegosztó oldalt – köztük az Index.hu Zrt. mellett működő, szintén az Indamedia tulajdonában álló Indavideót – sem vonta be a szakmai egyeztetésbe, érdemi üzleti sérelmet okozva ezzel az érintett tagoknak.

Az Index.hu Zrt. nem tartja elfogadhatónak, hogy bármelyik szakmai szervezet vezetése a teljes piacot érdemben befolyásoló állásfoglalásokat, ajánlásokat – annak tartalmától és céljától függetlenül – érdemi vita és előzetes egyeztetés nélkül tegyen közzé.  Emellett nem várható el, hogy olyanszervezetnek legyen a tagja, amely támogatásával működő közös jogkezelő eljárása potenciálisan anyagi hátrányt okoz az Indamedia cégcsoportnak. 

A másodszor elmaradó egyeztetések miatt úgy érezzük, hogy az MLE nem képviseli megfelelően a szervezet tagvállalatainak, így az Index.hu Zrt. érdekeit sem, ezért döntésünk alapján a szervezetben meglévő tagságunkat a jövőben nem hosszabbítjuk meg, továbbiakban a piacszabályozással, törvény-előkészítéssel kapcsolatos munkát a jellemzően digitális tartalomszolgáltatókat tömörítő Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületében kívánjuk elvégezni.

A szolgálati közleményt 2023. december 15-én 12:00 órakor frissítettük.