Erzsébet
1 °C
4 °C

Kínlódó kínaiak a CeBIT-en

2008.03.04. 12:55
2 hozzászólás

Kína iszonyatos erőkkel, ezernyi kiállítóval nyomul Hannoverben, de elég nehéz elképzelni, hogy az idehozott cégek milyen eredményekre számítanak. Miközben a négy eurós sonkás szendvicsemet utolsó morzsáit három eurós kólával öblítem le, addig tőlem öt méterre parányi standok sorakoznak, mintha aprócska butikok lennének. Többnyire butikba való a árujuk is, vannak csillogó műanyag izékkel kirakott és rózsamintás klaviatúrák és malackába rejtett webkamerák, amilyenekkel Magyarországon csak a piacokon lehet találkozni. Egy ilyen billentyűzet nem kerülhet többe, mint három deci kóla a CeBIT-en. Nyilván ezzel tudják meggyőzni a vevőiket is.

A csillogós billentyűzet gyártója azt mondta, hogy a termékeiket még nem árulják Európában, éppen azért jöttek ide, hogy forgalmazót találjanak. Hogyan keresnek forgalmazókat? Itt a szemeim előtt zajlik minden, az izgalmasab standoknál öt-tíz percenként leül néhány európai kinézetű öltönyös a távol-keleti öltönyösök közé, megnéznek pár terméket, névjegykártyát cserélnek, majd két percen belül felállnak, jöhet a következő. És jön is a következő.

Néhány standhoz viszont senki sem megy oda. Reggel még némi szomorúságot lehetett leolvasni e kis cégek képviselőinek az arcáról, de aki szerencsés, legalább nem unatkozik. Az elemeket gyártó Ningbo Battery standjánán ülő hölgy például folyamatosan a szomszéd standon menő mozifilmet nézi, ott ugyanis hangszórókra keresnek vevőt, muszáj pumpálniuk a decibeleket. Kíváncsi vagyok, hogy az ilyen apró cégek a következő évben visszajönnek-e, vagy felszívódnak, és a jön majd a helyükre másik próbálkozó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?