Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Benéztünk a jövő boltjába

2008.03.06. 09:34
7 hozzászólás

Rengeteg víz lefolyik még a Leinén, amíg egyetlen mobiltelefonnal, azaz bevásárlócetli, hitelkártya, aprópénz és pénztárosnéni nélkül tudunk majd bevásárolni, de ha hihetünk az SAP-nek, akkor két-három éven belül megjelennek az ilyesmire alkalmas hipermodern hipermarketek.

A CeBIT-en bemutatott rendszer egyik legfontosabb eleme a mobiltelefon. A felhasználó először bepötyögi a mobilján a bevásárlólistát, majd ha elhalad egy bolt közelében, a készülék jelzi, hogy a listán szereplő termékeket ott megveheti. Illatszerbolt közelében tehát nem szól, ha csak pörkölt szójára meg babkonzervre van szükség.

A mobil letölti a bolt raktárkészletét és a térképét, majd kiszámolja az optimális útvonalat, amelyen gyorsabban megszerezhetők a kívánt áruk. Emellett azt is megmutatja, hogy milyen gyártmányú konzervek vannak, mennyibe kerülnek, sőt egy térképen látható, hogy melyik pultokon vannak a keresett termékek.

Mivel minden egyes terméket rádiófrekvenciás csip azonosít, a polcok aljában pedig végig leolvasók vannak, a boltvezető azonnal látja, ha levettek egy terméket, és arról is tud, ha fel kell tölteni a pultot. A vevő pedig a mobiljával beolvashatja a termék azonosítóját, és ezzel máris kipipálta a listáján.

A kassza is rádiós technológiával működik, amikor a mobilt a Visa feliratú panelra helyezi a vevő, a mobilba leolvassa a panel alatt lévő azonosítót, innen máris tudja, hogy a virtuális Visa bankkártyát kell aktiválnia. A vevő beüti a mobilján a PIN-kódot, majd a készüléket egy másik panel fölé helyezi, amely észleli a virtuális bankkártyát, és levonja a számláról a vásárlás összegét. Végül a vevő kap egy elektronikus blokkot, amely automatikusan megjelenik a mobilján.

A SAP bemutatója alapján a módszer roppant kényelmes lesz, csakhogy erre még éveket kell várni, mert egyelőre túl drágák a vásárlást segítő csipek, és alig van leolvasóval felszerelt mobil.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!