Lehel
17 °C
27 °C

Napelem és nagyfelbontású videó kerül a mobilokba

2009.02.16. 11:00 Módosítva: 2009.02.16. 11:54
A héten az okostelefonoké lesz főszerep Barcelonában, ahol hétfőn reggel elkezdődött a világ legnagyobb mobiltechnológiai kiállítása. Mindenki szoftverbolttal újít, de valószínűleg ennél jóval izgalmasabb témákat is találunk majd a vásáron.

Az egész mobilipar visszaesésre számít 2009-ben, és mostanáig szinte csak a vállalatok veszteségeiről meg a leépítésekről írtak az újságok. A Barcelonában hétfőn elkezdődő Mobile World Congress szakvásáron azonban elég sok bejelentés és új készülék lesz ahhoz, hogy az emberek érdeklődése egy másodpercre se lankadjon. Bár az Apple nem megy el a kiállításra, az iPhone hatása erősen érezhető lesz.

Xperiára feltölthető az új Windows Mobile próbaverziója
Xperiára feltölthető az új Windows Mobile próbaverziója

Valószínűleg nagy bejelentésekkel készül a Microsoft, hiszen maga Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója tart beszédet a hétfői sajtókonferencián. Blogokon arról pletykáltak, hogy talán egy Microsoft márkájú mobil mutatkozik be, de ez nem túl valószínű. Sokkal nagyobb az esély arra, hogy a Microsoft - az iPhone App Store mintájára - saját szoftverboltot indít, és bemutatkozik a Windows Mobile 6.5, amely drámaian megkönnyíti majd az érintőkijelzős mobilok használatát - nagyjából úgy működik majd, mint az iPhone interfésze. Emellett bemutatkozik a My Phone szolgáltatás, amellyel a mobilon tárolt adatokat online tárterületre lehet szinkronizálni.

Mindenki nagyon várja a Google Androidot futtató mobilokat, de az új operációs rendszer előre törését kicsit lassíthatja, hogy a Samsung, a világ második legnagyobb mobilgyártója a kiállításon nem mutat be ilyen készüléket. A Google továbbfejlesztette a szoftverboltját, megnyitja az utat azon fejlesztők előtt, akik pénzt kérnek a szoftvereikért; eddig csak ingyenes programokat lehetett letölteni. A HTC valószínűleg bemutatja az androidos G1 utódját, amin már nem lesz teljes qwerty gombkészlet, csak érintőkijelző. A Huaweitől, a Lenovotól és a Sony Ericssontól is várható androidos készülék.

Az Apple iPhone hatása többek közt ott látszik, hogy a pletykák szerint szinte mindenki szoftverboltot akar indítani: a Microsofton és a Google-ön kívül még a Nokia, a Samsung, és a Blackberryt gyártó RIM is. Az iPhone ötmázsás gorillaként vonult be a mobilszoftverek piacára, a telefonról elérhető App Store kínálatában 15 000 különféle program van, a felhasználók tavaly nyár óta több mint félmilliárdot töltöttek le - mindenki ezt a sikert szeretné lemásolni.

A pletykák szerint 720p videofelvevő lesz az Omnia HD mobilban
A pletykák szerint 720p videofelvevő lesz az Omnia HD mobilban

A Mobile World Congress jövevényeknek is helyet ad, a számítógépgyártóként befutott cégek közül a Dell és az Acer is bemutat mobilokat. Lesznek új hardverek, mint a 150 dollárnál olcsóbb okostelefonokba szánt Qualcomm-chip, amely sokat elárul a középkategóriás mobilok jövőjéről: az MSM7227 hsdpa letöltési sebességet, hardveres 3D-gyorsítást, bluetooth 2.1 adatátvitelt és GPS-t ígér, és kezelni tud egy 8 megapixeles digitális kamerát. A kiállításon biztosan megint sokan mutatják be a negyedik generációs mobiltechnológiát, a száz megabites letöltési sebességet nyújtó LTE-t, de a megoldás sokak szerint még 2010-ben is csak szórványosan jelenik meg, és az utána követő években kezd látványosan terjedni.

A bemutatásra váró készülékekből jó ízelítőt adott a Samsung, amely legutóbb a napelemes Blue Earth mobilt jelentette be. Hasonló napcellás telefont készített az LG is, ami nem meglepő, a két koreai gyártó általában egymás nyomában lépked. A hírek szerint a Nokia is előáll egy 8 megapixeles mobillal, amivel jócskán lemaradt a riválisok mögött - a Samsung a hírek szerint olyan készüléket állít ki, amellyel 720p, azaz nagyfelbontású videó rögzíthető.

A pletykáknak hamarosan utánajárunk, amint landol a gépünk Barcelonában.