Valér
4 °C
8 °C

Kiszivárogtak Obama helikopterének a tervei

2009.03.01. 22:28 Módosítva: 2009-03-01 23:03:36
Iránban is megszerezhető Barack Obama helikopterének a leírása, mert a védelmi minisztérium beszállítójától kiszivárogtak a kényes adatok.

Egy internetbiztonsággal foglalkozó cég szerint Irán egy biztonsági hibát kihasználva megszerezte a Marine One, tehát az USA elnöki helikopterének a műszaki és kommunikációs adatait. Sam Hopkins, a Tiversa nevű cég igazgatója a Cnet informatikai lapnak elmondta, hogy 2008 novemberében fedezték fel az adatok kiszivárgását, és az információkat iráni IP-címeken is megtalálták. Értesítették a beszállítót, akitől az adat kiszivárgott, amely jelentette az esetet a Pentagonnak.

A Gnutella fájlcserélő hálózaton lettek megosztva a kényes adatok, például a Marine One teljes műszaki leírása, és hogy a jövőben milyen fejlesztéseket akartak elvégezni a helikopteren.

Sam Hopkins szerint az eset nagyon tipikus, több százezer hasonló kiszivárgást fedeztek fel eddig. A problémát rendszerint az okozza, hogy a fájlcserélő programot olyan számítógépre telepítik, amin fontos adatokat is tárolnak. A szakértő szerint az iraki háborúban résztvevő katonák is ilyan szoftvereket telepítettek a gépeikre, ha zenét akartak hallgatni, így jelentősen csökkentették az adatok biztonságát.

A Tiversa egyébként olyan termékeket készít, amikkel monitorozni lehet az interneten megosztott fájlokat.

Pontosan tudjuk, hogy melyik számítógépről jött az információ, és hogy hová töltötték le, mondta Wesley Clark, a Tiversa egyik szakértője, aki szerint a fájl megosztója most igencsak aggódhat az állása miatt.