Auguszta
-4 °C
2 °C

Félmillióan interneteznek mobilról

2009.03.03. 12:53
Megjelent a Nemzeti Hírközlési Hatóság első gyorsjelentése a mobilinternetről. Ebből minden kiderül a lefedettségről, az előfizetők számáról, és hogy melyik mobilszolgáltatónál a legaktívabbak az internetezők.

Eddig úgy tűnt, hogy a mobilszolgáltatók közt nincs verseny, és a hangszolgáltatások piacán legalábbis alig változnak a piaci részesedések. A Nemzeti Hírközlési Hatóság keddi sajtótájékoztatóján azonban kiderült, hogy a mobilinternet piacán - ami a jövőben meghatározóbb lesz, mint a hang - rendkívül erős a verseny, a szolgáltatók rangsora egyik hónapról a másikra teljesen átalakul.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci részesedése 38,4 százalékos, a Vodafoné 37,72 százalékos, a Pannoné pedig 23,88 százalékos. Egészen más a helyzet, ha az előfizetések számát vizsgáljuk: a T-Mobile piaci részesedése 52,31 százalék, a Pannoné 25,12 százalék, a Vodafoné 22,57 százalék. Az eltérést megmagyarázza, hogy nagyon más az előfizetők aktivitása: A Vodafone előfizetői havonta átlagosan 3 gigabájt adatot forgalmaznak, a pannonosok 1,71 gigabájtot, míg a T-Mobile ügyfelei 1,32 gigabájtot.Látszik, hogy a szolgáltatók teljesen eltérő üzleti stratégiát követnek. A két véglet a Vodafone és a T-Mobile: amíg az előbbi megszerezte a sokat letöltő, hardcore internetezőket, addig az utóbbi inkább az ügyfelek számát növelte.

Január végén összesen 508 ezer magyarnak volt internetelérése valamelyik mobilszolgáltatónál, és az elmúlt három hónapban 424 ezer SIM-kártyán volt adatforgalom. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ha egyetlen bit átment 3 hónap alatt, akkor az adott ügyfél már került bele a statisztikába, mint aki használja az előfizetését. A mobilinternetre előfizetők száma tavaly december végén 494 ezer volt, tehát az év első hónapjában 14 ezer új előfizetést kötöttek, ami gyors növekedés. Az emberek egyelőre nem interneteznek sokat, de ez is gyorsan változik; az átlagos adatforgalom januárban 1,79 gigabájt volt, míg decemberben még csupán 1,54 gigabájt.

A szolgáltatók fél éven át egyeztettek arról, hogy milyen előfizetések kerüljenek bele az NHH statisztikájába. Végül úgy döntöttek, hogy azokat az ügyfeleket veszik számításba, akiknek legalább tíz megabájtos adatcsomagjuk van, és havidíj jellegű az előfizetésük. A kártyás ügyfeleket nem vették figyelembe, mert azokat az előfizetőket akarták összeszámolni, akik nem eseti jelleggel, hanem rendszeresen neteznek a mobilhálózaton.

Az egyeztetésben a Mátrix Kft. kapott fontos szerepet, a cég ugyanis korábban a három mobilszolgáltatóval és a hatósággal is együtt dolgozott, ezért el tudta látni a közvetítő szerepét.

techtabla

A gyorsjelentés második része a mobilhálózat tulajdonságait mutatja be, amiből következtetni lehet a fejlődés irányára, és hogy az adott szolgáltató mit nyújt az előfizetőinek. A táblázat azt mutatja, hogy a szolgáltatók milyen letöltési sebességet vállalnak, és hogy a beltéri vagy a kültéri lefedettséget tartják-e fontosabbnak.