Adathalászok támadnak a Facebookon

2009.03.05. 16:03
Bűnözők hamis üzenetekkel próbálnak információkat kicsalni a közösségi portál felhasználóitól. A Facebookon futó programok közt vírusok is vannak.

Informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint öt különböző támadás érte a Facebook online közösségi portált a múlt héten. A bűnözők hamis üzeneteket küldenek a felhasználóknak, így próbálnak adatokat lopni tőlük.

Az online közösségi hálózatok a népszerűségük miatt a hackerek kiemelt célpontjává válnak, írja az MTI. Az öt támadás közül a legveszélyesebb a Koobface nevű vírus, ami már többször felbukkant a weboldalon. A vírus tavaly decemberben is bekerült a Facebook alkalmazásai közé.

A támadók egyik szoftvere azzal próbálta becsapni a facebookosokat, hogy a barátaik nem tudták megnyitni a profiljukat, írja az MTI. Amikor a programra klikkel az áldozat, akkor az összes ismerősét megfertőzi vele. A Facebook nyílt rendszere megkönnyíti a vírusok terjedését. Az a legfőbb probléma, hogy a víruskereső szoftverek csak a saját gépünket tudják megvédeni, a Facebookot támadó programok azonban egy távoli gépen bújnak meg, mondta Rik Ferguson, a brit Trend Micro biztonsági cég tanácsadója.

Még rosszabb hír, hogy ennek hatására a közeljövőben egyre veszélyesebb és összetettebb vírusok terjednek majd el a közösségi hálózatokon. Itt lenne az ideje, hogy a Facebook, illetve a hozzá hasonló hálózatok sokkal szigorúbban vizsgálják meg a felületükön elérhető alkalmazásokat.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy nyilatkozatában kijelentette, hogy nem hajlandó szigorítani. "A mi filozófiánk az, hogy egy ilyen nyitott rendszerbe mindenki nyugodtan és szabadon beléphessen." Szerinte a szerverek fenntartói sokféle biztonsági rendszerrel ellátták a háttérben a rendszert, és a Facebook felhasználóknak kellene ügyelniük arra, hogy ne adják ki a belépési kódjukat

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM