Auguszta
-4 °C
2 °C

Az EU már nem figyel a Microsoftra

2009.03.05. 16:39
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy leáll a Microsoft aktív monitorozásával. Az EU azt vizsgálta, hogy a szoftvercég megfelel-e a 2004-ben hozott trösztellenes ítéletnek.

A Bizottság 2005-ben kinevezett egy független felügyelőt, akinek az volt a feladata, hogy ellenőrizze a Microsoft kötelezettségeinek a teljesülését. A szoftvercégnek ki kell adnia a riválisainak a Windows és a munkacsoport szerverek együttműködésével kapcsolatos műszaki leírásokat.

Szerdán a Bizottság úgy döntött, hogy már nincs szükség a Microsoft folyamatos monitorozására, mert megváltozott a szoftvercég viselkedése, közölte a ZDNet. Természetesen a Microsoftnak ezentúl is be kell tartania a szabályokat, és pontos adatokat kell kiadnia Windowsról.

A szerverek együttműködését segítő adatszolgáltatási kötelezettség mellett nagy összegű pénzbüntetést is kapott a Microsoft az Európai Uniótól. 2004-ben félmilliárd, 2006-ban további 280 millió, 2008 februárjában pedig újabb 900 millió euróra büntették a piaci fölénnyel való visszaélés, illetve a korábbi trösztellenes határozatok megsértése miatt.

Az uniós trösztellenes vizsgálóbizottságnak az sem tetszett, hogy a a Microsoft a Windowsba integrálta a Media Playert, és arra kötelezték a céget, hogy készítsen egy médialejátszó nélküli Windows-verziót. A csupasz változat azonban a kutyának sem kellett. Jelenleg azt vizsgálja az uniós versenyhatóság, hogy az Internet Explorer és a Windows egybeépítése miként befolyásolja a böngészők piacát.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft