Valér
2 °C
8 °C

Kiszedhető az Internet Explorer a Windows 7-ből

2009.03.05. 13:50 Módosítva: 2009-03-05 13:59:51
Most még csak a Windows 7 kiszivárgott próbaverzióban lehet törölni az Internet Explorert, de ha a végleges változatban is elérhető lesz a funkció, akkor fellendülhet a verseny a böngészők piacán.

Két blogger szerint az Internet Explorer 8 törölhető lesz a Windows 7 operációs rendszerből, ami legújabb pletykák szerint várhatóan már 2009 szeptemberében megjelenik. A funkciót a Windows 7 kiszivárgott próbaverziójában találták meg, és a Microsoft egyelőre nem beszélt arról, hogy a végleges változatban is törölhető lesz-e a beépített böngésző.

Ezzel a lépéssel a Microsoft megakadályozhatja, hogy az Európai Unió újabb trösztellenes vizsgálatot indítson ellene. Jelenleg is folyamatban van egy ilyen ügy, amiben az uniós szakértők azt próbálják megállapítani, hogy a Windows és az Internet Explorer egybeépítése akadályozza-e a versenyt a böngészők piacán.

Ha valóban törölhető lesz az Internet Explorer, akkor a Microsoft versenytársai - Firefox, Safari, Chrome, Opera - könnyebben versenyeznek majd a piaci részesedésért.

Az új funkciót a Microsoft-rajongók által szerkesztett Aeroxperience.org weboldal és Chris Holmes blogger fedezte fel .

Mindkét blog a Windows 7 oprendszer 7048-as verziószámú csomagján próbálta ki az új funkciót, és a leírásuk szerint két újraindítással lehet letiltani az IE8-at. A törléshez szükséges beállítás elég könnyen megtalálható a vezérlőpulton.

A második újraindítás után is megmaradnak a rendszerben a beépített böngésző összetevői, de az IE8 elérhetetlenné válik az alapértelmezett programok beállításánál, a Windows sem panaszkodik a böngésző hiánya miatt, és az iexplore.exe is eltűnik az Internet Explorer könyvtárából, írja az Aeroxperience.org.

A Windows 7 nyilvános próbaverzióját januárban adták ki, és a következő próbaváltozat - a Release Candidate - várhatóan április közepén jelenik meg. Ez lesz az utolsó lépés a végleges program megjelenése előtt. A fájlcserélő hálózatokon azonban nemrég megjelent egy 7048-as verziószámú, 64 bites Windows 7, ami nem hivatalos kiadás.

Még nem tudni, hogy az új funkciónak milyen hatása lesz a böngészők közti versenyre. A Microsoftot korábban súlyosan megbüntető Európai Bizottság már lazított a szoftvercéget kordában tartó pórázon, megszünteti az állandó felügyeletet, mert a Microsoft viselkedése megváltozott.