Géza
-12 °C
-4 °C

Rekordzuhanás előtt áll a számítógépipar

2009.03.05. 10:58
Nő a hordozható számítógépek piaca, népszerűek a netbookok, de ez nem menti meg az iparágat attól, hogy soha nem látott mélységbe zuhanjon.

Utoljára 2001-ben zuhant nagyot a számítógépipar, de az akkori 3,2 százalékos visszaesés eltörpül a 2009-ben várhatóhoz képest. A Gartner piackutató cég szerint az idén várhatóan 257 millió új számítógépet adnak el, azaz 11,9 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban. A fejlődő és a fejlett piacokon is szokatlan lassulás várható. Eddig a fejlődő piacokon 2002-ben volt a legkisebb a növekedés (11,1 százalék), a fejlett piacokon pedig 2001-ben volt a legnagyobb zuhanás (-7,9 százalék). A Gartner szerint mindkét piac új negatív rekordot állít fel 2009-ben, a fejlődő piacok 10,4 százalékos csökkenéssel, a fejlett piacok 13 százalékos csökkenéssel.

A GDP lassuló növekedése csökkenti a keresletet, lassítja a piac bővülését, meghosszabbítja a számítógépek élettartamát. Az emberek nem lecserélik, hanem inkább továbbfejlesztik a számítógépüket, vagy egyszerűen csak hosszabb ideig használják, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Egyetlen növekedő szegmens van, a hordozható számítógépek piaca. A Gartner szerint 155,6 millió hordozható számítógépet adnak el 2009-ben, ami 9 százalékos növekedést jelent. Az asztali számítógépek piaca 101,4 millióra csökken, azaz 31,9 százalékkal csökken az előző évhez képest. A hordozható gépek piacának nagy lökést adott a netbookok megjelenése, ha ezeket a gépeket nem vesszük számításba, akkor a hordozható gépek piaca is csupán 2,7 százalékkal bővül. Az elemzői várakozások szerint 2009-ben 21 millió netbookot adnak el, míg tavaly 11,7 millió fogyott. A netbookok ugyanis szépítik a pc-piac eredményét, de ahhoz túl kevés fogy belőlük, hogy megakadályozzák a zuhanást.

A netbookok piaca is átrendeződik, az eleinte bevezetett 7-8 hüvelykes kijelzők helyett a 9-10 hüvelykesek lesznek a népszerűek. A nagyobb kijelző többe kerül, de az árak ettől függetlenül csökkennek majd. 2008 végén egy 8,9 hüvelykes kijelzővel, Windows XP operációs rendszerrel és 160 gigabájtos merevlemezzel felszerelt számítógép átlagosan 450 dollárba került, de ugyanez a gép az év végén már csak 399 dollárba fog kerülni. Továbbra is a fejlett piacok lesznek kelendőek a netbookok, de az árcsökkenés után a fejlődő országokban is megnő majd az érdeklődés.

Csökkenti a kereskedők veszteségeit, hogy ma már gyorsabban tudnak reagálni a változó piaci feltételekre, mint a korábbi években. Jobban ismerik a folyamatokat, a piaci igényeket, és amikor 2008 utolsó negyedévében meglátták, hogy csökken a kereslet, akkor időben szólni tudtak a beszállítóknak, hogy kevesebbet gyártsanak.